Kesudió - amit eddig nem tudtál róla
Képzeld el, hogy csak egyféle magot ehetnél a következő két hétben, mi lenne az? Szerintem a kesudió (anacardium occidentale). Hogy miért gondolom ezt? Mivel ez az egyik legkedveltebb mag - ma, Magyarországon. Ízlésekről kár vitatkozni, lehet, hogy te jobban szereted pl. a pirított mandulát.
Kesudió - Az elmúlt köztel tíz év tapasztalata szertint vásárlóink elsöprő többsége igencsak szereti ezt az egészséges magocskát, népszerű termékeink közé tartozik. Korábban már írtam egy cikket azzal kapcsolatban, miért drágult meg ez a termék, olvastad már?
Kesudió - nem csak finom, egészséges is!
A kesudió fán terem a kesualma - a mag pedig, ebből a kocsányából, általában 2-4 cm közötti cm-es mag, vagy más néven, áltermés. Tudtad, hogy eredetileg Dél-Amerikából, konkrétan Braziliából származik? Ez az egyik legnépszerűbb, ehető diófajta - az egész világon!
A kesudió vese alakú dióféle, amely különösen gazdag növényi fehérjében, sok benne az ásványi anyag, értékes K-vitamin, többféle, B2 B3 B6 vitaminok, magnézium, ráadásul elég sok egészséges telített és telítetlen növényi zsírt is tartalmaz.
A kesudió nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, ami összefüggésbe hozható a HDL „jó” koleszterinszint emelkedésével és az LDL koleszterin csökkenésével. A kesudió tudományos megnevezése, az anacardium occidentale a kesudió alma formájára utal, amely úgy néz ki, mint egy fordított (fejjel lefelé fordított) szív.
A kesudiót a termelők enyhén megpirítják, mivel nyersen mérgező lehet. Így sokan, akik natúr kesudióként emlegetik, talán nem is tudják, hogy ez egy már enyhén pörkölt változat. Érdekesség, hogy a kivont kesudióolajat műanyag gyártására használják fel.
Ezt a magot elsősorban rágcsálnivalóként, hozzávalóként használják az éttermekben. Különösen a keleti konyha használja előszeretettel.
A kesudiót gyakran használják desszertekben és fagylaltokban az élelmiszer- és italgyártásban. A kesudiónak számos egészségügyi előnye van, például csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, Antioxidáns hatású, így segíti leépíteni a rákos sejtek hatását, és elősegíti az egészséges agyműködést is.
A kesudió iránti kereslet jelentősen megnőtt a világjárvány után, mivel az emberek - már aki -több egészséges nassolnivalót fogyasztanak.
Honnan ered a kesudió elnevezése?
A kesudió szó a tupi „acajou” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „magát termelő dió”. Ez valószínűleg arra utal, hogy a kesudió alakú gyümölcs a gyümölcs húsos, tök alakú szára alatt lóg (ezt kesudió-almának hívják).
Miért a kesudió az egyik legjobb olajos mag?
A magok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a legtöbb más diófélék, és olyan ásványi anyagok forrása, mint a vas, a cink, a kalcium és a magnézium. Ezenkívül nem tartalmaznak telített zsírt vagy koleszterint. A legtöbb diófélével ellentétben a kesudió szinte teljesen szénhidrátmentes.
15 előnyös hatás és a kesutej készítése.
Franciául noix de cajou, németül casa hewnuss néven ismerik.
Mennyi kesudiót együnk naponta?
Ha napi szinted 5-10 db kesudiót rágcsálsz el, akkor elkerülheted a magasabb kalóriatartalom miatt súlygyarapodást - magyarul, ennyitől még nem hízol. Ha a meghízás veszélye téged nem fenyeget, akár napi 15-30 szem egészséges magot is megehetsz. TIPP: ne egyszerre! Érdemes elosztani, napi 2-3 alkalomra, így nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen.
A világ legnagyobb kesudió exportőre - Vietnám.
Az ország párás trópusi éghajlati viszonyai és a nagy mennyiségű termékeny vörös talaj tökéletes feltételeket biztosít a kesudió termesztéséhez. Ezen túlmenően a kormány támogatja további, nagy terméshozamú ültetvények létrehozását.
Ezek az intézkedések elősegítik a termelők azon törekvéseit, hogy a jelenlegi termelést a jobb agrártechnológiák alkalmazásával, a magasabb hozam biztosítása érdekében Vietnamot a kesudió legnagyobb exportőrévé tegyék. MIndezt úgy ahogy a kesudió minősége, élvezeti értéke is javuljon. Érdemes azt is tudni, hogy több osztályozású kesudió is létezik. A legnmagasabb minőségű kesu szemei épek, nem töredezettek, és nem morzsalékosak. Roppanósak, mivel teljesen száraz, páramentes környezetben csomagolják, majd vákuumfóliázzák.
Ezeknek azért van nagyobb jelentősége, mivel így a magok nem oxidálódnak, így nehezebben avasodnak ahosszú szállítási idő alatt. Ezenkívül az iparág teljes automatizálása és az új technikák bevezetése arra késztette a dél-kelet ázsiai államot, hogy a legkiválóbb minőségű, mégis, kedvezőbb árú kesudiót kínálja a világpiacon.
Bár Vietnámban még gyerekcipőben jár a fair trade kereskedelem, a nyugati és amerikai fogyasztók kifejezetten támogatják az ilyen gazdálkodásból származó kesudiót. Ezt felismerve, egyre inkább megbecsülik a termelők munkáját, és segítik, támogatják oktatásukat, és a fenntartható gazdáslkodás megvalósítását is.
Kesudió hatása - szív, spermiumszám - számos egészségügyi előny:
A kesudió rendszeres fogyasztásának előnyei a szív, és az egész érrendszer egészségének megőrzésétől és szabályozásától a vérképzés elősegítéséig, az egészséges és ragyogó bőr megőrzéséig, sőt a termékenység javításáig terjednek mind a férfiak, mind a nők esetében.
A kesudio kaloria tartalma elég magas, 100g termékben 565 kcal. De e mellett a kesudió esszenciális zsírsavakban, A-, E- és K-vitaminban, ásványi anyagokban, például rézben, magnéziumban és cinkben, fehérjékben és szénhidrátokban is gazdag. Mivel tápanyagdús, ezek a diófélék egészséges kiegészítői lehetnek a napi étrendnek.
-
Javítja a szív egészségét: A kesudió rendkívül jótékony hatással van a szív egészségére. Mivel gazdag antioxidánsokban és zsírsavakban, a kesudió erősíti az ereket és fokozza a vörösvértestek termelését. Ez a dió segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, és javíthatja a magas vérnyomás tüneteit is. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megvédeni a szívet bármilyen betegségtől.
-
Segítség a cukorbetegség tüneteti ellen: A kesudió gazdag egészséges telítetlen zsírokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, káliumban és argininben. Ezek segítenek a vércukorszint szabályozásában. Mivel azonban a kesudió magas kalóriatartalmú, javasolt a cukorbetegeknek csak napi 3-4 db kesudió fogyasztását korlátozni.
-
Immunrendszer erősítése: tele van antioxidánsokkal és esszenciális ásványi anyagokkal, például cinkkel és vitaminokkal, amelyek erősítik az immunitást és megvédik a szervezetet a fertőzésektől és gyulladásoktól.
-
Erősíti a csontokat is: Ez a dióféle az alapvető tápanyagok erőműve, ami kollagént és rugalmasságot biztosítanak az izmoknak és erősíti a csontokat is.
-
Az agyfunkciók erősítése: A kesudió fogyasztása által biztosított rendszeres zsírsav-ellátás elősegíti az agyműködés élénkítését, és véd az időskori demencia tüneteitől is.
-
Növeli a férfiak termékenységét: a kesudió tele van cinkkel, ami elengedhetetlen az egészséges spermium termelődéséhez, azaz, növeli a termékenységet. A kesudió rendszeres fogyasztása segít a testsúly és a cukorbetegség szabályozásában is.
Tápanyagokban és jótékony növényi vegyületekben gazdag, és számos ételhez könnyen hozzáadhatók.
A legtöbb dióféléhez hasonlóan a kesudió is hozzájárulhat az általános egészségi állapot javításához. Olyan előnyökkel hozzák összefüggésbe, mint a fogyás, a vércukorszint jobb szabályozása és az egészségesebb szív.
A kesudió tényleg segít a fogyásban?
Azok, akik szerényen és rendszeresen fogyasztanak diót, gyorsabban fogynak, mint azok, akik azt teljesen elutasítják. A kesudió és más diófélék gazdagok Omega 3 zsírsavakban, amelyek elősegítik az anyagcsere felgyorsítását és a zsírégetést.
Mivel egészségesek és hosszabb ideig telítettek maradnak, a dió csodálatos nassolnivaló a fogyni vágyók számára is. Szóval, tényleg segít a fogyásban. Hogyan valósítsd meg ezt a gyakorlatban, a mindennapi táplálkozásban? Tegyél néhány szem kesudiót például a tésztaételekbe, salátákba. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy egyszerre megeszed az egész zacskónyi kesudiót. Kezeld egyfajta kincsként - csak apránként!
Kontroll alatt tartja a vércukorszintet.
Szakértők szerint a kesudióban jelentős mennyiségű esszenciális növényi zsír, értékes magnézium, a csontok fenntartásához elengedhetetlen kálium és arginin található.
Mindezek az alapvető tápanyagok hasznosak a vércukorszint szabályozásában. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy eléggé magas a kalóriatartalma. Ehhez korlátozott mennyiségben fogyasszon kesudiót.
Érdekességek a kesudióról:
- Az Egyesült Államok fogyasztja el a világ kesudió termésének több mint 90%-át.
- A kesudiót gazdag és vajas íze miatt elsősorban csúcskategóriás snackként használják.
- Nigéria volt a legnagyobb kesudió-termelő 2010-ben, 650 000 tonnát termelve.
- A kesualma végén egy vese alakú csonthéjas képződik, amely a kesudiófa valódi gyümölcse. A kocsány megnyúlik, hogy létrehozza a kesudió almát, amint a gyümölcs kifejlődik a fán. A fa gyümölcsében egyetlen mag található, amelyet konyhai értelemben diónak is neveznek. A kesudió a száraz évszakban (télen) virágzik, és néhány hónappal később betakarítható.
- A kesudió alma szép piros árnyalatú lesz (alkalmanként rózsaszín vagy sárga), a dióhéj pedig sötétszürke lesz, amikor a dió készen áll a betakarításra. Amikor a gyümölcs leesik a fáról, egyértelmű, hogy készen áll a szedésre.
- A kesudió az Anacardiaceae család tagja, amelyet gyakran szömörce családnak is neveznek, és átlagosan 10-15 méter magasra nő.
- Mivel a kesudiót az anacardinsavhoz vagy urushiolhoz hasonló mérgező olaj borítja, amely irritálhatja a bőrt, ezért a héj eltávolítása előtt mindig megpörkölik, főzik vagy párolják.
- A kesudió nagy mennyiségű vasat tartalmaz, amely szükséges az oxigén szállításához a szervezetben, valamint az enzimek és az immunrendszer működésének támogatásához.
- Kerülje a kesudiót, ha epehólyag-problémái vagy vesekője van, mivel oxalátokat tartalmaz, amelyek súlyosbíthatják állapotát. De bőven van bennük réz, ami segíti a vas anyagcseréjét, a vörösvértestek képződését, valamint a csontok és az immunrendszer fenntartását. A szervezet idegrendszeri és csontrendszere számára is nélkülözhetetlen.
A Kesudió kalória tartalma 553 kcal /100 g
Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka
Származási hely: India, Vietnám
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
energia:kJ/kcal 2369/565
fehérje: 18 g
zsír: 47 g
szénhidrát: 27 g
élelmi rost: 3,5 g
A kesufa valójában egy gyümölcsfa, (Anacardium occidentale) ennek termése a kesualma, az ennek végén kifejlődő magocska pedig maga kesudió, amit annyira szeretünk. Nem is csoda, hiszen ez az egészséges olajos mag számos jótékony tulajdonságot egyesít magában, így nem csak finom, jóízű, de egészségünket is jól szolgálja.
A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15 dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben
Csak az elmúlt évtizedekben vált itthon elérhető áruvá és az egyik legkedveltebb olajos maggá - a kesudió.
Míg Braziliában lekvárt és szörpöt is készítenek belőle, a magyar viszonyok között nem kell, hogy elszaladjon velünk a ló. De hogyan lehet a kesudiót úgy beemelni a hétköznapi ételeinkbe, táplálkozásunkba, hogy élvezhessük minden természetes előnyét?
A kesudió az egyik legkedveltebb olajos magok közé tartozik - nem véletlenül. Nem csak egészséges, de finom is, ami - valljuk be - ritka együttállás! Ebben a cikkben a kesudió gazdag tápanyag tartalmát vesszük jobban szemügyre! Sokan a magas természetes zsírtartalom és fogyás között ellentétet feltételeznek - pedig ez nem feltétlenül igaz!
A kesudiót előszeretettel használja akeleti, ázsiiai konyha. Meglepően jól harmonizál a csirkehússal, és a gyömbérrel is. Érdemes kipróbálni,. új színeket hozhat a megszokott ételek közé.