Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

Kandírozott gyümölcsök

A kandírozott gyümölcs sokak kedvence. A kandírozás az aszalás után a legelterjedtebb tartósítási mód a gyümölcsök esetén. A cukor hozzáadásával a termék víztartalma maga a "tartósítószer". Mi az előnye? Hogy nem kell az eljárás során kéd-dioxidot használni, hátránya viszont a magasabb cukortartalom. Vannak olyan gyümölcsök, melyek csak ezzel a módszerrel tartósíthatóak, pl. a gyömbérszeletek, a különleges hibiszkuszvirág, aszalt meggy, vagy a közkedvelt földieper, pomelo, és kiwi... érdemes megkóstolni!  

Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a gyümölcsökben, gyökerekben vagy virágokban lévő nedvességet cukorral helyettesítjük: amikor cukorszirupban főzzük őket, a sejtekben lévő cukor sűrűsége kisebb, mint a szirupé, így a víz kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárog a kandírozott alapanyagokba. Mivel ez viszonylag lassan megy végbe, a „klasszikus” kandírozás időigényes, két hétig tartó feladat, de vannak gyorsabb és egyszerűbb módszerek is.  Mangó, ananász, gyömbér.

Az első és talán legfontosabb előnye a kandírozásnak,

hogy nem szükséges kén-dioxidot vagy egyéb vegyi tartósítószereket használni. Ezzel megőrizhetjük a gyümölcsök természetes ízét és tápértékét anélkül, hogy aggódnunk kellene a káros vegyi anyagok miatt.

Azonban érdemes megemlíteni, hogy

a kandírozott gyümölcsök magas cukortartalommal rendelkeznek.

A cukor hozzáadása segít megőrizni a gyümölcsöket, de ezért a természetes cukortartalom jelentősen megnő, ami magasabb kalóriatartalommal járhat. Ezért fontos mértékkel fogyasztani ezeket az édességeket, különösen, ha diétázol vagy cukorral kapcsolatos egészségügyi problémáid vannak.

Számos különleges gyümölcs, mint például a gyömbérszeletek, a hibiszkuszvirág, az aszalt meggy, a földieper, a pomelo és a kiwi, csak a kandírozás segítségével tarthatóak el hosszabb ideig. Ezek a kandírozott gyümölcsök különleges ízekkel és textúrával rendelkeznek, amiket érdemes kipróbálni.

A kandírozott gyümölcsök ízletes csemegék,

amelyekkel élvezhetjük a gyümölcsök gazdagságát egész évben. Fontos azonban figyelni a cukorbevitelre, és mértékkel fogyasztani ezeket az édességeket az egészséges étrend részeként.