A dél-amerikai, mexikói, ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai konyha használja előszeretettel. Nálunk leginkább a koriandermag ismert, mellyel a savanyúságokat ízesítjük, illetve húsok pácolásánál is használható.
Indiában a legalapvetőbb fűszerek egyike, amely szinte bármilyen sós ételben előfordulhat. Ritkán használják egészben, inkább frissen őrölve kerül az ételbe, hogy aromája finomabban, és ne robbanásszerűen jöjjön elő egy-egy mag szétrágásakor.
Zöld levele az egyik leggazdagabb C-vitamin (20 mg 100 g-ban) és A vitamin forrás (5.200 NE 100 g-ban) , ezért kifejezetten ajánlatos friss salátákban, előételekben szendvicseken minél többet fogyasztani belőle, vagy csak egyszerűen más zöldekkel és egész nyers zöldségekkel feltenni az asztalra, melynek így egyben díszévé is válik.
Ez egyik legjobb szélhajtó, felfúvódás, telítettség érzete, bélgörcsök, fájdalmak, elleni fűszer és gyógynövény egyben. Vízhajtó és lázcsillapító. Különleges képessége, hogy szervezetünkből kijuttatja a nehézfémeket (higany, ólom, alumínium) még a csontokból, és a központi idegrendszerből is. A felszabadult méreganyagokat elnyeli ha tengeri algát fogyasztunk vele együtt.
Sültek (elsősorban szárnyasokhoz, bárányhoz), marinádok, káposztafélék, zöldségételek, sonkapácok készítéséhez ajánlott. De savanyúságok eltevésekor, káposzta savanyításakor, olajok ízesítésére, de még a likőrgyártásban is használatos. Kevesen tudják, de jól illik egyes gyümölcsökhöz is, pl. a körtéhez és a mangóhoz.
Az illatos magokat más fűszerekkel is összekeverhetjük. Főleg halételek, szárnyasok és pecsenyék fűszerezésére kitűnő, de hasznos gyümölcskenyér, mézeskalács, sőt kenyér ízesítésekor is. Sült almát, körtét, őszibarackot is megszórhatunk vele. Különlegessé tehetjük vele a párolt zöldségeket is. A currykeverék elengedhetetlen része.
Származási hely: Románia
Felbontás után száraz, hűvös helyen tartandó!
Ismeri további, remek fűszereinket?