Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Aszalt füge, 200 g
Aszalt füge, 200 g
699 Ft
ÚJ

Aszalt füge, 200 g

Aszalt füge, 200 g
Aszalt füge, 200 g
Aszalt füge, 200 g
Aszalt füge, 200 g
Összetétel
szráított füge

A füge egy igazi téki csemege. legalábbis nálunk, Magyarországon. A keleti gasztronómia egész évben használja, évszaktól függetlenül. 

Ez a török füge nagyobb szemű az átlagnál, és puha, omlós, igazi téli csemege!

Egyik legrégebben termesztett gyümölcs, már az Ószövetségben is megemlítik,a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja. 

Súly
200 g
Gyártó
magzsola
699 Ft
A vásárlás után járó pontok: 7 Ft
Részletek

Furcsa gyümölcs ez a füge!  

Egyike a legrégebben tudatosan termesztett kultúrnövényeknek. Az Ószövetségben is megemlítik,a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja. A fügenövény (latinul: Ficus Carica) egyébként népes családból származik. Közeli rokona az eperfának, a szobai fikusznak és a gumifának is. Neve is a Ficus-ból ered, akárcsak az angol 'fig' és a német 'Feige'.

aszalt török füge, extra

Eredeti termőterülete a Közel-Kelet, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék. Aszalják, és bort is készítenek belőle, emellett kitűnő befőtt, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka alapanyag.

Fő termőhelyei jelenleg Franciaországban, Spanyolországban, Törökországban, Kaliforniában vannak. Dél-Bulgáriában és Jugoszlávia melegebb tájain koronás fákból álló ültetvényeket létesítenek belőle, sőt adott körülmények között el is vadul. A fagyot jól tűri, de utána évekig nem fordul termőre.

A füge 3-4 m magas bokrot nevel, amelynek arasznyi zömök törzse és szétterülő, laza koronája van. Levelei nagyok, öblösek (ezért látszottak alkalmasnak az "illetlen" testrészek elfödésére). Virága különös, ún. serlegvirágzat, ami leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonló. Ez meghúsosodik, és 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik. Az érett gyümölcs nagyon érzékeny a nyomásra, ezért kézzel szüretelik. A leszedett fügéket szigurúan csak egy rétegban, papírral kibélelt ládákba helyezik el.

füge, ár, vásárlás, megrendelés

Féltrópusi növény, amelyet - ennek megfelelően - meleg, napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell ültetni.

A talajban nem válogat, hiszen Afrika nyugati partjain még a homok megkötésére is használják. Megnő a sziklás, száraz talajokon is. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben gyümölcsei aprók maradnak, sőt lerúgja Őket.

A harang alakú, ráncos és bőrszerű külsővel a füge az egyik legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is különleges.

Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak.

Hazájában - a szmirnai fügét - 40-50 °C-on aszalják, majd koszorúba fűzik, vagy hordóba préselik; így télen is nagyon fontos és értékes néptáplálék. Az olaszok a szárított fügegyümölcsöt megpörkölik, megőrlik, és kávét főznek belőle. Kiválóan illik pikáns sonkákhoz, és sajtokhoz is.

Nagyon finom, édes íze mellet számos előnyös hatását ismerik.

Megfigyelések szerint bőrproblémákra, pattanásokra is nagyon jó hatással lehet, arcpakolás formájában. Magas kalciumtartalma a csontokra, fogakra lehet jó hatással, fogyasztása gyerekek, kismamák és változókorban levő nők számára különösen ajánlott. 

Káliumtartalma is kiemelkedő, ennek köszönhetően jó hatással van a keringési folyamatokra. Említésre méltó megemlíteni még néhány mikroelemet, melyből jelentősebb mennyiség található a fügében: magnézium, foszfor, vas.

Az értékes tápanyagok a szárítás során megmaradnak, a vízveszteség hatására arányuk pl. 100 g gyümölcsnél akár 3-4 x magasabb.

Mivel jelentős rosttartalommal bír, segíti az emésztést, bizonyos esetekben, rendszeresen fogyasztva édes íze ellenére is hozzájárulhat a súlycsökkenéshez.

Származási hely: Törökország

Tápanyatartalma 100 g esetén (közelítő érték):

energia: 1026 KJ/245 kcal
fehérje: 3,8 g
szénhidrát: 55,3 g
zsír: 1,3 g
Só.: < 1g

Adatok
Származási hely
Törökország
Saját gyártmány
igen
EAN
5999101611824
Tömeg
200 g/db
Származási hely:
Törökország
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!