Hajdina pirított
A hajdina (Fagopyrum esculentum) egy keserűfűféle növény. Évelő, kb 80 cm magasra nő, szív... Tovább
A hajdina (Fagopyrum esculentum) egy keserűfűféle növény. Évelő, kb 80 cm magasra nő, szív alakú levelei, ernyős virágai vannak. Sötétbarna színű, 5-7 mm hosszú, legömbölyített gúla alapélelmiszere volt a magyarságnak, vízzel főzve kását készítettek belőle.
Eredetileg a Himalája környékéről terjedt el, először egész Ázsiában, majd a tatárok közvetítésével Európába is eljutott.
Ezért is említik "pogánybúza" néven. Maga a (leggyakrabban használt) hajdina név is a német heiden "istentelen, pogány" szóból származik.
Különlegessége, hogy aminosívakból olyanokat is tartalamaz, melyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani. B-vitaminok sokasága, C, és E, valamint a szintén nagyon ritka, P-vitamin is található a magvakban, mej egyfajta flavonol. Szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett, a magas vérnyomást is normalizálja, illetve erősíti a hajszálereket is. Ezek a vitaminok együttesen erősítik az antioxidáns hatásokat, , így az öregedés, a daganatok és a gyulladások kialakulása ellen is hat.
Zsírtartalmának döntő része telítetlen zsírsav. Rosttartalma igen magas, több, mint 25%, ezért hasznos a székrekedésre hajlamosak, a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, sőt, hozzájárul a bélrendszeri daganatok megelőzéséhez is. Fontos, hogy használhatják a lisztérzékenyek is, mivel nem tartalmaz glutént.
Jellegzetes, olaj jellegű illatát két-három vizes öblítéssel meg lehet szüntetni. Íze kissé kesernyés
Tápanyag tartalom 100 g termékben ( hozzávetőleges adat)
energia kJ/kcal /: 1405/336
fehérje: 8,3 g
zsír : 1,9 g
szénhidrát: 70 g
fehérje: 8,3 g
zsír : 1,9 g
szénhidrát: 70 g
Vásárlóink írták a(z) Hajdina pirított termékről:
Ezt vették még
Vásárlóink a következő termékeket is megrendelték a(z) Hajdina pirított mellé:



