Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

mennyi chia magot együnk naponta

tartósítószer mentes
fogyás
hasznos
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2019.10.19 19:44
mennyi chia magot együnk naponta

A chia magok reneszánszukat élik. Az apró, dél-amerikai "superfood" számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mégis szem előtt tartani néhány alapszabályt:

chia magok - azték zsálya, (Salvia hispanica), Közép- és Dél Amerika szupernövénye. Megtalálhatod olajos magvaink között is, több más, egészséges finomság között. Jelentőségét az is mutatja, hogy az aztékok fénykorukban adójuk nagy részét ebben fizették uralkodójuk felé.  Első ránézésre olyan, mintha fekete szezámmagot látnánk, kissé világosabb szemekkel. Mint minden terméknek, de általában, az életünkben előforduló dolgoknak is, két oldala van, jó, és kevésbé jó. Persze, jó lenne, ha csak jó lenne, de így van meg az egyensúly, jing-jan, vagy bárhogy is nevezhetjük - valamit valamiért. Szerencsére, ebben az esetben sokkal több az öröm, mint az üröm! :-) 

Mi a chia magok titka?

A szó maga, ősi navali nyelven annyit tesz: "olajos". És ez az egyik lényeges tulajdonsága: nagyszerű forrása a növényi eredetű omega-3 és 6 zsírsavaknak, természetes rostoknak, magnéziumnak, kalciumnak,  mangánnak, réznek és más, fontos ásványi anyagoknak. Ráadásul, ezek szinergiában, azaz tökéletes, és megfelelő kölcsönhatásban vannak egymással, így hasznosulásuk is optimális(abb, mintha ezeket egyenként, esetleg szintetikus forrásból vennénk magunkhoz). Nem véletlen, az azték harcosok állóképességük és fizikai erejük megőrzésére is használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották. Nagyon kíváncsi lennék, hogyan fedezték fel ezt az indiánok, és mindent megettek, amíg erre rájöttek...:-))

chia mag ár, chia mag vásárlás - magzsola.hu

Érdekli termékünk? Megvásárolhatja webáruházunkban:

Mi a helyzet ma?

Jelenleg éppen "újra felfedezték" (és nem brit tudósok), hogy ennyi előnyös tulajdonság ritkán található meg egy növényben, pontosabban, magban. Ezért gyakran sorolják "superfood", vagy funkcionális élelmiszer kategóriába is. Sok cikk írója a fogyás, diéta csodamagjaként említi.... Vajon, napjainkban ezek hogyan érvényesülnek, és mire használhatóak ezek az előnyök? 

1. Teltségérzetet ad -  Valójában, a gyomorba kerülve, nedvességgel, vízzel keveredve, térfogata megnővekedik, így fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így aztán kevesebb kalóriát is fogyaszt. Sok esetben, egy fogyókúra azért hiúsul meg, mert egészen egyszerűen hozzászoktunk ahhoz, hogy sokat eszünk. Az ezzel együtt járó elégedettségérzet, csak akkor alakul ki, ha tele a pocakunk, ami a zsír- és szénhidrátszegény táplálkozás esetén nem (mindig) valósul meg. Szerencsére, ez a probléma a magocskák fogyasztásával, étrendbe illesztésével, kiküszöbölhető, legalább is csillapítható.

2. Nagy vízmegkötő képességű - A fentiekkel függ össze, hogy a gyomorban egyfajta zselészerű anyaggá válik, és ez az emésztőrendszeren, beleken áthaladva, segít kitisztítani a finomlisztből készült péksütemények, illetve a  húsfogyasztásból (is) adódó lerakódásokat,  finoman, simogatva az elhajlott, terhelt bélbolyhokat. Így nem csak tisztul emésztőrendszerünk, hanem egyrészt növekszik a felszívódás hatékonysága, másrészt immunrendszerünk működése is optimálisabb lesz, hiszen ennek fontos része a bélnyálkahártya állapota.

3. Omega-3 forrás, a növényi tálálkozást választóknak - Az összes növény közül ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavakat. Leginkább értékes az ALA (alfa-linolénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) tartalma, így ideális a vegán, vagy vegetariánus életmódot folytatók számára. Jó hatással van az az agyműködésre, és csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, az ún. "rossz" koleszterinszintet, a fájdalomgócokat, az izommerevséget, az ízületi és más gyulladásokat. Mindezen felül hatékony antidepresszáns. Érdemes megemlíteni, hogy a lenmagolaj is nagyobb mennyiségben tartalmazza ezeket az esszenciális zsírsavakat.

chia magok, magas rost tartalommal, jót tesz a fogyásnak, testsúlycsökkentő

4. Vérnyomáscsökkentő tulajdonságú - A fentiek miatt kiemelendő, hogy szív- és érrendszerre is remek hatás gyakorol - csökkenti a vér trigliceridszintjét, megakadályozza a lerakódásokat, plakkokat az erekben, és kontroll alatt tartja a vérnyomást.

5. Kincsesbánya - ásványi anyagok egyedülálló kombinációja - nem csupán remek kalciumforrás, ez miatt is csonterősítő hatású, de nagyobb mennyiségű mangánt, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet is tartalmaz. A mangán segít megőrizni a csontok egészségét, és elősegíti a vér sejtes elemeinek megújulását, a foszfor a DNS felépítéséhez és az energiatároláshoz elengedhetetlen. A szelén megelőzi a bőrfertőzéseket, egyes kutatások szerint egyes daganatos megbetegedések előfordulási esélyeit is csökkenti, valamint hatásos a fejbőr korpásodása ellen, a magnézium és a réz pedig a jól működő idegrendszerhez, valamint szintén a csontok és a fogazat épségéhez nélkülözhetetlenek.

6. Cukorbetegeknek is ajánlott - Főleg magas rosttartalma miatt. Mi a kettő közötti összefüggés? A magas rosttartalom lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést - ehhez hozzájárul az a tény, hogy 

alacsony a glikémiás indexe: 2.8 

Így a 2-es típusú diabétesz hatékony természetes orvossága. A szervezet inzulinrezisztenciájának csökkentésével segít az inzulinszint beállításában.  Továbbá lelassítja és megelőzi a diabétesz okozta krónikus gyulladások kialakulását is.

ÉS akkor, lássuk a hátrányokat is!

Pontosan a magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ami alhasi panaszok, valamint szélgörcsök, illetve hasmenés formájában nyilvánulhat meg (fontos a feltételes mód, ez csak bizonyos, talán szélsőséges esetekben fordulhat elő). Éppen ezért napi 15 gramm mennyiségnél nem lehet többet fogyasztani. Nem zárható ki allergén hatása is, különösen a mustárra, és a szezámmagra érzékenyeknél léphet fel, akár keresztallergia is. Ajánlott blogbejegyzésünk:


Otthoni felhasználás:Forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsálya-mag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem. Összetevőként jelenleg ez a mag csak a következő termékekbe tehető: pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe, de ezekbe is legfeljebb 10 %-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben. Nem árusítható tehát például előre elkészített „chiapuding", „chiajoghurt".

Szerencsére, az otthoni felhasználás számtalan lehetőséget ad. keverhető például a teljes kiőrlésű kenyér tésztájába valamint süteményekbe és pizza tésztába is. Szuper desszert a magos muffin, a smoothie és joghurt is. A friss saláta is feldobható vele, vagy készíthet belőle reggelire egy laktató pudingot.

Én például, ezt úgy készítem,hogy este egy pohár aljára teszek egy evőkanálnyi magot, arra két kanálnyi joghurtot, egy fél marék magot (kesudió, mandula, paradió, makadámdió, vagy mogyoró). Kész. Beteszem a hűtőbe, és reggelre szépen megpuhul, igen jó napindító reggeli. Még egy tipp:  nagyszerűen be tudunk sűríteni vele főzelékeket vagy krémleveseket.