Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

Az az igazi paradicsomíz.....

2013-08-01 22:31:32 Cimkék: életmód | nyár | tartósítószer mentes

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kertészmérnök Kecskeméten, aki hosszú, kacskaringós, tapasztalatokkal teli évek után arra a következtetésre jutott, hogy vegyi permetezés, és műtrágyázás nélkül is lehet finom, és egészséges zöldségeket termelni. Sőt, csakis így érdemes.

Hogyan jutottunk idáig?

Azonban, hosszú évek alatt, elfeledve nagyapáink tudását a természetről, az ilyesmi egyből gyanús a városi embernek, biztosan van valami huncutság a dologban. Hiszen, mindenki szeretne hozzájutni például a paradicsomízű paradicsomhoz, vagy gyönyörű zöld salátákhoz, illatos fűszernövényekhez. És ez lehetséges, így 2013-ban, a nagy magyar Alföldön is! No, de ezt el is kell hitetni a kedves zöldségevő vásárlókkal, hogy ilyen van...

Itt már nagyobb a bökkenő, mert ezek az okos emberek sokszor arra is gondolnak, hogy ezek a "bio-izék" lehet, hogy a teszkóból voltak megvásárolva, és az a piaci standokon a gyanútlan vevőket traktálják ilyesmivel a termelők. És ami bio, az drága, és lehet, hogy kicsit csúnya is.

Érdekes paradoxon, hogy a tudatos vásárló azért szeretne szép, nagy, és jóízű, de megfizethető áru (=olcsó) terméket a kosarába, ha már kimegy a piacra.

Mi lehet a megoldás?

Ez a fent említett mérnökember azonban kigondolt valami okosat. Volt benne annyi tálentum, és annyira hitt abban, amit kitalált, hogy jó sok pénzből létrehozott egy 9000 négyzetméteres kertet, ahol a palánták nevelésétől az érett zöldség leszedéséig minden látható, megfogható, tapintható.  És talált jó embereket, akik szintén hittek ebben, és szeretik, gondozzák, locsolják a növényeket.  Aki szán arra időt, hogy kimegy ide, az saját szemével győződhet meg arról, hogy ilyen mégis van, meg aztán, ha megkóstolja a paradicsomot, annak tényleg olyan íze van, mint amit a nagymamám adott 4 éves koromban, Kunszálláson a nyári szünetben, a zsíros kenyér mellé.

 

 

 
 
 

EZEKET OLVASTA MÁR?

Jó időben, jó helyen

2016-06-21 19:57:54
Jó időben, jó helyen

A magzsola jó három éve indult. Néha elgondolkodom azon, hogy jobb lett volna előbb indítani. Aztán a gondolatsor végén rájövök, hogy pont jókor indultunk.

Túl sok információ

2014-08-07 10:14:21
Túl sok információ

Napjainkban sokszor puffogtatott közhely, hogy információs társadalomban élünk. Minden gyors, relatíve kényelmes, és azonnali. Ez az azonnaliság azonban igencsak kétélű; a mobiltelefon, és az internet olyan mértékben pörgeti fel az életünk, munkánk sebességét, ami már nem emberi. Ráadásul, ez mellett olyan mennyiségben érnek bennünket az új információk, hogy az már szinten, csak a maga nemében egyszerűen feldolgozhatatlan. Nemrég olvastam erről egy cikket, hogy egy középkori, a kor műveltségi szintjének csúcsán lévő tudósember egész életében annyi újdonsággal találkozott, mit egy átlagember egy héten.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.