Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

Bazsalikom, morzsolt, utántöltő 250 g

Bazsalikom, utántöltő
Bazsalikom, utántöltő
Bazsalikom, utántöltő

A bazsalikom egyik legnépszerűbb fűszere konyháinknak. Nem egy őshonos magyar növény,  alapvetően Dél-Ázsiából származó változata, az Ocimum basilicum  a leginkább elterjedt, és termesztett, ami jól elviseli a mérsékelt évövi időjárást is.


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Súly
250 g
Várható kiszállítás
2024.04.25
Gyártó
Mix Fűszerek
Raktáron
599 Ft
Egységár: 2 396 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 6 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
569 Ft/db
5+  db
-7 %
557 Ft/db
Részletek

A bazsalikom jellegzetes alakú levelei nem szeretik a túlöntözést,  viszont, ha a növény jól érzi magát a helyén, dús levelei elmorzsolva igazán finom olajos illatúak.

A bazsalikom származása

illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalool helyett kámfor található.

Egyike a leginkább melegigényes fűszernövényeinknek, és a fényt, napsütést is kedveli.

Édes bazsalikom:

A legszélesebb körben termesztett, legnépszerűbb bazsalikom, amely olasz ételekben való felhasználásáról híres. Általában szárítva, morzsolva árusítják, mint mi is webáruházunkban.

Bokor vagy görög bazsalikom:

Erős illatú, de enyhe íze van, ezért édes bazsalikom helyettesíthető vele. Kis levelekkel kompakt bokrot képez, és jól növekszik cserépben is.


Thai bazsalikom:

Ánizs-édesgyökér ízű, és gyakran használják thai és délkelet-ázsiai ételekhez.


Fahéjas bazsalikom:

Mexikóban őshonos. Fahéjra emlékeztető íze és illata van. Általában hüvelyesekkel vagy fűszeres, rántott zöldségekkel tálaljuk.


Saláta bazsalikom:

Nagy, ráncos, puha levelei édesgyökér ízűek. Jól használható salátákban, vagy paradicsommal és olívaolajjal megforgatva.


A táplálékkiegészítőkben és gyógyteában általánosan használt bazsalikom néha tulsinak is nevezik –, amely az O. tenuiflorum faj, más néven O. sanctum. Különleges íze miatt hozzáadják egyes thai ételekhez

Bár a friss bazsalikom erősebb ízt ad,

a szárított bazsalikom olcsóbb és kényelmesebb. Az üzletek fagyasztó részében recept szerint adagolt kockákra fagyasztott bazsalikom is vásárolható.

Az édes bazsalikom a legelterjedtebb, de más fajtákat is találhat a termelői piacokon, vagy például az ázsiai élelmiszerboltokban. Alternatív megoldásként próbálkozzon saját termesztéssel.

Bárhol termeszthet bazsalikomot, ahol az éjszakai hőmérséklet 15,5 ℃ felett van. Tudni kell, hogy legalább két hónapig kell nevelni a növényt, hogy megfelelő méretű levelei legyenek.

A bazsalikom érzékeny a hidegre, és szereti a napsütést egész nap.

Bazsalikomot termeszthet magból vagy egy másik növényből levágott szárból, amelyet vízbe tesz, amíg a gyökerek el nem kezdenek növekedni. A bazsalikom virágzik a jól lefolyó kertben vagy teraszon.

A bazsalikomleveleket szükség szerint szedje le, de ne egyszerűen szedje le a növényeiről. A megfelelő növekedés elősegítése érdekében vágja le a szárat az alja felé úgy, hogy csak két-négy levél maradjon a növényen.

Tegye a friss bazsalikom szárát egy üvegbe csapvízzel, hogy a levelek néhány napig frissek maradjanak. Vitatható, hogy hűtsük-e a friss bazsalikomot, mert a hideg hőmérséklet elszínezheti a leveleket.

Ha sok friss bazsalikom van, a leveleket megszáríthatja, és szorosan záródó tetővel ellátott tégelyben tárolhatja. Kerülje a levelek morzsolását, amíg szüksége van rájuk, mert ez segít megőrizni illóolajaikat, aromáját és ízét.

A bazsalikom felhasználása

a meleg, mediterrán éghajlatú országokban több évezredre vezethető vissza. Falusi házakban régen a legyek távol tartására szinte mindenütt nevelték. Kellemes, érdekes illatát a legyek nehezen viselik el. Föld feletti részében 0,5-1% illóolaj halmozódik fel, amelynek fő alkotórésze, mintegy fele, a metilkavikol, emellett eugenol és esztragol is található benne.

Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

A bazsalikom Dél-Európában igen népszerű fűszer:

levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítésére kiváló. A fűszernövények többségéhez hasonlóan fűtött lakás ablakai közelében télen is nevelhetjük. Melegről és minél több fényről gondoskodjunk számára. Rendszeres öntözés mellett, ha a kezdődő virágzatot kicsípjük, erősebben bokrosodó tövet fejleszt. A pesto receptjének is fontos alapanyaga.

Igazán a friss paradicsommal teljesedik ki íze, ha főzünk, vagy mártáshoz adjuk a frissen tépett leveleket, lehetőleg utoljára adjuk hozzá a bazsalikomot, így szinte minden zamata megmarad az ételben.

Szóval, bazsalikom + paradicsom - maga a paradicsom. :-)

Származási hely: Egyiptom

Ismeri, próbálta már fűszereinket, pl. a különleges őrölt szárított gyömbért?

bazsalikom, fűszer, bazsalikom vásárlás - magzsola.hu

Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (14 vélemény)
(14)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Szakály Tamásné
2016.05.08
Utántöltő csomagolásban rendeltem, finom, illatos, tiszta fűszer. Nincs túl apróra morzsolva, ami nekem kimondottan tetszik.
Nyilas Istvánné
2018.01.05
Számomra a bazsalikom nagyon fontos fűszer. Jelenleg nincs cserepes zöld fűszerem, így itt vásárolom a szárított bazsalikomot. Leginkább paradicsomos ételek ízesítéséhez használom. A minőséggel elégedett vagyok.
Bicski Józsefné
2018.03.07
Ízes, aromás terméket kaptam,jó kiszerelésben.Nagyon meg voltam elégedve a termékkel.
Anonymous
2018.04.04
finom, friss zamatos az illata!!!! nagyon izletes lett a hús amit vele fűszereztem
Anonymous
2018.08.01
Eddig boltban, kis zacskókban vettem a bazsalikomot. A Magzsolánál vásárolt csomagot felbontva jöttem rá, hogy eddig nem is tudtam, milyen a bazsalikom illata! Csodálatos! :)
Hasonló termékek