Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Alacsony glikémiás indexű köretek -táblázattal.

Cseh Zoltán
Cseh Zoltán
2019.04.26 15:06
Alacsony glikémiás indexű köretek -táblázattal.

Finomat, vagy egészségeset? Sokat vagy kevesebbet? Örök kérdések. Most éppen a köretek egyik fontos tulajjdonságát veszem górcső alá. De egyáltalán, mi is az a glikémiás index?

Szeretsz enni? Buta kérdés, ki ne szeretne... És szeretsz tudományosan enni? Én sem. Érdekes, hogy nekem is van pár olyan étkezési szokásom, amiről tudom, vagy sejtem (na jó, tudom), hogy nem helyes, de valahogy mégis megtartom ezeket. Nézzük csak, pl. a főételek mellé fogyasztott kigészítő ételeket. Kezdetben, helyesebben, néhány évvel ezelőttig, a köret szót meghallva, nagyrészt mindenkinek két kifejezés jutott az eszébe: sült krumpli/burgonya, főtt rizs. Mindkettő jócskán gazdag szénhidrátban. Az olajban sütés sokszor kerül manapság kritika kereszttüzébe, megkérdőjelezve egészséges voltát, a rizs viszont legalább - gluténmentes - és ez fontos hívószó, 2019-ben. :-)

Le a szénhirdráttal - éljen a fehérje és a zsír 

Természetesen, rizs, és rizs között is nagyok a különbségek, a hagyományos "B" változattól a basmati fajtáig. Ezek tápértékben is mások, beltartalmi értékben hasonlóak, és van egy fontos tulajdonságuk, ez pedig a glikémiás index.  Ez 1-100  (ennek értéke a szőlőcukor, ez a viszonyítási alap is egyben. Ez a glükóz emésztést nem igényel, azonnal felszívódik a szervezetben, és ebből kifolyólag maximális inzulinreakciót vált ki.) közötti értékkel megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben, ami szintén lényeges paraméter. 

alacsony glikémiás indexű köretek, kölestészta glikémiás index - magzsola.hu

Egy kis tudomány:

Glikémiás index (GI)

Minél alacsonyabb egy élelmiszer ilyen értéke a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad. Magas glikémiás index gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez,  melyek a vércukorszintet gyorsan megemelik. A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg. A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott magas GI-értékű élelmiszerek magas vérnyomást, magas triglicerid szintet (hipertrigliceridémia), magas koleszterinszintet (hiperkoleszterinémiát) okozhatnak, illetve a szív- és érrendszeri betegségek egyéb rizikófaktorainak fokozódását eredményezik.

Glikémiás terhelés (GL)

Míg a glikémiás index (GI) az adott élelmiszerben előforduló szénhidráta adott vércukorválasz alapján állít fel rangsort, a GL koncepciója – a GI mellett, valamint a GI régebbi kutatási eredményeire alapozva – az elfogyasztott szénhidrátmennyiségét is figyelembe veszi. A glikémiás terhelést úgy határozhatjuk meg, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az elfogyasztandó élelmiszeradagra eső szénhidrátmennyiséggel (szénhidráttartalomból kivonva a rostmennyiséget; grammban kifejezve).

A GI értékek kategóriái:

Alacsony < 50
Közepes: 50 – 70
Magas: 70 – 90
Nagyon magas: 90 <

A GL index besorolása:

kis terhelést jelent (a vércukorszint szempontjából): < 10
közepesen terhelő: 11 – 19
nagyon terhelő: 20 <

A GI, és így a GL értékét számos tényező befolyásolja, elsősorban az adott ételfajta rosttartalma: ez lassabb felszívódást eredményez  Fontos tényező továbbá

  • az elkészítési mód (minél inkább „szétfőzzük”, annál magasabb lesz a GI),
  • a rágás alapossága, a gyümölcsök érettségi foka,
  • az egyéni inzulinérzékenység.

Délelőtt és délután sem azonos a szervezet reakciója a szénhidrátra, ezért érdemesebb uzsonnára enni magasabb GI-vel rendelkező ételeket. A különböző élelmiszerek egyidejű elkészítése és fogyasztása is befolyásolja az egyes összetevők, így az egész étel glikémiás indexét. Tehát ezt is érdemes próbálgatni, különös figyelmet fordítva az egyéni jellemzőinkre, szervezetünk reakcióira.

Különösen érvényes ez a köretként felhasznált élelmiszerekre. Látható, hogy a gabona alapú köretek igen nagy terhelést jelentenek, a magas rosttartalmú zöldség alapúak viszont nyugodtan fogyasztatók. A csicseriborsó, az édesburgonya, de még a normál burgonya is lehet jó választás, csak a mennyiségre kell kicsit odafigyelni. És a csúf igazság: A burgonya és a rizs az a két köretféle, ami leginkább megviseli szervezetünket. Érdemes elgondolkodni, vagy esetenként, hetente egy-két alkalommal kifejezetten nyers zöldséget fogyasztani köretként - bár jól tudom, hogy a család bizonyos tagjai még ez ellen is berzenkednek..

ÉLELMISZERFAJTA (100 G)

GI

GL

ÉLELMISZERFAJTA (100 G)

GI

GL

Bazsalikom

5,00

0.3

Alma

35,00

7,3

Petrezselyemzöld

5,00

0.5

Birsalma

35,00

5,4

Avokádó

10,00

0.9

Füge

35,00

6,7

Brokkoli

15,00

0.3

Gránátalma

35,00

6,5

Cukkini

15,00

0.5

Kajszibarack

35,00

3,6

Hagyma

15,00

1-1,5

Nektarin

35,00

4,0

Karfiol

15,00

0.6

Őszibarack

35,00

3,2

Káposzta – fejes

15,00

0.9

Szilva

35,00

4,6

Káposzta – vörös

15,00

0.5

Árpagyöngy

35,00

26,3

Kelbimbó

15,00

0.9

Csicseriborsó

35,00

7,4

Kelkáposzta

15,00

0.6

Zöldborsó

35,00

4,9

Kínai kel

15,00

0.3

Kókuszdió

35,00

5,3

Paradicsom

15,00

0.6

Lenmag

35,00

10,1

 

Paraj / Spenót

15,00

0.3

Napraforgómag

35,00

8,4

Rebarbara

15,00

0.6

Szezámmag

35,00

7,4

Retek – fekete

15,00

0.5

Banán

35-55

8,5-13,5

Retek – hónapos

15,00

0.3

Aszalt szilva

40,00

24,8

Saláta – fejes

15,00

0.3

Narancs

40,00

3,4

Saláta – jégsaláta

15,00

0.4

Sárgarépa

40,00

3,2

Sóska

15,00

0.4

Búza

40,00

25,8

Spárga

15,00

0.6

Búzakorpa

40,00

6,0

Uborka

15,00

0.3

Hajdina

40,00

28,6

Pritaminpaprika

15,00

0.9

Quinoa

40,00

27,6

Zöldpaprika

15,00

0.5

Zab

40,00

26,5

Földimogyoró

15,00

2,2

Zabpehely

40,00

27,7

Szójabab

15,00

2,8

Szőlő

45,00

8,2

Dió

15,00

1,8

Aszalt füge

50,00

31,0

Mandula

15,00

1,0

Ananász

50,00

6,0

Pisztácia

15,00

4,2

Datolyaszilva

50,00

9,3

Csiperke

15,00

0.5

Kiwi

50,00

5,7

Laskagomba

15,00

0.9

Csicsóka

50,00

12,0

Vargánya

15,00

0.6

Édesburgonya (batáta)

50,00

10,0

Citrom

20,00

1,5

Petrezselyemgyökér / Fehérrépa

50,00

2,4

Cseresznye

20,00

2,8

Bulgur

50,00

34,5

Meggy

20,00

2,2

Rizs – barna

50,00

38,1

Articsóka

20,00

2,1

Rozsliszt

50,00

36,8

Mángold

20,00

0.7

Mangó

55,00

9,4

Padlizsán

20,00

1,0

Ringló

55,00

7,4

Kesudió

20,00

6,4

Kukorica – csemege

55,00

13,0

Makadámdió

20,00

2,8

Manióka

55,00

20,9

Paradió / Brazil dió

20,00

2,8

Graham liszt

55,00

38,2

Pekándió

20,00

2,8

Rizs – fehér

55,00

42,6

Áfonya

25,00

3,6

Zabkorpa

55,00

31,4

Egres

25,00

2,0

Aszalt papaya

60,00

39,0

Eper

25,00

1,8

Aszalt Datolya

60,00

43,8

Grapefruit

25,00

1,8

Papaya

60,00

5,9

Málna

25,00

1,4

Kuszkusz

60,00

42,9

Pomelo

25,00

2,4

Rizs – puffasztott

60,00

48,0

Ribizli

25,00

1,8

Zabliszt

60,00

39,4

Szeder

25,00

1,5

Gesztenye

60,00

19,6

Sárgaborsó

25,00

13,3

Burgonya

60-85

 11-16

Tökmag

25,00

0.9

Mazsola

65,00

42,3

Törökmogyoró

25,00

2,2

Sárgadinnye

65,00

5,3

Aszalt áfonya

30,00

24,9

Cékla

65,00

3,8

Aszalt alma

30,00

16,5

Patisszon / Csillagtök

65,00

2,5

Aszalt sárgabarack

30,00

18,9

Tök

65,00

4,0

Körte

30,00

3,6

Tönkölybúza

65,00

38,4

Mandarin

30,00

2,9

Karalábé

70,00

8,4

Fokhagyma

30,00

7,9

Köles

70,00

49,4

Lencse

30,00

15,9

Görögdinnye

75,00

4,9

Szárazbab

30,00

16,2

Sütőtök

75,00

12,4

Zöldbab

30,00

2,0

Kukoricadara

75,00

48,5

Mák

30,00

7,2

Kukoricaliszt

75,00

56,3

Búza – puffasztott

80,00

56,0

Paszternák / Pasztinák

85,00

12,7

Zellergyökér

85,00

4,3

Búzaliszt

85,00

64,9