Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:000               tel:+36209278610

Kesudió
Kesudió 250 g
1 599 Ft 
1 499 Ft
6

Kesudió 250 g

Kesudió
Kesudió
Kesudió
Kesudió
Összetétel
tisztított, natúr kesudió

A Dél-Amerikából származó dióféle az általában 10m magas fa termése. Az igazi termés a gyümölcsként fogyasztott kesualma, ennek a kocsányából kialakult, kb. 2 cm hosszú áltermés. Sok értékes ásványi anyagot - kálium, kalcium, réz, cink, magnézium, vas és foszfor) - valamint E- és B-vitaminokat tartalmaz azon kívül, hogy nagyon finom! 

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet. 

Várható kiszállítás
2022.07.06
Gyártó
magzsola
1 599 Ft 
1 499 Ft
Egységár: 5 996 Ft/kg
Kezdete: 2022.07.01   Vége: 2022.07.31
Kedvezmény 6
Megtakarítás 100 Ft
Akcióból hátralévő idő:
nap
óra
perc
mp
A vásárlás után járó pontok: 15 Ft
Részletek

A kesudió Dél-Amerikában őshonos dióféle ( latin neve: anacardium occidentale) angolul: cashew. az általában 10-15 méter magasra megnövő fa termése. Ma már világszerte az import leginkább Indiából és Vietnámból származik, de Brazilia Nigéria is nagy termelő ország. Akár 3-5 évig is eltart, amíg végre termést is hoz.

Kesudió - diófélék, étrend, egészség

Ez maga a gyümölcsként fogyasztott "alma", vagy kesualma - a mag pedig, ennek a kocsányából kialakult, hosszúkás 2,5 cm-es mag, áltermés. Mivel szömörcék családjába tartozik, távoli rokona az ecetfának, a pisztáciának és a mangónak is. Franciául noix de cajou, németül casa hewnuss néven ismerik.

kesudio, ropogtatnivaló

A kesu gazdag értékes növényi tápanyagokban, vitamin tartalma is érdekes. Napi fogyasztása redukálja a szellemi fáradtságot, és ázsiai receptek is gyakran említik használatát.

A kesudió formája talán leginkább egy kövér félholdra emlékeztet, enyhén száraz, íze pedig inkább semleges, mint karakteres, enyhén a dióra emlékeztető. Érdekesség, hogy bár relatíve egy drága magról van szó, az egyik legnépszerűbb termékek közé tartozik webshopunkban, remélem, ez így is marad!

Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka?

Ha felbontjuk a csomagolást, érdemes jól záródó fém, vagy üvegdobozban tárolni száraz, hűvös helyen, így nem avasodik, és akár akár egy évig is friss, roppanós marad.

A kesutej, és kesuföl készítése:

Törzsvásárlókkal beszélgetve derült ki számomra, hogy néhányan kifejezetten azért vásárolják a kesudiót, hogy otthon "kesudió tejet" készítenek belőle.

Hogyan? Turmixban egészen apróra őrölve, majd tiszta vízzel felöntve néhány órán át áztatják, majd egy tiszta gézlapon átszűrve, lecsöpögtetve, egész nap tápláló, energiadús, és legfőképpen egészséges italt készítenek belőle.

Ez ráadásul a kesudio kitűnő smoothie-alapanyag is, de a kesudiót főzéshez, sűrítéshez is használhatjuk, a tejszín helyettesítésére. A teljesen növényi táplálkozást választók körében ismert a "kesuföl", azaz, a növényi tejföl. Ennek elkészítése sem ördöngösség! 

Ehhez először be kell áztatni a magokat:

  1. szintén turmixba öntjük a kesudió magokat
  2. hosszabb időn keresztül őröljük, addig, amíg egészen krémes állagot nem kapunk.
  3. kanalazzuk bele az így készült masszát egy jól záródó üvegbe
  4. hűtsük le jó alaposan.

Egészen meglepő, de tényleg tejföl szerű!

A natúr kesudió fogyasztása, előnyös tulajdonságai, B2 B3 B6 vitaminok:

Sok értékes mikroelem, például - kálium, réz, cink valamint magnézium, vas és foszfor - valamint C-vitamin, E-vitamin, és B-vitamin (b2 B3 B6) is megtalálható benne - ráadásul, nagyon finom! A kesu fogyasztása görcsoldó, szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek regeneráló hatású - éppen ezért egyes esetekben rágcsálása véd a magas vérnyomástól! 

Előnyös hatása például, hogy gazdag magnézium tartalma véd a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást - általánosan jót tesz a kognitív funkcióknak, azaz, az agyi, idegi tevékenységeknek, és csontok, fogak épségének is.

Szóval, érdemes otthon tartani belőle egy zacskóval. Az ehető magvak kálciumtartalma szintén védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása mérsékli az epekő kialakulásának kockázatát is.

Nagy mennyiség mikroelemet is tartalmaz

ezeknek köszönhetően, jó hatással van a haj, és köröm növekedésére, a csontok és fogak általános egészségére, ráadásul gazdag antioxidánsokban. És még egy extra: mindezek a hatások akár együttesen, melléktünetek nélkül érvényesülnek, ráadásul, hozzáadott tartósítószerek nélkül!

A kesudiót jellemző zsírok háromnegyede telítetlen zsírsav, hasonló az extra szűz olívaolajhoz. A tekintélyes Harvard egyetem egy kutatási eredményében azt említi, hogy kis adagnyi is kifejezetten hasznos a fogyókúra során is, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz, ezáltal, bár elsőre kicsit furcsa, de segít a fogyásban.

Ennek a magnak a jótékony hatásai nagyrészt szintén megvannak a ritka, de nálunk szintén kapható makadámdióban is. Szóval, egy amolyan igazi " svájci bicska". :-) Fő termőterületei: Közép Amerika, Brazília, (Afrika) Nigéria, Mozambik, (Dél-Kelet-Ázsia) Indonézia, India, Vietnam

kesu ára, hatása - magzsola.hu

A kesu gazdag ásványi anyag forrás, telített zsírsavakban azonban szegény.

A kesudió (anacardium occidentale) szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint érdekes módon nem tartalmaz, sőt, fogyasztása kifejezetten koleszterinszint csökkentő hatású, hasonlóan a mandulához. A Dél-Kelet Ázsiaból származó receptek kedvencei közé tartozik. Itthon kevéssé elterjedt a használata, pedig a kesudióval isteni ételek készíthetőek - egy tuti receptet itt is találsz, ha egy kicsit lejjebb görgetsz.

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, - ami a tőzegáfonyában is megtalálható -  mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak.

Ez az anyag a magas réz tartalommal együtt vértezi fel a kesudió magokat, hogy szembeszálljon a daganatos sejtekkel, és a vastagbélrák kialakulásától is távol tart - szóval, erős antioxidáns. De sok esetben téves információk jelennek meg az olajos magvak hasznosságáról.

A kesudió segíthet a fogyásban is. 

Így ez a mag sem hizlal! Jó koleszterint, vitamint tartalmaz. Ha hetente kétszer, otthon, vagy a munkahelyen elrágcsálva, önmagában is jótékonyan hat a súlyodra és az egészséges életmód része is lehet. Esténkén is kiváló étvágycsillapító.

A vese alakú magvak hazánkban a kedvencek közé tartozik, nem túl alacsony áruk ellenére. Tápláló vitaminokkal és ásványi anyagokkal kényezteti szervezetünket. Éppen ezért fokozott szellemi megterheléskor, amikor erősen kell fókuszálni, jó hatással lehet gondolkodásunkra, agyi tevékenységekre is. Vizsgákhoz kötelező! :-)

Ráadásul, számos recept (főleg az indonéz konyha) ajánlah használatát, próbáld ki te is!

 kesudió, finom rágcsálnivaló - magzsola.hu

Daganatos betegségek, megelőzés.

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart.

Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye! Ezen kívül, segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti, megköti a káros a szabad gyököket is.

Összefoglaló cikkünk az olajos magvakról, és előnyeiről.

Egyedi olajsav tartalma nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterin mentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását. Napi adag egy fél maréknyi.

Ha folyamatosan beépítjük ezt étrendünkben, elméletileg 25%-al csökkenthetjük az az epekövek jelentkezését. És amit még külön szeretnék kiemelni, hangsúlyozni: a kesudió rágcsálása segíti a fókuszálást, és a megfeszített szellemi teljesítményt, így ajánlható félévi vizsgák ZH-k előtt, de tervezéshez, de akár céges megbeszélésekhez, meetingekhez, tárgyalásokhoz is - jobb alternatíva, mint a fehér lisztből készült péksütemények, ropik.

Előnyös tulajdonságai:

  • magnézium tartalma segít a vérnyomás szabályozásában

  • testsúly csökkentése, szinten tartása

  • a kalcium miatt egészségesebb csontok és fogak

  • antidepresszáns

  • antioxidáns

  • vitamin tartalma is jelentős

  • nyugodtabb alvást biztosít

  • jótékonyan védi a szív- és érrendszert

  • jó hatással van az idegrendszer állapotára is

 

​Olvasd el blogbejegyzésünket is melyben számos más érdekességet is találhat.

ÉRDEKESSÉG: a kesudió - nyersen egy valóságos istencsapása! Ugyanazt a mérgező olajat tartalmazza, mint a gyilkos galóca. A csontvázas héja kellemetlen bőrpanaszokat okozhat. Szerencsére egy kis olajfürdő vagy gőzöléses pörkölés után dicséretes jellemfejlődésen megy át, és hirtelenjében a társaság kedvencévé válik. Hazánkba is így érkezik, így a kellemetlenségektől mentesek maradunk.

A főtt rizs szénhidráttartalma - mire figyeljünk? - blogcikk

Ez egy enyhén pörkölt, sótlan változat.

TIPP 1 : Otthon lehetőleg légmentesen zárjuk vissza a zacskót, esetleg hűtőbe is tehetjük, megakadályozandó az avasodás, ami a diófélék jellemzője. Emellett fokozottan figyelni kell az allergiában szenvedőknek, mivel a mogyorónál is súlyosabb tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél.

TIPP 2: fogyasszuk, eszegessük, ropogtassuk kesudiót, lehetőleg hetente kétszer, egy-egy maréknyit, és a jótékony hatások nem maradnak el. Készíthetünk belőle "növényi tejet" is, azaz növényi tejhelyettesítőt. Ehhez egy mixergéppel daráljuk kb. két percig a magvakat, majd öntsük fel tisztított vízzel úgy, hogy éppen ellepje az őrleményt + 1 cm. Áztassuk legalább egy órán át, majd öntsük le az így keletkezett "tejet". érdemes kicsöpögtetni teljesen, hogy minden értékes tápanyagot megőrizzünk belőle.

Receptek tucatjai is említik, érdemes vele kísérletezni a konyhában!

TIPP 3: alaposan mossunk fogat , ugyanis a kesu hajlamos beleragadni a fogközökbe. Érdemes fogpiszkálót, fogselymet, fogköz-tisztítót is bevetni.

TIPP4: Bármennyire egészséges ez a magocska, a kalória táblázat megmutatja, mi az egyik hátránya, energiatartalma elég magas. Viszont tele van (47%) egészséges, növényi zsírokkal.

Tudta, hogy már a sós, pörkölt változat is megrendelhető oldalunkról?

Sokan kedvelik a magyar, sötétzöld, ízletes tökmagot is, érdemes megnézni ezt is oldalunkon. 

Kesudió ár? rendelés? hol kapható? Tedd be kosaradba még ma ezt a közkedvelt magot, és akár másnapra kiszállítjuk!

A kínai konyha dobva-rázva sütött ételekhez használja, és a kesu remekül passzol salátákhoz, zöldséges ételekhez is. Vaszabihoz (japántorma) adva, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütőben pirítva egzotikus csemegét kapunk, hasonlóan a wasabis földimogyoróhoz.

THAI KESUS CSIRKE RIZZSEL

kép forrása: thechunkychef.com

HOZZÁVALÓK

  • 40-50 dkg csirkemell
  • 1 ek extra szűz olívaolaj, vagy kókuszolaj

  • 1 ek szójaszósz

  • 1 ujjnyi gyömbér (lehet 1 kávéskanál őrölt is)

  • 30 dkg zöldség (bambuszrügy, sárgarépa, paprika, brokkoli, ami éppen akad)

  • 20 dkg kesudió

  • 4 dl kókusztej

  • 1 ek sima mogyoróvaj

  • 1 ek piros curry paszta

  1. A csirkét megmossuk, felkockázzuk, majd leöntjük a szójaszósszal (ha fontos a látvány, a sötéttel jobban néz ki az étel), 1 evőkanál extra szűz olívaolajjal, és belereszeljük a gyömbért. Félretesszük egy kicsit, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A zöldségeket feldaraboljuk (kb. 4-5 maréknyi legyen). Egy wokban kicsi olajjal megpirítjuk a csirkét. Ha készen van, kiszedjük és félretesszük.
  3. A mogyoróvajat és a curry pasztát összeolvasztjuk a serpenyőben (vigyázat, hamar megég, ha nagy a serpenyő, hozzá lehet tenni egy kis kókusztejet). Ha egynemű, hozzáöntjük a kókusztejet. A pirított csirkét meg a zöldséget visszatesszük bele, és hozzátesszük a kesut. Kb. 15 percig lefedve lassú tűzön főzzük. Akkor jó, ha a zöldség ropogós marad, a csirke pedig puha lesz. Főtt rizzsel tálaljuk.

És még egy tipp: A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése - olvasd el cikkünket! 

MEGJEGYZÉS

Csípős lesz a curry paszta miatt, ez csökkenthető, ha enyhébb ízt szeretnénk.

A fenti recept kb. 4 normál adag, ha nagyétkűek is vannak, a mennyiséget is növelni kell.

---------------------

Származási hely: India, Vietnám

Tápanyagtartalom 100 g termékben:

energia:kJ/kcal 2369/565

fehérje: 18 g

zsír: 47 g

szénhidrát: 27 g 

élelmi rost: 3,5 g

100 g kesudió vitamin és ásványi anyag tartalma 

  • B1 vitamin: (tiamin) 0,6 mg

  • B2 vitamin: (riboflavin)0,25 mg

  • B3 vitamin: (niacin, niacinamid, nikotinamid, nikotinsav)1,7 mg

  • B5 vitamin: (panthenol, pantoténsav)1,2 mg

  • B6 vitamin: (piridoxin) 0,4 mg

  • B7 vitamin: (biotin, R koenzim)13 mg

  • B9 vitamin: (folsav)0,05 mg

  • C-vitamin: 0,45 mg

  • E-vitamin: (tokoferol) 0,6 mg

  • K-vitamin: 34 μg

  • kálium: 600 mg

  • fluor: 0,15 mg

  • foszfor: 45 mg

  • magnézium: 268 mg

  • kobalt: 0,01 mg

  • mangán: 1,3 mg

  • réz: 3 mg

  • molibdén: 0,01 mg

  • szelén: 0,02 mg

  • nátrium: 15 mg

  • cink: 5 mg

  • vas: 4 mg

Kollagén peptidek vélemények GAL marhakollagén ár 4425 Ft.

Minden jog fenntartva - magzsola.hu

kesudió ár, rendelés, ára, olcsón, 1 kg, magvak olcsón, sós, árgép, árukereső

 

Adatok
Származási hely
India, Vietnám
Saját gyártmány
igen
EAN
5999101620642
Tömeg
250 g/db
Tápanyagtartalom / 100g
energia:kJ/kcal 2369/565 fehérje: 18g zsír: 47g szénhidrát: 27g élelmi rost: 3,5g
Vélemények
Átlagos értékelés:
4.8 (117 vélemény)
(104)
(9)
(3)
(1)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Bognár Györgyi
2021.11.26
Nagyon finom. Örülök, hogy natúr és a gazdaságos nagy kiszerelést szoktam megvenni. Nálunk hamar elfogy.
Feketéné Timár Zsófia
2015.05.07
Jó minőségű, a legkedvezőbb árú, amit eddig találtam. A gazdaságos kiszerelésű (500 gr-os) csomagot szoktuk venni. Nemcsak nagyon egészséges, de ugyanennyire finom is... A 2 éves kislányom is szereti és könnyen össze is tudja rágni.
Jakab Péter Gábor
2015.05.12
Vettem kesudiót utcai árustól (Népstadion metrónál árul magokat) de az nem volt finom pedig az és is ez natúr. Ezt faltam én is meg a gyerekeim is.
Kellner Gáborné
2015.06.16
Nagyon finom , jó minőségű! Gazdaságos kiszerelésben, a nagy csomagot választom, amikor csak szüksége van a családunknak rá.
Gyimesi Bernadett
2015.08.24
Finom-finom, de valahogy nem az igazi. Ez elképzelhető, hogy nem a mag hibája, hanem az enyém, hogy most jövök rá, hogy mégsem annyira szeretem, de ahogy itt van mellettem a mandula és a kesudió, mindig inkább a mandulás zacskóba nyúlok. Az állaga, kinézete egyébként teljesen rendben van, valószínűleg én nem szeretem annyira, mint gondoltam. Kínáltam belőle páromat is, ő inkább ezt ette, mint a mandulát.
Kiegészítő termékek