Kesudió - Mi fán terem? :-)
Dél-Amerikában őshonos kesudió, dióféle ( latin neve: anacardium occidentale) angolul: cashew nut. az általában 10-15 méter magasra megnövő fa termése.
A kesudió alacsony cukortartalmú, rostokban, szívbarát zsírokban és növényi fehérjében gazdag olajos mag. Számos ásványi anyag és vitami természetes, natúr forrása.
Ma mára kesudió termesztés ipari méretű, és leginkább Indiából és Vietnámból származik, de Brazilia Nigéria is nagy termelő ország. Több mint 3-5 évig is eltart, amíg végre termést is hoz.
VIDEO
Kesudió ár, és jótékony hatása:
Ez maga a gyümölcsként fogyasztott "alma", vagy kesualma - a mag pedig, ennek a kocsányából kialakult, hosszúkás 2,5 cm-es mag, áltermés. Mivel szömörcék családjába tartozik, távoli rokona az ecetfának, a pisztáciának és a mangónak is. Franciául noix de cajou , németül casa hewnuss néven ismerik. Mennyibe kerül ?
Kesudió - amit eddig nem tudtál róla. Tények, előnyök, hátrányok
A kesu gazdag értékes növényi tápanyagokban, vitamin tartalma is érdekes. Napi fogyasztása redukálhatja a szellemi fáradtságot, és ázsiai receptek is gyakran említik használatát.
Világszerte népszerű snackként, és gyakran használják főzéshez és sütéshez, mint alapanyag.
A kesudió termése kemény, vese alakú héjba burkolózik, amely egy zöld, ehető gyümölcshöz, a kesudió almához kapcsolódik. Maga a dió törtfehér színű, és finom, vajas ízű.
Finom dióbél, vásárlás, rendelés
A kesudió magas antioxidáns tartalmú, és jó forrása az alapvető ásványi anyagoknak, beleértve a magnéziumot, a cinket és a vasat. Emellett viszonylag magas zsírtartalmúak, kalória tartalmának körülbelül 75%-a zsírból származik.
Ennek a zsírnak a nagy része azonban egyszeresen telítetlen, ami a szív számára egészséges. A kesudiót gyakran pörkölik és sózzák, mielőtt harapnivalóként eladnák, de enyhén pörkölve vagy olyan termékek összetevőjeként is megvásárolható, mint a kesudióvaj és a kesu tej.
A kesudió formája talán leginkább egy kövér félholdra emlékeztet, enyhén száraz, íze pedig inkább semleges, mint karakteres, enyhén a dióra emlékeztető. Érdekesség, hogy bár relatíve egy drága magról van szó, az egyik legnépszerűbb termékek közé tartozik webshopunkban, remélem, ez így is marad!
A Kesudió kalória tartalma 553 kcal /100 g
miért drága a kesudió
Ha felbontjuk a csomagolást, érdemes jól záródó fém, vagy üvegdobozban tárolni száraz, hűvös helyen, így nem avasodik, és akár akár egy évig is friss, roppanós marad.
A kesutej, és kesuföl készítése:
Törzsvásárlókkal beszélgetve derült ki számomra, hogy néhányan kifejezetten azért vásárolják a kesudiót, hogy otthon "kesudió tejet" készítenek belőle.
Hogyan? Turmixban egészen apróra őrölve, majd tiszta vízzel felöntve néhány órán át áztatják, majd egy tiszta gézlapon átszűrve, lecsöpögtetve, egész nap tápláló, energiadús, és legfőképpen egészséges italt készítenek belőle.
Ez ráadásul a kesudio kitűnő smoothie-alapanyag is, de a kesudiót főzéshez, sűrítéshez is használhatjuk, a tejszín helyettesítésére. A teljesen növényi táplálkozást választók körében ismert a "kesuföl", azaz, a növényi tejföl. Ennek elkészítése sem ördöngösség!
Ehhez először be kell áztatni a magokat:
szintén turmixba öntjük a kesudió magokat
hosszabb időn keresztül őröljük, addig, amíg egészen krémes állagot nem kapunk.
kanalazzuk bele az így készült masszát egy jól záródó üvegbe
hűtsük le jó alaposan.
Egészen meglepő, de tényleg tejföl szerű!
Pekándió, pekán dió ár, ára, hatása, rendelés
A natúr kesudió fogyasztása, előnyös tulajdonságai, B2 B3 B6 vitaminok:
Sok értékes mikroelem, ásványi anyag, például - kálium, réz, cink valamint magnézium, vas és foszfor - valamint C-vitamin , E-vitamin, és B-vitamin (b2 B3 B6) is megtalálható benne - ráadásul, nagyon finom! A kesu fogyasztása görcsoldó, szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek regeneráló hatású - éppen ezért egyes esetekben rágcsálása véd a magas vérnyomástól!
A kesudió előnyös hatása például, hogy gazdag magnézium tartalma alapvetően sok élettani funkciót előnyösen befolyyásolhat.
Szóval, érdemes otthon tartani belőle egy zacskóval.
Ismered a paradiót? Vásárold meg akár nagyobb kiszerelésben is!
A kesudió antioxidáns hatása:
Jótékony hatású, természetese növényi vegyületeket tartalmaz. A dióféléket és a magvakat antioxidáns "erőműveknek" tekintik, és a kesudió sem kivétel.
Az antioxidánsok segítik megőrzni az emberi szervezet egészségét azáltal, hogy semlegesítik a károsodást okozó molekulákat, úgynevezett szabad gyököket. Ez viszont segít csökkenteni a gyulladást, és növeli a szervezet azon képességét, hogy egészséges és betegségektől mentes maradjon.
A kesudió polifenolok és karotinoidok gazdag forrása – az antioxidánsok két osztálya más diófélékben is megtalálható.
A tanulmányok a diófélékben, például a dióban, a pekándióban és a mandulában található antioxidánsokat összefüggésbe hozzák az oxidatív sejtkárosodás alacsonyabb szintjével.
Hasonló antioxidáns profiljuk miatt a kesudió várhatóan hasonló oxidációellenes előnyökkel jár. Ez különösen igaz lehet a pörkölt kesudióra, amely úgy tűnik, hogy fokozott antioxidáns hatással rendelkezik „nyers” társaikhoz képest.
Ennek ellenére a kesudióval kapcsolatos tanulmányok száma korlátozott, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.
ÖSSZEFOGLALÁS:
A kesudió gazdag karotinoidokban és polifenolokban, az antioxidánsok két kategóriájában, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és védelmet nyújtanak a betegségek ellen. Azonban további kesudió-specifikus kutatásra van szükség.
Nagy mennyiség mikroelemet is tartalmaz
És még egy extra: mindezek a hatások akár együttesen, melléktünetek nélkül érvényesülnek, ráadásul, hozzáadott tartósítószerek nélkül!
A kesudiót jellemző zsírok háromnegyede telítetlen zsírsavak közé tartozik, hasonló az extra szűz olívaolajhoz. A tekintélyes Harvard egyetem egy kutatási eredményében azt említi, hogy kis adagnyi is kifejezetten hasznos a fogyókúra során is, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, ezáltal, bár elsőre kicsit furcsa, de segít a fogyásban.
Ennek a magnak a jótékony hatásai nagyrészt szintén megvannak a ritka, de nálunk szintén kapható makadámdióban is. Szóval, egy amolyan igazi " svájci bicska". :-) Fő termőterületei: Közép Amerika, Brazília, (Afrika) Nigéria, Mozambik, (Dél-Kelet-Ázsia) Indonézia, India, Vietnam
A kesu gazdag ásványi anyag forrás, telített zsírsavakban azonban szegény.
A kesudió ( anacardium occidentale) szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint érdekes módon nem tartalmaz, sőt, fogyasztása kifejezetten koleszterinszint csökkentő hatású, hasonlóan a mandulához. A Dél-Kelet Ázsiaból származó receptek kedvelt alapanyaga. Itthon kevéssé elterjedt a használata, pedig a kesudióval isteni ételek készíthetőek - egy tuti receptet itt is találsz, ha egy kicsit lejjebb görgetsz.
A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, - ami a tőzegáfonyában is megtalálható - De sok esetben téves információk jelennek meg az olajos magvak hasznosságáról.
A kesudió segít a fogyásban is.
Így ez a mag sem hizlal! Jó koleszterint, vitamint tartalmaz. Ha hetente kétszer, otthon, vagy a munkahelyen elrágcsálva, önmagában is jótékonyan hat a súlyodra és az egészséges életmód része is lehet. Esténkén is kiváló étvágycsillapító.
A vese alakú magvak hazánkban a kedvencek közé tartozik, nem túl alacsony áruk ellenére. Tápláló vitaminokkal és ásványi anyagokkal kényezteti szervezetünket. Éppen ezért fokozott szellemi megterheléskor, amikor erősen kell fókuszálni, jó hatással lehet gondolkodásunkra, agyi tevékenységekre is. Vizsgákhoz kötelező! :-)
Ráadásul, számos recept (főleg az indonéz konyha) ajánlah használatát, próbáld ki te is!
Daganatos betegségek, megelőzés.
A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart.
Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye! Ezen kívül, segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti, megköti a káros a szabad gyököket is.
VIDEO
Egyedi olajsav tartalma nagyon egészséges a szívre nézve . Koleszterin mentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását. Napi adag egy fél maréknyi.
Ha folyamatosan beépítjük ezt étrendünkben, elméletileg 25%-al csökkenthetjük az az epekövek jelentkezését. És amit még külön szeretnék kiemelni, hangsúlyozni: a kesudió rágcsálása segíti a fókuszálást , és a megfeszített szellemi teljesítményt.
Így ajánlható félévi vizsgák ZH-k előtt, de tervezéshez, de akár céges megbeszélésekhez, meetingekhez, tárgyalásokhoz is - jobb alternatíva, mint a fehér lisztből készült péksütemények, ropik.
Előnyös tulajdonságai:
magnézium tartalma segít a vérnyomás szabályozásában
testsúly csökkentése, szinten tartása
segít a fogyásban
a kalcium miatt egészségesebb csontok és fogak
antidepresszáns
antioxidáns
vitamin tartalma is jelentős
nyugodtabb alvást biztosít
jótékonyan védi a szív- és érrendszert
jó hatással van az idegrendszer állapotára is
Olvasd el blogbejegyzésünket is melyben számos más érdekességet is találhat.
ÉRDEKESSÉG : a kesudió - nyersen egy valóságos istencsapása! Ugyanazt a mérgező olajat tartalmazza, mint a gyilkos galóca. A csontvázas héja kellemetlen bőrpanaszokat okozhat. Szerencsére egy kis olajfürdő vagy gőzöléses pörkölés után dicséretes jellemfejlődésen megy át, és hirtelenjében a társaság kedvencévé válik. Hazánkba is így érkezik, így a kellemetlenségektől mentesek maradunk.
Ez egy enyhén pörkölt, sótlan változat.
TIPP 1 : Otthon lehetőleg légmentesen zárjuk vissza a zacskót, esetleg hűtőbe is tehetjük, megakadályozandó az avasodás, ami a diófélék jellemzője. Emellett fokozottan figyelni kell az allergiában szenvedőknek, mivel a mogyorónál is súlyosabb tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél.
TIPP 2: fogyasszuk, eszegessük, ropogtassuk kesudiót, lehetőleg hetente kétszer, egy-egy maréknyit, és a jótékony hatások nem maradnak el. Készíthetünk belőle "növényi tejet" is, azaz növényi tejhelyettesítőt. Ehhez egy mixergéppel daráljuk kb. két percig a magvakat, majd öntsük fel tisztított vízzel úgy, hogy éppen ellepje az őrleményt + 1 cm. Áztassuk legalább egy órán át, majd öntsük le az így keletkezett "tejet". érdemes kicsöpögtetni teljesen, hogy minden értékes tápanyagot megőrizzünk belőle.
Receptek tucatjai is említik, érdemes vele kísérletezni a konyhában!
TIPP 3: alaposan mossunk fogat , ugyanis a kesu hajlamos beleragadni a fogközökbe. Érdemes fogpiszkálót, fogselymet, fogköz-tisztítót is bevetni.
TIPP4: Bármennyire egészséges ez a magocska, a kalória táblázat megmutatja, mi az egyik hátránya, energiatartalma elég magas. Viszont tele van (47%) egészséges, növényi zsírokkal.
Tudta, hogy már a sós, pörkölt változat is megrendelhető oldalunkról?
Sokan kedvelik a magyar, sötétzöld, ízletes tökmagot is, érdemes megnézni ezt is oldalunkon.
blogcikk, hasznos olvasnivaló: Különleges diófélék, Pekándió, makadámdió,
Kesudió ár? rendelés? hol kapható? Tedd be kosaradba még ma ezt a közkedvelt magot, és akár másnapra kiszállítjuk!
A kesudió (Anacardium occidentale) a diófélék egyik fajtája,
amely jótékony tápanyagokban gazdag, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A kesudió legfontosabb előnyei közé tartozik:
Ásványi anyagokban gazdag: A kesudió kiváló forrása az ásványi anyagoknak, mint például a réznek, magnéziumnak, cinknek és mangánnak. A réz fontos az egészséges csontok és erek fenntartásához, míg a magnézium segít az izom- és idegműködés szabályozásában.
Jó a szív egészségére: A kesudió jó forrása az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsíroknak, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
Segíthet a súlyszabályozásban: A kesudió alacsony szénhidrát- és fehérjetartalmú, így jó snack lehet a fogyni vágyók számára. Javíthatja a vércukorszint szabályozását:
A kesudió jó magnéziumforrás, amelyről kimutatták, hogy javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.
Elősegítheti bizonyos rákos megbetegedések megelőzését: A kesudió anakardinsavnak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy gyulladás- és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
Javíthatja az agyműködést : A kesudió gazdag magnéziumban, ami segíthet javítani a kognitív funkciókat, a koncentrációt és a memóriát.
Jó a bőrnek: A kesudió jó cinkforrás is, amely fontos az egészséges bőr számára, és segíti a sebek gyógyulását. Fontos megjegyezni, hogy a kesudió viszonylag magas kalória- és zsírtartalmú, ezért a kiegyensúlyozott étrend részeként mértékkel kell fogyasztani.
A kínai konyha dobva-rázva sütött ételekhez használja, és a kesu remekül passzol salátákhoz, zöldséges ételekhez is. Vaszabihoz (japántorma) adva, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütőben pirítva egzotikus csemegét kapunk, hasonlóan a wasabis földimogyoróhoz.
THAI KESUS CSIRKE RIZZSEL
kép forrása: thechunkychef.com
HOZZÁVALÓK
40-50 dkg csirkemell
1 ek extra szűz olívaolaj, vagy kókuszolaj
1 ek szójaszósz
1 ujjnyi gyömbér (lehet 1 kávéskanál őrölt is)
30 dkg zöldség (bambuszrügy, sárgarépa, paprika, brokkoli, ami éppen akad)
20 dkg kesudió
4 dl kókusztej
1 ek sima mogyoróvaj
1 ek piros curry paszta
A csirkét megmossuk, felkockázzuk, majd leöntjük a szójaszósszal (ha fontos a látvány, a sötéttel jobban néz ki az étel), 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal, és belereszeljük a gyömbért. Félretesszük egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
A zöldségeket feldaraboljuk (kb. 4-5 maréknyi legyen). Egy wokban kicsi olajjal megpirítjuk a csirkét. Ha készen van, kiszedjük és félretesszük.
A mogyoróvajat és a curry pasztát összeolvasztjuk a serpenyőben (vigyázat, hamar megég, ha nagy a serpenyő, hozzá lehet tenni egy kis kókusztejet). Ha egynemű, hozzáöntjük a kókusztejet. A pirított csirkét meg a zöldséget visszatesszük bele, és hozzátesszük a kesut. Kb. 15 percig lefedve lassú tűzön főzzük. Akkor jó, ha a zöldség ropogós marad, a csirke pedig puha lesz. Főtt rizzsel tálaljuk.
És még egy tipp: A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése - olvasd el cikkünket!
MEGJEGYZÉS
Csípős lesz a curry paszta miatt, ez csökkenthető, ha enyhébb ízt szeretnénk.
A fenti recept kb. 4 normál adag, ha nagyétkűek is vannak, a mennyiséget is növelni kell.
---------------------
Származási hely: India, Vietnám
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
energia:kJ/kcal 2369/565
fehérje: 18 g
zsír: 47 g
szénhidrát: 27 g
élelmi rost: 3,5 g
100 g kesudió vitamin és ásványi anyag tartalma
B1 vitamin: (tiamin) 0,6 mg
B2 vitamin: (riboflavin)0,25 mg
B3 vitamin: (niacin, niacinamid, nikotinamid, nikotinsav)1,7 mg
B5 vitamin: (panthenol, pantoténsav)1,2 mg
B6 vitamin: (piridoxin) 0,4 mg
B7 vitamin: (biotin, R koenzim)13 mg
B9 vitamin: (folsav)0,05 mg
C-vitamin: 0,45 mg
E-vitamin: (tokoferol) 0,6 mg
K-vitamin: 34 μg
kálium: 600 mg
fluor: 0,15 mg
foszfor: 45 mg
magnézium: 268 mg
kobalt: 0,01 mg
mangán: 1,3 mg
réz: 3 mg
molibdén: 0,01 mg
szelén: 0,02 mg
nátrium: 15 mg
cink: 5 mg
vas: 4 mg
Kollagén peptidek vélemények GAL marhakollagén ár 4425 Ft.
Minden jog fenntartva - magzsola.hu
kesudió ár, rendelés, ára, olcsón, 1 kg, magvak olcsón, sós, árgép, árukereső