Gluténmentes kölestészta, szélesmetélt - A köles egyik népszerű termékünk. Mint arról a termék részletes oldalán is írtunk, egy ez "álgabona", egy gluténmentes alternatíva, az ebből készült őrlemény pedig a kölesliszt.
Gluténmentes kölestészta, szélesmetélt
Mint minden ilyen liszthelyettesítő, ami nem búzából van, igényel némi kompromisszumot. Miért? Mert a glutén= sikér, a főzésnél, sütésnél egy lényeges tulajdonsággal rendelkezik:
rácsszrekezete révén a belőle készült tészta, vagy sütemény, torta könnyebb lesz, és az élesztő használatával megkel, levegősebb textúrájú lesz, szóval olyan, mint amilyen a hagyományos kenyér, vagy a nagymama süteménye.
"nem lisztből" ezt elég nehéz "összevarázsolni", hiszen az alapanyagok általában magok zsírtalanított, őrölt változatai, mint pl. a lenmagliszt. Rendben, miért írtam ezt itt le? Mert ennél a terméknél is sok kísérletezés, főzés, és ezek újra ismértéles, tökéletesítése vezetett addig, hogy kézzelfogható termék szülessen belőle. És itt van, elkészült.
Milyen íze van?
Nagyon kellemes, semleges ízű, talán a kurkuma ad neki egy kis karaktert, azonban a FŐZÉSI IDŐ itt lerövidül.: NE FŐZZE 3 percnél tovább, mert akkor gumiszerű, ragacsos valami lesz belőle. Három perc lobogó vízben, azután öblítés hideg vízzel: és készen áll a tálalásra ez a szélesmetélt.
A taglietelle az olasz tagliare szóból származik, jelentése: ’vágni’, kiejtése kb. „táljátelle”egyébként a standard olasz formátumoknál (spaghetti= spagetti, fussili= orsó, penne) benne van a top 5-ben, és vidékenként másként készítik, hol tojással, hol tojás nélkül vastagságtól függően lehet a neve tagliolini, taglierini, pappardelle, fetuccini. lasagnette, nastroni
A köles élettani hatásai csodálatosak.
Könnyen emészthető, tápértéke mégis igen magas. Magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott.
Segíthet a betegségek utáni felépülésben, megerősödhetnek tőle a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassíthatja az öregedést. Erősíti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépítheti hajunkat és megerősítheti a körmünket is. A fogak erősebbek lehetnek tőle, a zománcra is jótékony hatással lehet.
Az útifű maghéj egy remek rostforrás azok számára is, akik a búzából készült ételekre allergiásak. Megnyugtatja az érzékeny emésztőrendszert, amit a búza rostjai alaposan kidörzsölhetnek. Az útifű maghéj teljesen természetes és biztonságos. A világon több száz millióan használják évente. A szervezetben nem szívódik fel, nem hat izgatóan rá és nem okoz függőséget, emiatt alkalmas folyamatos hosszú távú használatra.Sokan ezért fogyókúrás célzattal is használják, ekkor azonban - rendszeres fogyasztása esetén - javallott a nagyobb mennyiségű tiszta víz bevitele is.
Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Összetevők: víz, kölesliszt, útifű maghéj liszt, kurkuma
Elkészítési javaslat: Forrásban lévő vízben 3-5 percig főzzük, ha kész leszűrjük és bő vízzel öblítjük. Ízlés szerint tálaljuk. Jó étvágyat!
Átlagos tápanyagtartalom 100 g termékben
Energia: 1640 kJ/392 kcal
Zsír:3,1 g, ebből telített zsírsav: 0,64 g
Szénhidrát:75,7 g, ebből cukor:0,1 g
Fehérje:11,29 g
Só: 0,06 g
Rost: 7,98 g
Származási hely: Magyarország
Száraz, hűvös és napfénytől védett helyen tárolandó! Gluténmentes üzemben készült!
Minőségét megőrzi: A csomagoláson jelzett időpontig
Nettó tömeg: 200 g
Ismeri további 45 gluténmentes termékünket?