Kesudió - amit eddig nem tudtál róla
Képzeld el, hogy csak egyféle magot ehetnél a következő két hétben, mi lenne az? Szerintem a kesudió (anacardium occidentale). Hogy miért gondolom ezt? Mivel ez az egyik legkedveltebb mag - ma, Magyarországon. Ízlésekről kár vitatkozni, lehet, hogy te jobban szereted pl. a pirított mandulát.
Kesudió - Az elmúlt köztel tíz év tapasztalata szertint vásárlóink elsöprő többsége igencsak szereti ezt az egészséges magocskát, népszerű termékeink közé tartozik. Korábban már írtam egy cikket azzal kapcsolatban, miért drágult meg ez a termék, olvastad már?
Kesudió - nem csak finom, egészséges is!
A kesudió fán terem a kesualma - a mag pedig, ebből a kocsányából, általában 2-4 cm közötti cm-es mag, vagy más néven, áltermés. Tudtad, hogy eredetileg Dél-Amerikából, konkrétan Braziliából származik? Ez az egyik legnépszerűbb, ehető diófajta - az egész világon!
A kesudió vese alakú dióféle, amely különösen gazdag növényi fehérjében, sok benne az ásványi anyag, értékes K-vitamin, többféle, B2 B3 B6 vitaminok, magnézium, ráadásul elég sok egészséges telített és telítetlen növényi zsírt is tartalmaz.
A kesudió nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, ami összefüggésbe hozható a HDL „jó” koleszterinszint emelkedésével és az LDL koleszterin csökkenésével. A kesudió tudományos megnevezése, az anacardium occidentale a kesudió alma formájára utal, amely úgy néz ki, mint egy fordított (fejjel lefelé fordított) szív.
A kesudiót a termelők enyhén megpirítják, mivel nyersen mérgező lehet. Így sokan, akik natúr kesudióként emlegetik, talán nem is tudják, hogy ez egy már enyhén pörkölt változat. Érdekesség, hogy a kivont kesudióolajat műanyag gyártására használják fel.
Ezt a magot elsősorban rágcsálnivalóként, hozzávalóként használják az éttermekben. Különösen a keleti konyha használja előszeretettel.
A kesudiót gyakran használják desszertekben és fagylaltokban az élelmiszer- és italgyártásban. A kesudiónak számos egészségügyi előnye van, például csökkenti a vér koleszterinszintjét, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, Antioxidáns hatású, így segíti leépíteni a rákos sejtek hatását, és elősegíti az egészséges agyműködést is.
A kesudió iránti kereslet jelentősen megnőtt a világjárvány után, mivel az emberek - már aki -több egészséges nassolnivalót fogyasztanak.
Honnan ered a kesudió elnevezése?
A kesudió szó a tupi „acajou” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „magát termelő dió”. Ez valószínűleg arra utal, hogy a kesudió alakú gyümölcs a gyümölcs húsos, tök alakú szára alatt lóg (ezt kesudió-almának hívják).
Miért a kesudió az egyik legjobb olajos mag?
A magok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a legtöbb más diófélék, és olyan ásványi anyagok forrása, mint a vas, a cink, a kalcium és a magnézium. Ezenkívül nem tartalmaznak telített zsírt vagy koleszterint. A legtöbb diófélével ellentétben a kesudió szinte teljesen szénhidrátmentes.
15 előnyös hatás és a kesutej készítése.
Franciául noix de cajou, németül casa hewnuss néven ismerik.
Mennyi kesudiót együnk naponta?
Ha napi szinted 5-10 db kesudiót rágcsálsz el, akkor elkerülheted a magasabb kalóriatartalom miatt súlygyarapodást - magyarul, ennyitől még nem hízol. Ha a meghízás veszélye téged nem fenyeget, akár napi 15-30 szem egészséges magot is megehetsz. TIPP: ne egyszerre! Érdemes elosztani, napi 2-3 alkalomra, így nem emeli meg a vércukorszintet hirtelen.
A világ legnagyobb kesudió exportőre - Vietnám.
Az ország párás trópusi éghajlati viszonyai és a nagy mennyiségű termékeny vörös talaj tökéletes feltételeket biztosít a kesudió termesztéséhez. Ezen túlmenően a kormány támogatja további, nagy terméshozamú ültetvények létrehozását.
Ezek az intézkedések elősegítik a termelők azon törekvéseit, hogy a jelenlegi termelést a jobb agrártechnológiák alkalmazásával, a magasabb hozam biztosítása érdekében Vietnamot a kesudió legnagyobb exportőrévé tegyék. MIndezt úgy ahogy a kesudió minősége, élvezeti értéke is javuljon. Érdemes azt is tudni, hogy több osztályozású kesudió is létezik. A legnmagasabb minőségű kesu szemei épek, nem töredezettek, és nem morzsalékosak. Roppanósak, mivel teljesen száraz, páramentes környezetben csomagolják, majd vákuumfóliázzák.
Ezeknek azért van nagyobb jelentősége, mivel így a magok nem oxidálódnak, így nehezebben avasodnak ahosszú szállítási idő alatt. Ezenkívül az iparág teljes automatizálása és az új technikák bevezetése arra késztette a dél-kelet ázsiai államot, hogy a legkiválóbb minőségű, mégis, kedvezőbb árú kesudiót kínálja a világpiacon.
Bár Vietnámban még gyerekcipőben jár a fair trade kereskedelem, a nyugati és amerikai fogyasztók kifejezetten támogatják az ilyen gazdálkodásból származó kesudiót. Ezt felismerve, egyre inkább megbecsülik a termelők munkáját, és segítik, támogatják oktatásukat, és a fenntartható gazdáslkodás megvalósítását is.
Kesudió hatása - szív, spermiumszám - számos egészségügyi előny:
A kesudió rendszeres fogyasztásának előnyei a szív, és az egész érrendszer egészségének megőrzésétől és szabályozásától a vérképzés elősegítéséig, az egészséges és ragyogó bőr megőrzéséig, sőt a termékenység javításáig terjednek mind a férfiak, mind a nők esetében.
A kesudio kaloria tartalma elég magas, 100g termékben 565 kcal. De e mellett a kesudió esszenciális zsírsavakban, A-, E- és K-vitaminban, ásványi anyagokban, például rézben, magnéziumban és cinkben, fehérjékben és szénhidrátokban is gazdag. Mivel tápanyagdús, ezek a diófélék egészséges kiegészítői lehetnek a napi étrendnek.
-
Javítja a szív egészségét: A kesudió rendkívül jótékony hatással van a szív egészségére. Mivel gazdag antioxidánsokban és zsírsavakban, a kesudió erősíti az ereket és fokozza a vörösvértestek termelését. Ez a dió segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, és javíthatja a magas vérnyomás tüneteit is. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megvédeni a szívet bármilyen betegségtől.
-
Segítség a cukorbetegség tüneteti ellen: A kesudió gazdag egészséges telítetlen zsírokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, káliumban és argininben. Ezek segítenek a vércukorszint szabályozásában. Mivel azonban a kesudió magas kalóriatartalmú, javasolt a cukorbetegeknek csak napi 3-4 db kesudió fogyasztását korlátozni.
-
Immunrendszer erősítése: tele van antioxidánsokkal és esszenciális ásványi anyagokkal, például cinkkel és vitaminokkal, amelyek erősítik az immunitást és megvédik a szervezetet a fertőzésektől és gyulladásoktól.
-
Erősíti a csontokat is: Ez a dióféle az alapvető tápanyagok erőműve, ami kollagént és rugalmasságot biztosítanak az izmoknak és erősíti a csontokat is.
-
Az agyfunkciók erősítése: A kesudió fogyasztása által biztosított rendszeres zsírsav-ellátás elősegíti az agyműködés élénkítését, és véd az időskori demencia tüneteitől is.
-
Növeli a férfiak termékenységét: a kesudió tele van cinkkel, ami elengedhetetlen az egészséges spermium termelődéséhez, azaz, növeli a termékenységet. A kesudió rendszeres fogyasztása segít a testsúly és a cukorbetegség szabályozásában is.
Tápanyagokban és jótékony növényi vegyületekben gazdag, és számos ételhez könnyen hozzáadhatók.
A legtöbb dióféléhez hasonlóan a kesudió is hozzájárulhat az általános egészségi állapot javításához. Olyan előnyökkel hozzák összefüggésbe, mint a fogyás, a vércukorszint jobb szabályozása és az egészségesebb szív.
A kesudió tényleg segít a fogyásban?
Azok, akik szerényen és rendszeresen fogyasztanak diót, gyorsabban fogynak, mint azok, akik azt teljesen elutasítják. A kesudió és más diófélék gazdagok Omega 3 zsírsavakban, amelyek elősegítik az anyagcsere felgyorsítását és a zsírégetést.
Mivel egészségesek és hosszabb ideig telítettek maradnak, a dió csodálatos nassolnivaló a fogyni vágyók számára is. Szóval, tényleg segít a fogyásban. Hogyan valósítsd meg ezt a gyakorlatban, a mindennapi táplálkozásban? Tegyél néhány szem kesudiót például a tésztaételekbe, salátákba. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy egyszerre megeszed az egész zacskónyi kesudiót. Kezeld egyfajta kincsként - csak apránként!
Kontroll alatt tartja a vércukorszintet.
Szakértők szerint a kesudióban jelentős mennyiségű esszenciális növényi zsír, értékes magnézium, a csontok fenntartásához elengedhetetlen kálium és arginin található.
Mindezek az alapvető tápanyagok hasznosak a vércukorszint szabályozásában. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy eléggé magas a kalóriatartalma. Ehhez korlátozott mennyiségben fogyasszon kesudiót.
Érdekességek a kesudióról:
- Az Egyesült Államok fogyasztja el a világ kesudió termésének több mint 90%-át.
- A kesudiót gazdag és vajas íze miatt elsősorban csúcskategóriás snackként használják.
- Nigéria volt a legnagyobb kesudió-termelő 2010-ben, 650 000 tonnát termelve.
- A kesualma végén egy vese alakú csonthéjas képződik, amely a kesudiófa valódi gyümölcse. A kocsány megnyúlik, hogy létrehozza a kesudió almát, amint a gyümölcs kifejlődik a fán. A fa gyümölcsében egyetlen mag található, amelyet konyhai értelemben diónak is neveznek. A kesudió a száraz évszakban (télen) virágzik, és néhány hónappal később betakarítható.
- A kesudió alma szép piros árnyalatú lesz (alkalmanként rózsaszín vagy sárga), a dióhéj pedig sötétszürke lesz, amikor a dió készen áll a betakarításra. Amikor a gyümölcs leesik a fáról, egyértelmű, hogy készen áll a szedésre.
- A kesudió az Anacardiaceae család tagja, amelyet gyakran szömörce családnak is neveznek, és átlagosan 10-15 méter magasra nő.
- Mivel a kesudiót az anacardinsavhoz vagy urushiolhoz hasonló mérgező olaj borítja, amely irritálhatja a bőrt, ezért a héj eltávolítása előtt mindig megpörkölik, főzik vagy párolják.
- A kesudió nagy mennyiségű vasat tartalmaz, amely szükséges az oxigén szállításához a szervezetben, valamint az enzimek és az immunrendszer működésének támogatásához.
- Kerülje a kesudiót, ha epehólyag-problémái vagy vesekője van, mivel oxalátokat tartalmaz, amelyek súlyosbíthatják állapotát. De bőven van bennük réz, ami segíti a vas anyagcseréjét, a vörösvértestek képződését, valamint a csontok és az immunrendszer fenntartását. A szervezet idegrendszeri és csontrendszere számára is nélkülözhetetlen.
A Kesudió kalória tartalma 553 kcal /100 g
Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka
Származási hely: India, Vietnám
Tápanyagtartalom 100 g termékben: