Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

Pekándió 100 g

Pekándió 100 g
Pekándió 100 g
Pekándió 100 g
Pekándió 100 g
Összetétel
100% hántolt pekándió

A pekándió, más néven pekán dió  angolul Pecan, (Carya illinoinensis) az amerikai kontinens északi részén őshonos, és a diófélék családjába tartozik. 

"Vásároljon kedvezőbb áron! Nagyobb kiszerelésben jobban megéri!"


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.10.25
Gyártó
magzsola
Nincs raktáron
1 399 Ft
Egységár: 13 990 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
1 329 Ft/db
5+  db
-7 %
1 301 Ft/db
Részletek

A pekándió (Carya illinoinensis), más néven pekán vagy hikori dió, az észak-amerikai kontinens őshonos növénye, amely a diófélék (Juglandaceae) családjába tartozik. Ez a tápláló olajos mag nem csupán ízletes csemege, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

Íze édeskésebb, aromásabb  így jól használható süteményekben, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. Olaját saláták, köretek készítéséhez öntetként, emellett ízesítőként ismerjük. A pekándiós pite igazi, amerikai nemzeti sütemény, ennek elkészítése itthon sem ördöngősség, ráadásul, eddig nagy siker volt minden alkalommal.

Az alapanyagok jó része is megvásárolható webáruházunkban. A mi általunk ajánlott receptet Ide kattintva találhatod meg. Kipróbáltuk, elkészítettük, és gyorsan elfogyott, ajánlom figyelmedbe. :-) 

A pekándió karakteres megjelenésével és ízével tűnik ki a diófélék közül. Alakja hosszúkás, elnyújtott, emlékeztetve a közönséges dióra, de annál karcsúbb és elegánsabb formájú. Héja sima, világosbarna színű, és viszonylag könnyen feltörhető.

Íze a pekándió egyik legvonzóbb tulajdonsága.

Édeskés, aromás zamattal rendelkezik, amely enyhén vajasabb és lágyabb, mint a közönséges dióé. Ez az egyedülálló ízkombináció teszi különösen kedveltté mind az önmagában való fogyasztásra, mind pedig különböző ételek összetevőjeként.

A pekándió magas olajtartalma kulcsfontosságú szerepet játszik jellegzetes textúrájának és ízének kialakításában. Ez az olajtartalom nem csak az ízélményt gazdagítja, de hozzájárul a dió egészségügyi előnyeihez is, különösen a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

Története és termesztése:

A pekándió története mélyen gyökerezik az észak-amerikai kultúrában. Őshazája az Egyesült Államok déli része és Mexikó, ahol évezredek óta fontos táplálékforrás. Az őslakos indiánok körülbelül 500 éve kezdték el tudatosan nemesíteni ezt a növényt, felismerve annak értékes tulajdonságait. Az idők során a pekándió termesztése jelentős iparággá nőtte ki magát, és ma az Egyesült Államok tölti be a vezető szerepet a globális pekándió-termelésben. Az USA-ban olyan államok, mint Georgia, New Mexico és Texas kiemelkedő szerepet játszanak a termesztésben.

Az utóbbi évtizedekben a pekándió termesztése túllépett eredeti határain, és egyre népszerűbbé vált más régiókban is. Például Ausztráliában, különösen Queensland és New South Wales államokban, valamint Dél-Afrika egyes részein is sikeresen meghonosították a termesztését. Ez a globális elterjedés nem csak a termék elérhetőségét növelte, de hozzájárult a pekándió-ipar sokszínűségéhez és fenntarthatóságához is.

A pekándió előnyös élettani hatásai:

pekándió vásárlás, pekándió ár - magzsola.hu

A diófélék közül ez tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását. 

A pekándióban több, mint 19 vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint az A-, B- és E-vitamin, illetve a kalcium, kálium, mangán, magnézium, foszfor és cink. (ez utóbbi, értékes mikroelem megtalálható még a pisztáciában, és a paradióban is)

Ezek többsége hozzájárul az agy megfelelő működéséhez, valamint a benne található gamma-tokoferol – az E-vitamin egyik formája – segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és csökkenti a koleszterinszintet.

Az A-vitamin a szem, a látás egészségéért felelős, a cink az immunsejtek fejlődésében játszik fontos szerepet, míg a mangán enyhíti a hangulati ingadozást, a tanulási problémákat és mentális betegségek kialakulásának kockázatát.

Dióbél, tisztított, felezett dió vásárlás

Egyszóval, szinte minden korosztálynak ajánlható. Többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem veszélyeztetik a szívet, mint a telítettek. Továbbá rendkívül kevés a cukor, tehát ideális nassolnivaló két étkezés között. Sőt, még a vércukorszintet is szabályozza.

Ezért bátran ajánlhatjuk a diabéteszeben szenvedőknek is, persze, csak módjával! Magas kalóriatartalma azért óvatosságra int, bár van benne egy olyan faktor, hogyha elkezded enni, szinte lehetetlen abba hagyni!

Paradió, brazil dió, paradió ár, megrendelés

Kevés kalória, gyorsabb anyagcsere, fogyókúra.

A pekándió önmagában is finom, viszont a pekándiót megpirítva még gazdagabb, karamellásabb lesz az íze. Az általunk ismert diónál valamivel aromásabb, édesebb, és az alakja is valamivel hosszúkásabb. 

Olajat is készítenek belőle, továbbá torták, sütemények, húsok, saláták alapanyaga, de hozzáadhatjuk a csirkesalátás szendvicshez és a reggeli gabonapehelyhez. Sőt, akár kenyeret is süthet belőle.

Olajos magvak (koncentrált egészség) néhány falatban.

Próbáld ki te is! A pekán dió reggeli müzli, granola titkos összetevője is lehet. alacsony a kalóriatartalma miatt ideális összetevő. Ára azért ilyen magas, mivel Magyarországon kevéssé ismert, és relatíve kis mennyiséget hoznak be. Érdemes kipróbálni, akár önmagában rágcsálva, vagy alapanyagként is. Létezik cukrozott, fűszerezett változata is a kereskedelemben, a magzsola ezeket nem ajánlja. :-)  

Remek élettani tulajdonságok: 

pekandio, pekán dió - magzsola.hu

(forrás: draxe.com)

  • A "rossz koleszterinszint'" csökkentése. Ezt a hatást a "jó" zsírsavak adják. Nem ülnek a véredények falain, és megakadályozza az atheroscleroticus plakkok megjelenését.16,5 százalékkal csökkenti az LDL- és 11,3 százalékkal a teljes koleszterinszintet. 40 év felett azért ez megfontolandó szempont, ráadásul, ez jóízű 'orvosság".
  • A szív védelme. A piridoxin relatíve magas mennyisége, amely elősegíti a sejtek regenerálódását, az „egészséges szív aranya”. Neked is lényeges, fontos a szív- és érrendszered egészsége?
  • A cukorbetegség gyakoriságának csökkentése. Napi fogyasztása pozitív hatással van a vércukorszintre. A vizsgálatok kimutatták, hogy előnyös tulajdonságai kiterjednek a 2. típusú diabetes kialakulásának kockázatának csökkentésére is.
  • A harc az öregedés ellen. Antiaging - az antioxidánsok segítik az ifjúság meghosszabbítását. Mindenki erre vágyik - jó életminőség 50 év felett is.
  • Jobb látás. A karotin, amely szintén megtalálható az olajos magokban, jók a szem számára. Segíti a látásélesség csökkenését, és ellensúlyozza a túlterhelés negatív hatásait, például a számítógépen dolgozók számára. Tehát érdemes a gép előtt is kicsit rágcsálni belőle. :-) 
  • Rákmegelőzés. Az orvosi megfigyelések megerősítették, hogy a magok eszegetése csökkentheti az ilyen betegségek kialakulásának kockázatát: a prosztata, a mell, a tüdő és a duodenum onkológiája.A benne található antioxidánsok felszívódnak a testben, így hatékony védelmet jelentenek bizonyos betegségek ellen. Rengeteg ásványi anyag és vitamin.
  • A férfi ereje. A magokban van egy növényi szteroid - béta-szitoszterol és folsav. Segítenek a szexuális hajlam visszatérésében, amikor a potencia csökken, és részt vesz a sperma kialakulásában.
  • Ez felgyorsítja az agyat. A magnéziumnak köszönhetően javítja a koncentrációt. Úgy is nevezik:  hogy „az elme étele”. Programozás, megfeszített szellemi munka, vizsgaidőszak? Kell egy kis visszatáplálás!
  • Megakadályozza a fáradságot. Az orvosok ezt a terméket javasolják apátia és az általános test erősítése ellen. Ezenkívül a csersav és az étrendi rostok az mag részét képezik, elősegítik az emésztést és javítják az étvágyat.

A pekándió azonban nem csak desszertekben remekel.

Péksütemények, kalácsok és kenyérfélék ízesítőjeként is kiváló, ahol gazdag, aromás ízt kölcsönöz a tésztáknak. Sós ételekben is megállja a helyét: saláták ropogós kiegészítőjeként vagy grillezett húsok mellé szórva új dimenziókat ad az ételeknek.

A reggeli ételek kedvelői örömmel fedezhetik fel a pekándiót müzlikben és reggelizőpelyhekben. Energiadús összetevőként tökéletes indítást biztosít a napnak. Sokan szeretik joghurtba vagy zabkásába keverve fogyasztani, ahol kellemes textúrát és ízt ad az egyébként esetleg egyhangú reggelinek.

A pekándióból nyert olaj szintén értékes kulináris alapanyag.

Finom, diós aromája miatt kiválóan alkalmas salátaöntetek készítéséhez, de alacsony hőmérsékleten való sütéshez is használható. Ez az olaj különleges ízt kölcsönöz a fogásoknak, és egészséges alternatívát jelent más növényi olajokkal szemben.

Tápértéke és egészségügyi előnyei: A pekándió nem csak ízletes, de rendkívül tápláló élelmiszer is. Gazdag forrása a flavonoidoknak és antioxidánsoknak, amelyek kulcsszerepet játszanak számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri problémák és bizonyos rákfajták megelőzésében.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma kiemelkedő.

A-vitamin található benne, amely fontos a látás és az immunrendszer egészségéhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcsere-folyamatokhoz és az idegrendszer megfelelő működéséhez. E-vitamin-tartalma hozzájárul a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez.

Ásványi anyagok tekintetében is igazi kincsesbánya.

Kalciumot tartalmaz, amely elengedhetetlen az erős csontokhoz és fogakhoz. Káliumtartalma segít szabályozni a vérnyomást és támogatja a szívműködést. A mangán fontos szerepet játszik az anyagcserében és a csontsűrűség fenntartásában. Magnéziumtartalma hozzájárul az izmok és idegek megfelelő működéséhez, míg a foszfor nélkülözhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. A cink pedig az immunrendszer működését és a sebgyógyulást támogatja.

A pekándió zsírsav-összetétele különösen előnyös.

Magas omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma kiegyensúlyozott arányban van jelen, ami hozzájárul a gyulladáscsökkentő hatáshoz és támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Ezek a "jó" zsírok segítenek csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, miközben emelik a "jó" HDL-koleszterin szintjét.

A pekándió rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet a vércukorszint szabályozására is.

Magas rosttartalma és alacsony glikémiás indexe miatt ideális választás lehet cukorbetegek számára is, természetesen az adagok megfelelő kontrollja mellett.

Az agyműködés és a kognitív funkciók szempontjából is értékes a pekándió. Magas E-vitamin tartalma és egyéb antioxidánsai segíthetnek megelőzni az oxidatív stressz okozta agyi károsodásokat, potenciálisan csökkentve olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór.

A pekándió jótékony hatással lehet a látásra is.

A-vitamin és antioxidáns tartalma hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez, különösen az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében.

Végül, de nem utolsósorban, a pekándió fogyasztása erősítheti az immunrendszert. Magas cinktartalma és egyéb tápanyagai támogatják a szervezet védekező mechanizmusait, segítve a fertőzések elleni küzdelmet.

Összességében a pekándió egy rendkívül sokoldalú és egészséges élelmiszer, amely ízletes módja annak, hogy támogassuk szervezetünk optimális működését.

Felhasználása:

A pekándió sokoldalúsága a konyhában szinte határtalan. Önmagában fogyasztva kiváló nassolnivaló, tökéletes választás azok számára, akik egészséges, de ízletes rágcsálnivalóra vágynak. Édeskés íze és ropogós textúrája miatt gyakran előnyben részesítik más diófélékkel szemben.

A cukrászatban a pekándió igazi sztár. Talán legismertebb felhasználási módja a híres pekándiós pite, amely az amerikai konyha ikonikus desszertje. Ez a sütemény, amelyben a pekándió karamellizált, édes töltelékben sül, tökéletesen kiemeli a dió ízét és textúráját.

A következő írásokat, blogokat is ajánlom még figyelmedbe, oldalunkon:

Alacsony glikémiás indexű köretek -táblázattal.

A saláták sokszínűsége, avagy egészség finoman

Egyedi, nagyrész saját magunk által is elkészített recpteket találhatsz

Itt egy különleges recept is, az  apróséf gyűjteményéből:

pekándiós csemege, snack - magzsola.hu

Kecskesajtos-pekándiós snackgolyó - keresd receptjeink között!

Származási ország: USA

Összetevők: 100% hántolt pekándió

Tápanyag tartalom 100 g termékben:

energia: 2761 Kj, 667 kcal
zsír:61 g, amelyből telített zsírsav: 6,2 g
szénhidrát:14 g, ebből cukor 4 g
rost: 9 g
fehérje: 9,1 g
só:0 g

Különleges diófélék, Pekándió, makadámdió, kesudió

Kóstold meg a paradiót is, isteni finom, és akár nagyobb kiszerelésben is megtalálod webshopunkban! 

Tápanyagtartalom / 100g
100 g termékben: energia: 2761 Kj, 667kcal zsír:61 g amelyből telített zsírsav: 6,2 g szénhidrát:14 g ebből cukor 4 g rost: 9 g fehérje: 9,1 g só:0 g
Vélemények
Átlagos értékelés:
4.9 (17 vélemény)
(16)
(1)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Igazolt vásárlás
Dóri Józsefné
2023.06.21
Imádom. Finom.Mást nem is lehet írni róla
Anonymous
2019.03.15
Jó drága, de nem találtam máshol. Tortához vetem, és nem tagadom, nassoltam is belőle. Isteni finom, máskor is innen fogok rendelni.
Tóthfalusi Gyuláné
2019.12.28
Nagyon izletes.Alacsony a szénhidráttartalma így nyugodtan fogyasztható
Zöldi András
2020.03.07
Nagyon finom,jó éllettani hatásokkal.Kár, hogy ilyen drága. Rendszeres fogyasztás mellett.sokba kerűl. A termék leírása részletes,korrekt, de ez minden terméküknél így van. Csak így tovább MAGZSOLA!!!!
Anonymous
2020.10.24
Nekem kicsit szokatlan volt az íze, de mivel rendszeresen fogyasztok magokat, gondoltam kipróbálom ezt is. A páromnak nagyon ízlett, nem sok időm volt barátkozni a termékkel :)
Hasonló termékek