Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Szűrés
Termék státusza
Gyártó
Ár (Ft)
1 599 Ft - 39 999 Ft

Liofilizált, fagyasztva szárított gyümölcsök

A liofilizálás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer.

A liofilizált jelentése: "fagyasztva szárítás". A gyümölcsök feldolgozása során a teljes víztartalmat eltávolítják, így ezek, például a liofilizált eper minden értékes összetevője, része, hatóanyaga (vitaminok , mikroelemek) teljes egészében megmaradnak.  

A szárítani kívánt, természetes víztartalmú gyümölcsöket először lefagyasztják, majd alacsony nyomáson,
nagyon lassan felmelegítve a jéggé fagyott vizet „eltüntetik” belőle. A víz közvetlenül a szilárd (jég) halmazállapotból alakul gáz halmazállapotú gőzzé,  a folyadék fázis kihagyásával. Ez a technológia magas színvonalú és kíméletes.


7termék 17

A fagyasztva szárított, liofilizált gyümölcsök - egészségesek. Ráadásul, a tartósításhoz nem kell cukor, vagy kén-dioxid. Ezek az ilyen módon szárított, szeletelt gyümölcsök egyrészt gyönyörűek maradnak, másrészt ízük teljes egészében olyan, mint az eredetié. Miért? Mert nem történik semmiféle ízesítés, és nem tartalmaz semmiféle kémiai anyagot, hozzáadott cukor nélkül.

Mi a magzsolánál azért választottuk a liofilizált gyümölcs 50 g-os kiszerelését, mivel így a porcelán törékenységű szeletek megmaradnak, nem, vagy kevésé sérülnek, például a aszalt meggy, és így nem csak port juttatunk el csomagjainkban. Próbáld ki! :-)

Mi is az a liofilzát gyümölcs?

Engedd meg, hogy részletesebben beszéljek a liofilizálásról, amely valóban az egyik legkíméletesebb tartósítási módszernek számít.

A liofilizálás egy olyan folyamat, amely során a terméket (például gyümölcsöket, például epret) először lefagyasztják, majd alacsony nyomáson és hőmérsékleten nagyon lassan felmelegítik. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy a jéggé fagyott víz közvetlenül gáz halmazállapotú gőzzé alakul, anélkül, hogy átmenne a folyadék állapoton. Ennek az a lényege, hogy a termék víztartalma eltűnik, miközben megőrzi az összes értékes összetevőjét, részét és hatóanyagait.

liofilizált, fagyasztva szárított málna, 50 g

A liofilizálás során a termék teljes víztartalma eltávolításra kerül,

de ebben a folyamatban a vitaminok, mikroelemek és más fontos tápanyagok teljes egészében megmaradnak. Tehát az eredmény egy olyan termék, amelyben az összes táplálkozási érték és íz megőrződik, ugyanakkor hosszú távon is eltartható.

Ez a technológia valóban magas színvonalú és kíméletes a termékekkel szemben.

A liofilizált gyümölcsök például kiválóak lehetnek egészséges snackek vagy ízletes hozzávalók ételekhez és italokhoz, miközben megőrzik az eredeti állapotukat. Emellett hosszú ideig eltarthatóak, így az értékes tápanyagokkal teli gyümölcsöket egész évben élvezheted.

A liofilizált gyümölcsök, pl. liofilizált málna,  olyan termékek, melyek a liofilizációs eljárást alkalmazzák a nedvesség eltávolítására. A liofilizáció egy olyan folyamat, mely során a gyümölcsöt először lefagyasztják, majd alacsony nyomáson történő körülmények között a víz egyenesen jégből gáz halmazállapotba (szublimáció) kerül, megkerülve a folyékony állapotot. Ez a folyamat a hőt minimálisan használja, így megőrzi a gyümölcs eredeti ízét, színét és tápértékét.

A liofilizált gyümölcsöknek számos előnye van:

 1. Tápanyagtartalom megőrzése: Mivel a liofilizáció alacsony hőmérsékleten zajlik, a gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok nagy része megmarad.

 2. Természetes íz és aroma: Az alacsony hőmérsékleten történő feldolgozásnak köszönhetően a gyümölcs íze és illata meglehetősen intenzív marad.

 3. Hosszabb eltarthatóság: A nedvesség eltávolítása miatt a liofilizált gyümölcsök sokkal hosszabb ideig eltarthatók, mint a friss gyümölcsök.

 4. Könnyű tárolás és szállítás: Mivel a nedvességtartalom jelentősen csökkenthető, a liofilizált gyümölcsök sokkal könnyebb súlyúak és kevésbé foglalnak helyet, ami megkönnyíti a tárolást és szállítást.

A liofilizált gyümölcsök nagyszerű alternatívát jelentenek, ha vágyunk a friss gyümölcs ízére és tápanyagtartalmára, de éppen nincs szezonjukban. Emellett könnyen tárolhatók és hosszú eltarthatósággal rendelkeznek, így ideálisak az egészséges életmódhoz.

Sokoldalú felhasználhatóság:

A liofilizált gyümölcsök számos receptben felhasználhatók, például müzlikben, smoothie-kban, süteményekben és salátákban is. Emellett önmagukban is kiválóak egészséges snackként.

Gyakran feltett kérdések és válaszok: 

 1. Mi a különbség a liofilizált és az aszalt gyümölcsök között?

  • A liofilizált gyümölcsök az egyik legkíméletesebb szárítási módszerrel készülnek, amelyben a gyümölcsökből eltávolítják a vizet, de megőrzik azok ízét, aromáját és tápanyagtartalmát. Szemben a hagyományos szárítással, a liofilizált gyümölcsökben sokkal több tápanyag és intenzív íz marad meg.
 2. Mennyire egészségesek a liofilizált gyümölcsök?

  • A liofilizált gyümölcsök sok tápanyagot megőriznek a feldolgozási folyamat során, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Ha hozzáadott cukrot vagy tartósítószereket nem tartalmaznak, akkor egészséges alternatívát jelenthetnek a friss gyümölcsök helyett.
 3. Mennyi ideig tarthatók el a liofilizált gyümölcsök?

  • A liofilizált gyümölcsöknek hosszú a tárolási idejük, mivel a folyamat során eltávolítják belőlük a vizet, ami megakadályozza a penészképződést és az egyéb romlást. Jó minőségű tárolás esetén akár több hónapig vagy akár évekig is eltarthatnak.
 4. Hogyan lehet felhasználni a liofilizált gyümölcsöket a konyhában?

  • A liofilizált gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók, például müzlikben, smoothie-kban, süteményekben, salátákban és joghurtokban is. Emellett önmagukban is kiválóak egészséges snackként.
 5. Hol lehet beszerezni liofilizált gyümölcsöket?

  • A liofilizált gyümölcsök ma már elérhetők számos egészségügyi élelmiszerboltban, online egészségügyi és táplálkozási üzletekben, valamint nagyobb élelmiszerláncokban. Emellett otthon is könnyen elkészíthetők liofilizáló berendezések segítségével, bár ezek általában drágábbak lehetnek.