Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka?

kesudió
tartósítószer mentes
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.08.05 09:54
Drágább lesz a kesudió - mi ennek az oka?

A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben 15  dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. a magzsolán kapható változat sem túl olcsó - ennek okát vizsgáljuk cikkünkben

A kesudió nem olcsó - jelenleg az USA-ban egy font (kb. 450 g) a kiskereskedelemben (2022-es adat) 15  dollárba (kb. 4500 Ft) kerülhet. Az olajos magvak között ez az egyik legnépszerűbb - lássuk, mitől ilyen drága, mi az áremelkedés oka. 

Minden diót óvatosan ki kell vonni a mérgező héjából, és több napon át kell feldolgozni. Feldolgozás nélkül a kesudió veszélyes lehet az érintésre és az evésre.

Kesudió - amit eddig nem tudtál róla. Tények, előnyök, hátrányok



Miért drága a kesudió?

Narrátor: A kesudiót - melynek magas ásványi anyag tartalma is közismert -  világszerte a trópusi éghajlatú országokban  termesztik egy ilyen „kesualma” aljáról szedik le. Csak 1 kg kesudio a nagykereskedelemben 10 dollárba kerülhet. Ez több mint hétszer annyi, mint a mogyoró. Az Egyesült Államokban pedig az egész kesudió kiskereskedelmi ára elérheti a 15 dollárt fontonként. De intenzív, precíz feldolgozás nélkül ezek a diók egyáltalán nem lennének ehetőek. Tehát hogyan kell pontosan feldolgozni a kesudiót? És ettől lesz ilyen drága?

Dió, felezett dióbél megrendelés

Kesualma,  kesudió a fán - magzsola.hu

kép:loopnewslive.com

2017-ben a világ 770 000 tonna kesudiót evett meg. A világ egyik legnépszerűbb és legértékesebb diója, ma több mint 6 milliárd dollár értékű piac. Leginkább olyan trópusi helyeken nő, mint India, Vietnam, Elefántcsontpart és itt, a riport helyszínén - Srí Lankán.

Ezek a fák ugyanabba a családba tartoznak, mint a méregborostyán, és ehhez hasonlóan a kesudió növények urushiol nevű toxint is tartalmaznak. Magában a növényben és a dióhéjban található barna olajban fedezhető fel.

Allergiás tünetei:  Égési sérülést, viszketést és hólyagképződést okozhat, ezért a feldolgozatlan kesudió veszélyesnek számít enni vagy megérinteni sem! Ezért is igényelnek szigorúbb feldolgozást, mint más diófélék.

Lahiru Dushyantha: Általában az emberek azt hiszik, hogy a kesudió termékek csak úgy kerülnek a piacra, ahogy vannak.

ez egy nagyon összetett folyamat.

Narrátor: A kesudió szüret után -  Minden kesualma csak egy héjas diót termeszt, amelyet csonthéjnak neveznek, és amelyet a dolgozók kézzel különítenek el. A diónak ezután meg kell száradnia a nap alatt, hogy elősegítse a héj maró folyadéka egy részének elpárolgását. A legnehezebb és legveszélyesebb lépés maga a mag felhasítása, mivel a csonthéjakat továbbra is mérgező olaj borítja. A kesudió törékeny, ezért a gyárak ezt a lépést manuálisan végeztették, annak biztosítására, hogy a gépek ne törjék meg az anyákat. De ha ezt kézzel végezzük, gyakran felmerülnek problémák az iparágon belül.

A civil szervezetek felhívtak néhány gyárat, amelyek túlterhelik az alkalmazottakat, és veszélyeztetik a munkavállalókat, hogy megégetik magukat, ha nem engedhetik meg maguknak, hogy védőkesztyűt vásároljanak. Manapság a gépek már elég fejlettek ahhoz, hogy tisztán feltörjék a héjakat, a diófélék zömét érintetlenül tartsák, és minimálisra csökkentsék a munkavállalókat érintő kockázatokat.



Kesudió, tálban - magzsola.hu

kép: bturkish.com

Lahiru: Jelenleg nincs sok ember, aki elvégezheti ezt a munkát, mivel sokan inkább más munkákat részesítenek előnyben. Ahhoz, hogy kielégítsük a folyamatos kesudió kínálat iránti igényt, több alkalmazottra van szükségünk. Ezért gépeket használunk a héj eltávolítására. Ez a különbség. Tegyük fel, hogy naponta csak 20 kilogramm csonthéjat távolíthatunk el kézzel. Ha használjuk a gépet, napi 40 kilogramm is lehet.

Narrátor: Miután egy gép felnyitotta a csonthéjat, a következő két döntő szakasz teljesen a dolgozóktól függ, akiknek ezt kézzel kell elvégezni . A diót melegítik, hőhatásnak teszik ki, hogy egy újabb folyamattal biztosítsák a benne lévő mérgező folyadék eltávolítását. A következő szakasz különösen unalmas, mivel teljes egészében a kézimunkára támaszkodik.

A dolgozóknak le kell húzniuk a héjukat, vagy a száraz külső burkolatot, amely körülveszi a magokat, mert ezek sok tannint tartalmaznak, és ez is irritáló anyag lehet a fogyasztók számára. Ennek eltávolítása olyan készség, amelyet csak sok gyakorlattal elsajátít. A tapasztalt dolgozók is csak körülbelül 2,5 kilogramm kesudiót hámoznak le naponta. Ez a lépés nemcsak nehéz, hanem a legnagyobb hatással van az árra is – mivel munkaigényes

Lahiru: Ez így van. A tapasztalat a legfontosabb. Ha egy újonnan belépő csatlakozik hozzánk, akkor az illető elsőre nem tudja jól ezt megcsinálni az előírt szabvány szerint, vagyis eltörik a dió.

Kesudió - számos tulajdonság szerint osztályozzák,

mint például a szín, a súly és az állapot. A nagy egész dió a legértékesebb.

Pekándió, pekán dió ár, ára, hatása

B2 B3 B6 vitaminok, akár segít a fogyásban is.

kép: healthifyme.com

kesudio jotekony hatasai

Lahiru: A teljes dió a legdrágább fajta. A következő fokozat a hasított dió. Végül a törött dió. Ha 1 kilogramm teljes dió ára 2500 rúpia [34,26 USD], akkor a hasított dió ára ennél 50 rúpiával [0,68 USD] kevesebb lesz. A törött dió ára 2000 rúpiára csökken [27,39 dollár]. Mert a kesudió szezonális gyümölcs.

Narrátor: Mivel a kesudió csak évente egyszer szüretelhető, a Lahiruhoz hasonló termelők a készleten lévő diófélék egy részét visszatartják, hogy az elkövetkező hónapokban továbbra is profitot termelhessenek. De ennek elég magas a költsége. A dió tárolása Lahiru -nak évente több mint 65 000 dollárba kerül.

Lahiru: Ez szezonális.  Ez nem olyan, mint a kókuszdió, amit havonta lehet betakarítani. A kesudió csak évente egyszer terem. Hatalmas összeget kell befektetnünk, és el kell raktároznunk őket. Ha a rendszeresen betakarítható lenne, a piaci ár nem lenne olyan magas. Mivel a termést csak évente egyszer szedik, a kesudió drága.

anacardium occidentale, kesudió, vese alakú magocska

kép: nammafarm.com

Narrátor: Emiatt az árak egész évben ingadoznak. Decemberben a Lahiru kínálata csökkent, így az árak jellemzően emelkednek. De ez az egyes országok ellátási láncától is függ. Míg Sri Lanka számos kesudióját feldolgozza és értékesíti belföldön, más országok termelésük nagy részét exportálják.

Hol terem a kesudió ? A legnépszerűbb magok közé tartozik. 

Valószínű, hogy az USA -ban vagy Európában vásárolt kesudió nagy részét Afrikában termesztették, Vietnamban vagy Indiában feldolgozták, és végül a nyugati piacra exportálták. Afrika termeli a világ kesudió kínálatának felét. Például Elefántcsontpart 2019 -ben körülbelül 730 000 tonna nyers magot állított elő. Ennek több mint 90% -át exportálta.

Ennek oka az, hogy Elefántcsontpart és más afrikai országok még mindig nem rendelkeznek erős feldolgozóiparral. Elefántcsontpart 2024 -re tervezi a hazai feldolgozás bővítését. E nélkül azonban a kesudió lényegesen kevésbé értékes. 2018 -ban az Indiában feldolgozott és Európába exportált kesu exportára 250% -kal magasabb volt, mint az elefántcsontparti gazdáknak fizetett ár.

Ezzel szemben Vietnam az első országok egyike volt, amely befektetett az automatizálásba, így kulcsfontosságú hely volt a feldolgozásban. Ma Vietnam a világ legnagyobb kesudió -exportőre.

2021 első három hónapjában az ország több mint 108 000 tonnát exportált. Az automatizálás csökkentette a munkavállalók felvételének szükségességét is, ezért sok indiai és Srí Lanka -i gyár még mindig manuálisan dolgozza fel.

Különleges diófélék, Pekándió, makadámdió, kesudió

a kesudió a legkedvelebb magok közé tartozik, magas ásványi anyag tartalmú

kép: tasteofhome.com

Susila Padmakanthi: Sok otthonban ez generációk óta öröklődő szakma. Úgy gondolom, hogy ebben a faluban körülbelül 200-300 család él meg a magok feldolgozásából.

Narrátor: Ennek a diónak a kézi vagy gépi feldolgozása nem könnyű feladat. A világ éghajlati válsága pedig még nehezebbé teheti. Egy 2013 -as jelentés az éghajlat ​​változásáról azt mutatja, hogy a szezonális esők és a magas páratartalom erősen befolyásolhatják a dió minőségét és mennyiségét. Éppen idén Lahiru aratása későn érkezett meg emiatt.

N.A. Maheepala: Az eső miatt némi időbe telt, amíg a hajtások megérkeztek. Ha esik az eső, a gyümölcsök kimosódnak, ami kevesebb termést eredményez. Ha jó a termés, általában napi 1000 kilogrammot gyűjtök össze. Mivel manapság kevesebb a termés, naponta csak 300-400 kilogrammot gyűjtök.

Kesudió, tartsuk száraz, hűvös helyen!

kép: loopnewslive.com

Narrátor: Az éghajlati kihívások közepette ez a dióféle továbbra is népszerű. Az egészséges táplálkozási trendek kulcsfontosságúak a kereslet növelésében, valamint a kesudió sokoldalúsága mellett-a másik ok, amiért a dió továbbra is értékes marad.

A kesudió fogyasztása: Akár snackként, főzőpasztaként, akár tej vagy vaj alternatívájaként használják,  számos alkalmazása van világszerte. A kutatók előrejelzése szerint a piac 2025 -re 7 milliárd dollárra nő. És bár jelenleg olcsóbb, mint az elmúlt években volt, a kereslet valószínűleg a jövőben magasabbra fogja emelni az árakat.


Forrás: https://www.businessinsider.com/why-cashew-nuts-so-expensive-nuts-2021-5

TIPP, olvasnivaló: A kesudió 15 kedvező hatása, és a kesutej készítése

kesudio allergia
kesudio kaloria

Latin neve: anacardium occidentale, akár segít a fogyásban is:

Hogyan oszlanak el a tápanyagok a kesudióban?

 

    • Zsírok 43.85%
    • Omega-3 0.06%
    • Omega-6: 7.78%
    • Telítetlen: 23.79%
    • Telített: 7.78%
    • Szénhidrátok: 30.2%
    • Rostok: 3.3%
    • Egyszerű cukor: 5.9%
    • Fehérje/Aminosav: 18.22%

 

A kesudió glikémiás indexe: 22