Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Mérgezett goji bogyó az országban.

2018-02-06 16:31:21 Cimkék: goji | Tudatos vásárlás

Az elmúlt héten attól volt hangos  a sajtó, hogy „mérgezett” goji bogyó került be az országba. Pontosabban, „Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. A NÉBIH, a holland hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről. „  

Az említett szakhatóság honlapján bővebb információ is volt erről, a termék magyar, konkrét megnevezésével, LOT számával (erről lehet azonosítani, nyomon követni a terméket a gyártás folyamatában).

Sokan csak a főcímet elolvasva, e-mail-t írtak nekünk, és telefonon is többen kerestek, hogy mi áruljuk-e a „mérgezett” gojit?

Egyszóval. nem. Bővebben, mi alapvetően egy drágább, nagyobb szemű goji bogyót, (ún. 250-es gojit) árusítunk, melyet 2017-ban vásároltunk az első magyarországi forgalmazótól. Rögön kértünk is egy nyilatkozatot erről, és elküldtük az érdeklődőknek, közzétettük. a goji bogyó részletes termék oldalán letölthetővé is tettük ezt, és minden olyan rendeléshez, amiben goji bogyó is szerepel, kinyomtatva, mellékeljük az említett forgalmazói nyilatkozatot.

Ok, ezek a mi tényeink. Leírom, én hogyan látom ezt az ügyet. Szerintem Magyarországon az élelmiszerekkel kapcsolatos híradások sokszor színezettek, csak a valóság egy részéről szólnak. Persze, nem csak ez élelmiszerekről szóló hírek ilyenek… J)

Jó néhány olvasónak csak az ütötte meg a szemét, hogy van egy „mérgezett goji” szállítmány, a részletek elsikkadnak. Szomorú, hogy sokan a legolcsóbb terméket hozzák be – és ez nem csak a gojira érvényes. Ugyanakkor, szerintem nem kellene egy kalap alá vonni minden kereskedőt, aki árulja ezt a terméket, akár online, akár boltokban.

Tény és való, ez egy felkapott cikk, sokan foglalkoznak vele, és mi is sok goji bogyót adunk el oldalunkon. Jelenleg 132 vásárlói vélemény alapján a max. 5 csillagól 4,6-ra áll a termék értékelése. Korábban írtam egy cikket arról is, hogy bár sokan csodát várnak el ettől a remek szárított gyümölcstől, önmagában ez kevés az üdvösséghez. (talán ezért nem 5.0 az értékelésünk, de az is közrejátszik, hogy - tisztelt a kivételnek - sokan szeretik leszólni a terméket, ha pedig azt kapták, vagy többet, amit vártak, akkor az ok, arról nem írnak.)

És akkor most vissza az eredeti témához:

Nem menteni akarom az érintetteket, de ez a bizonyos szállítmány nem mérgezett, csak több benne a növényvédőszer-tartalom a megengedett értéknél. Persze, ez egészségkárosító (is lehet). És mennyi olyan termék van a boltok polcain, amiben ennél talán károsabb anyagok is vannak (pl. feldolgozott hústermékek, kenőmájasok, felvágottak). Ezekből Magyarországon naponta tonnaszám adnak el, hiszen ez "biztonságos élelmiszer". Hogy tényszerű maradjak, persze, ez nem menti fel azt aki behozta a túlpermetezett gojit.  

Ehhez képest nekem nem lehet „egészséggel kapcsolatos állításokat” közzétennem, pl. a gojiról, ezért is írunk olyan szűkszavúan, a termék részletes leírásában is. De ez az összes, táplálék kiegészítőre, vitaminra is igaz. Én nem írhatom le ezek jótékony hatásait, miközben minden tele van gyógyszerreklámmal.

Ok, én azt is lehiszem, hogy sok a sarlatán, aki nonszensz dolgokat állít, és ehhez ellenőrizetlen termékeket kínál (pl. csodafogyókúra termékek). Mi lehet a fogyasztó, vásárló kapaszkodási pontja, bizalmi indexe, mikor veszi meg a terméket jó szívvel, és alszik nyugodtan?

Ha van rajta OÉTI notifikációs szám, pl. Mit jelent ez a valóságban? Tulajdonképpen semmit. Egy állami szervezet kiad egy számot, „ok, láttam, forgalmazhatjátok, de az éves díjat befizettétek, ugye?” Nem vizsgálják az összetételt, minőséget, nincs mögötte laboratórium. Pénzért kiadnak egy egy évig használható számot, amit rá lehet tenni a termék csomagolására.

Nem ez is átvágás egy kicsit? A piac becsületesen működő cégei nagyon üdvözölnék, ha lenne egy olyan központi labor, ahol a hazába behozott gyógyhatású készítményeket, termékeket bevizsgálnák, minősítenék, és a vásárló számára is biztonságot nyújtanának. Erről, egyenlőre szó sincs....

EZEKET OLVASTA MÁR?

Alternatív megoldások - tej, tejszín és tojás helyett.

2020-06-21 10:36:23
Alternatív megoldások - tej, tejszín és tojás helyett.

Ételallergia, diéta, vegán életmód - több ok miatt is előfordulhat, hogy radikális változtatást kell bekiktatni étrendünkbe. De mit mikor, és mivel érdemes helyettesítenünk? 

Az az igazi paradicsomíz.....

2013-08-01 22:31:32
Az az igazi paradicsomíz.....

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kertészmérnök Kecskeméten, aki hosszú, kacskaringós, tapasztalatokkal teli évek után arra a következtetésre jutott, hogy vegyi permetezés, és műtrágyázás nélkül is lehet finom, és egészséges zöldségeket termelni. Sőt, csakis így lehet. Azonban, hosszú évek alatt, elfeledve nagyapáink tudását a természetről, az ilyesmi egyből gyanús a városi embernek, biztosan van valami huncutság a dologban. Hiszen, mindenki szeretne hozzájutni például a paradicsomízű paradicsomhoz, vagy gyönyörű zöld salátákhoz, illatos fűszernövényekhez. És ez lehetséges, így 2013-ban, a nagy magyar Alföldön is!

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.