Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Az az igazi paradicsomíz.....

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2013.08.01 09:02
Az az igazi paradicsomíz.....

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kertészmérnök Kecskeméten, aki hosszú, kacskaringós, tapasztalatokkal teli évek után arra a következtetésre jutott, hogy vegyi permetezés, és műtrágyázás nélkül is lehet finom, és egészséges zöldségeket termelni. Sőt, csakis így lehet. Azonban, hosszú évek alatt, elfeledve nagyapáink tudását a természetről, az ilyesmi egyből gyanús a városi embernek, biztosan van valami huncutság a dologban. Hiszen, mindenki szeretne hozzájutni például a paradicsomízű paradicsomhoz, vagy gyönyörű zöld salátákhoz, illatos fűszernövényekhez. És ez lehetséges, így 2013-ban, a nagy magyar Alföldön is!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kertészmérnök Kecskeméten, aki hosszú, kacskaringós, tapasztalatokkal teli évek után arra a következtetésre jutott, hogy vegyi permetezés, és műtrágyázás nélkül is lehet finom, és egészséges zöldségeket termelni. Sőt, csakis így érdemes.

Hogyan jutottunk idáig?

Azonban, hosszú évek alatt, elfeledve nagyapáink tudását a természetről, az ilyesmi egyből gyanús a városi embernek, biztosan van valami huncutság a dologban. Hiszen, mindenki szeretne hozzájutni például a paradicsomízű paradicsomhoz, vagy gyönyörű zöld salátákhoz, illatos fűszernövényekhez. És ez lehetséges, így 2013-ban, a nagy magyar Alföldön is! No, de ezt el is kell hitetni a kedves zöldségevő vásárlókkal, hogy ilyen van...

Itt már nagyobb a bökkenő, mert ezek az okos emberek sokszor arra is gondolnak, hogy ezek a "bio-izék" lehet, hogy a teszkóból voltak megvásárolva, és az a piaci standokon a gyanútlan vevőket traktálják ilyesmivel a termelők. És ami bio, az drága, és lehet, hogy kicsit csúnya is.

Érdekes paradoxon, hogy a tudatos vásárló azért szeretne szép, nagy, és jóízű, de megfizethető áru (=olcsó) terméket a kosarába, ha már kimegy a piacra.

Mi lehet a megoldás?

Ez a fent említett mérnökember azonban kigondolt valami okosat. Volt benne annyi tálentum, és annyira hitt abban, amit kitalált, hogy jó sok pénzből létrehozott egy 9000 négyzetméteres kertet, ahol a palánták nevelésétől az érett zöldség leszedéséig minden látható, megfogható, tapintható.  És talált jó embereket, akik szintén hittek ebben, és szeretik, gondozzák, locsolják a növényeket.  Aki szán arra időt, hogy kimegy ide, az saját szemével győződhet meg arról, hogy ilyen mégis van, meg aztán, ha megkóstolja a paradicsomot, annak tényleg olyan íze van, mint amit a nagymamám adott 4 éves koromban, Kunszálláson a nyári szünetben, a zsíros kenyér mellé.