Hajdina liszt, hajdinaliszt A gluténmentes lisztek sorát gyarapítja ez a termék is, számtalan jó tulajdonságával egyetemben. A Közép-Ázsiából származó növény már több ezer évvel ezelőtt elterjedt, Japántól Európáig, az egész kontinensen. Sokáig takarmányként tartották számon.
Felhasználásának története:
Az ínségesebb időkben, amikor nem termett elég búza, némi hajdina liszttel pótolták, lazították fel a rendes kenyérlisztet, sőt a kenyeret sok helyen hajdina lisztből kezdtek el sütni. Hazánkban a középkorban török közvetítéssel jutott el, régebben ennél fogva "szaracén búza"-ként említették a régi szakácskönyvek. Japánban a híres metélt tésztát "soba noodle", Oroszországban pedig egyfajta palacsintát készítenek belőle "blinis", Franciaországban pedig "galette" néven ismert.
Előnyös tulajdonságai:
Magas tápértékkel rendelkezik, ráadásul tele van flavoniod-okkal, amelyek a C-vitamin jótékony hatását erősítik a szervezetben. Magnéziumtartalma révén segíti a vérkeringést, meggátolja a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást, erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert. Sok benne a B1-, B2-, és E-vitamin, gazdag fehérjeforrás, emellett cinket, rezet, mangánt, és kalciumot is tartalmaz.
Magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja, méregtelenítő hatású. Antioxidánsokat is tartalmaz. Mivel alacsony a GI (Glikémiás Index) szintje, így kontrollálja, sőt, kimondottan alacsonyan tartja a vércukor szintet.
Általában nem azért figyelünk oda táplálkozásunkra - tisztelt a kivételeknek - mert nagyon tudatosan elhatározzuk, hogy mit eszünk; nagyrészt valami betegség mentén, vagy az abból való kigyógyulás felé vezető úton találkozunk az addig nem használt alapanyagokkal. Erre remek példa ez az alapanyag.
Tippek, trükkök:
Sütés-főzéskor érdemes azt figyelembe venni, hogy elég barna színe és enyhe dióíze van, és kicsit másképpen viselkedik, mint a hagyományos liszt, (mint ahogy minden gluténmentes liszt). Búza- vagy rozsliszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is alkalmas. Ha kenyérfélét kívánunk sütni a liszttel, akkor a hajdinalisztet érdemes magasabb sikértartalmú liszttel elkeverni.
Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):
energia:kJ/kcal:1405/336
fehérje: 9 g
zsír:1,7 g
szénhidrát: 70 g
élelmi rost: 4 g
Származási hely: EU