Gluténmentes kölestészta Spaghetti, vagy spagetti - ez itt a kérdés. Míg az előbbi, az eredeti, olasz írásmód, hazánkban inkább a "h" betű nélküli változata az elterjedt, és elfogatott írásmód. Ez a gluténmentes változat GARANTÁLTAN? izolált üzemben készült, így az erre igazán érzékenyek is egy biztonságos - és nem utolsó sorban jóízű körethez juthatnak. Kölesből évszázadokon át sütöttek kenyeret Európában, jelentősége akkor kezdett csökkenni, amikorra a búza nemesítésével már annyira előrehaladtak, hogy nagyobb területen, és olcsóbba elérhető alternatíva lett, innentől kezdve vagyunk mi "kenyér-alapú társadalom". Ez az "álgabona" napjainkban reneszánszát éli, pontosan az miatt, hogy nem tartalmaz glutént, azaz, sikért. Előnye egyébként kicsit hátránya is, hiszen nem búzából nehezebb olyan terméket előállítani, ami minden tekintetben megfelel az elvárásoknak: röviden: legyen pont ugyanolyan ízű, állagú, színű, mintha búzából készülne, de még se abból legyen. Ilyenkor sok kísérletezés kell, hogy ehető végeredményt kapjuk, gondolom, Ön is járt már így. Legjobban akkor járunk, ha keverjük a különböző, búzamentes alapanyagokat.. (így tettünk mi is, szuperjól sikerült, gluténmentes kenyérliszt keverékünknél is.) Ez esetben is így történt: az alap a kölesliszt, ehhez jött hozzá a sok előnyös tulajdonsággal rendelkező útifű maghéj (amiről és sokáig azt hittem, hogy valami út menti gyomnövény-féle..:-)). Kissé pikáns ízt ad ehhez az egészséges kurkuma. Sz így egyszerűen hangzik, de a tészta esetében ekkor még jön a vágás, és szárítás, és így kell jó végeredményt kapni....
Néhány gondolat az összetevők előnyös tulajdonságairól:
A köles az egyik legősibb termesztésű gabonaféle. Eredetileg Kínából származik, több ezer éves múltra tekint vissza, régóta termesztették azon a vidéken. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kiemelkedőek:. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású.Ezek a tulajdonságai elősegíti a normál bélműködést, emésztést, annak megfelelő ritmusát, és a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják.
Fogyasztása tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
Egyik legnagyobb előnye, hogy kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.
A köles hasznos tulajdonságai
A kölesben valójában szinte minden megvan, amire szervezetednek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B-vitaminok.
Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló. A szervezetnek könnyű megemészteni, ezért érzékeny gyomrod ellenére is nyugodtan fogyaszthatod.
Általános erősítő hatású és segít kijuttatni szervezetedből a méreganyagokat, gyógyszer-maradványokat, különösen az antibiotikumokét. Jó hatású a cukorbetegek és a májbetegek számára.
Akik szeretnének gyorsan lefogyni és közben nem éhezni, a köleskása nagyszerű lehetőség, jó minőségű szénhidrátforrás révén. Egyrészt fogyasztásával nem gyarapítod tovább a túlsúlyod, másrészt gátolja a zsírlerakódást, és még ki is juttatja azt szervezetedből, fokozva ezáltal a zsírégetést.
Az útifű maghéj 85%-a nem felszívódó élelmi rost, és a folyadékfelszívó képessége is óriási! A térfogatát akár tízszeresére is képes megnövelni! A folyadékkal a gyomorba jutva egyfajta zselés anyag képződik, ez nyugtatja a nyálkahártyát és nem szívódik fel, hanem az egész bélrendszeren végig vándorol! Hatása egy üvegmosó keféhez hasonlít, hiszen minden lerakódott salakanyagot kipucol a bélredőkből, úgy, hogy kíméli a bélbolyhokat! Hasmenés esetén is hatásos lehet, hiszen a bélben található felesleges folyadékmennyiséget is magába szívja! Székrekedés esetén a magába szívott folyadékkal lágyítja a székletet! Ráadásul a bélmozgást is segíti a bélfalra gyakorolt nyomás miatt, így segít visszaállítani a bélrendszer egészséges perisztaltikáját!
TEHÁT: nem okoz hasmenést, székrekedést, hanem segít az optimális állapot eléréséhez, megtartásához! Segítségedre lehet még a koleszterin szinted csökkentésében is!
Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Összetevők: víz, kölesliszt, útifű maghéj liszt, kurkuma
Elkészítési javaslat: Forrásban lévő vízben 4-5 percig főzzük, ha kész leszűrjük és bő vízzel öblítjük. Ízlés szerint tálaljuk. Jó étvágyat!
Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia:1640 KJ / 392 Kcal
Zsír:3,1 g – Amelyből telített zsírsavak:0,64 g
Szénhidrát:75,7 g – Amelyből cukrok: 0,1 g
Fehérje:11,29 g
Só:0,06 g
Száraz, hűvös és napfénytől védett helyen tárolandó! Gluténmentes üzemben készült!
Származási hely: Magyarország
Minőségét megőrzi: A csomagoláson jelzett időpontig
Nettó tömeg: 200 g
Ismeri további 45 gluténmentes termékünket?