Az 1 L-es, akciós termék szavatossága: 2021.05.10.!!!
Kókusztej, kókusz tej... A kókuszpálma ágas törzse évi 50-180 gyümölcsöt hoz. A csonthéj felnyitása nem egyszerű, meglehetős gyakorlatot igényel. Az itthon kapható kókuszdió vásárlásakor érdemes a gyümölcsöt kicsit megrázni. Ha jellegzetes, lötyögő hangot hallunk, tehát van benne valami folyékony, megvehetjük! Ezt a "tejet" nem a dió fejésével nyerik ki. :-) Nem azonos a kókuszvízzel sem.
Hogyan készül?
A belső mag reszelékét (kopra) vízzel keverik, áztatják, majd ennek leszűrésével, és préselésével kapják a hőn áhított "tejet". Házilag is "gyártható", kicsit körülményes, de érdemes vele kísérletezni. A hozzáadott vízmennyiségtől függően 15-25 % növényi zsírtartalmú, erőteljes ízű, tejszerű folyadékot kapnak.
Ebből aztán konzerv-, és ultrapasztőrözött (UHT) formáját állítják elő és exportálják a világ minden részére.
Felhasználása, és előnyei:
A Dél-Kelet Ázsia konyha kedvelt alapanyaga, sűrítéshez, édességekhez is használják, hazánkban általában levesekhez édességekhez, kekszek alapanyagaként gondolnak erre a sokoldalú termékre. Kávéhoz is kínálhatjuk, illetve aki tejérzékeny, helyettesítheti vele az állati tejszín-készítményeket. Íze édeskés, hasonlít a frissen fejt tehéntejre. Nagy mennyiségben tartalmaz mangánt. A benne lévő réz miatt megőrzi a bőr és a véredények rugalmasságát és védi azt a környezet káros hatásaitól. A foszfor hozzájárul a fogak és csontok állapotának megőrzéséhez.
Felbontás után érdemes minél gyorsabban felhasználni, vagy a maradékot visszafagyasztani.
Legértékesebb, egészségmegőrző része a kókusz olajtartalma. Fogyasztása csökkenti a vér koleszterin szintjét, és gyorsíthatja az anyagcsere sebességét, így hozzájárulva a súlycsökkentéshez is.
Összetétel: 60% kókuszkivonat, 40% víz
100 g tápanyagtartalom (hozzávetőleges adat):
energia: 745 kJ/181 kcal
szénhidrát:1,9 g
zsír:18,5 g
fehérje: 1,6 g
Származási hely: Thaiföld