Alacsony glikémiás indexű köretek -táblázattal.
Finomat, vagy egészségeset? Sokat vagy kevesebbet? Örök kérdések. Most éppen a köretek egyik fontos tulajjdonságát veszem górcső alá. De egyáltalán, mi is az a glikémiás index?
Szeretsz enni? Buta kérdés, ki ne szeretne... És szeretsz tudományosan enni? Én sem. Érdekes, hogy nekem is van pár olyan étkezési szokásom, amiről tudom, vagy sejtem (na jó, tudom), hogy nem helyes, de valahogy mégis megtartom ezeket. Nézzük csak, pl. a főételek mellé fogyasztott kigészítő ételeket. Kezdetben, helyesebben, néhány évvel ezelőttig, a köret szót meghallva, nagyrészt mindenkinek két kifejezés jutott az eszébe: sült krumpli/burgonya, főtt rizs. Mindkettő jócskán gazdag szénhidrátban. Az olajban sütés sokszor kerül manapság kritika kereszttüzébe, megkérdőjelezve egészséges voltát, a rizs viszont legalább - gluténmentes - és ez fontos hívószó, 2019-ben. :-)
Le a szénhirdráttal - éljen a fehérje és a zsír
Természetesen, rizs, és rizs között is nagyok a különbségek, a hagyományos "B" változattól a basmati fajtáig. Ezek tápértékben is mások, beltartalmi értékben hasonlóak, és van egy fontos tulajdonságuk, ez pedig a glikémiás index. Ez 1-100 (ennek értéke a szőlőcukor, ez a viszonyítási alap is egyben. Ez a glükóz emésztést nem igényel, azonnal felszívódik a szervezetben, és ebből kifolyólag maximális inzulinreakciót vált ki.) közötti értékkel megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben, ami szintén lényeges paraméter.
Egy kis tudomány:
Glikémiás index (GI)
Minél alacsonyabb egy élelmiszer ilyen értéke a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe és ennek köszönhetően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell elválasztaniuk ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekbe. Ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad. Magas glikémiás index gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet gyorsan megemelik. A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg. A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott magas GI-értékű élelmiszerek magas vérnyomást, magas triglicerid szintet (hipertrigliceridémia), magas koleszterinszintet (hiperkoleszterinémiát) okozhatnak, illetve a szív- és érrendszeri betegségek egyéb rizikófaktorainak fokozódását eredményezik.
Glikémiás terhelés (GL)
Míg a glikémiás index (GI) az adott élelmiszerben előforduló szénhidráta adott vércukorválasz alapján állít fel rangsort, a GL koncepciója – a GI mellett, valamint a GI régebbi kutatási eredményeire alapozva – az elfogyasztott szénhidrátmennyiségét is figyelembe veszi. A glikémiás terhelést úgy határozhatjuk meg, hogy a GI-t százaléknak véve megszorozzuk az elfogyasztandó élelmiszeradagra eső szénhidrátmennyiséggel (szénhidráttartalomból kivonva a rostmennyiséget; grammban kifejezve).
A GI értékek kategóriái:
Alacsony < 50
Közepes: 50 – 70
Magas: 70 – 90
Nagyon magas: 90 <
A GL index besorolása:
kis terhelést jelent (a vércukorszint szempontjából): < 10
közepesen terhelő: 11 – 19
nagyon terhelő: 20 <
A GI, és így a GL értékét számos tényező befolyásolja, elsősorban az adott ételfajta rosttartalma: ez lassabb felszívódást eredményez Fontos tényező továbbá
- az elkészítési mód (minél inkább „szétfőzzük”, annál magasabb lesz a GI),
- a rágás alapossága, a gyümölcsök érettségi foka,
- az egyéni inzulinérzékenység.
Délelőtt és délután sem azonos a szervezet reakciója a szénhidrátra, ezért érdemesebb uzsonnára enni magasabb GI-vel rendelkező ételeket. A különböző élelmiszerek egyidejű elkészítése és fogyasztása is befolyásolja az egyes összetevők, így az egész étel glikémiás indexét. Tehát ezt is érdemes próbálgatni, különös figyelmet fordítva az egyéni jellemzőinkre, szervezetünk reakcióira.
Különösen érvényes ez a köretként felhasznált élelmiszerekre. Látható, hogy a gabona alapú köretek igen nagy terhelést jelentenek, a magas rosttartalmú zöldség alapúak viszont nyugodtan fogyasztatók. A csicseriborsó, az édesburgonya, de még a normál burgonya is lehet jó választás, csak a mennyiségre kell kicsit odafigyelni. És a csúf igazság: A burgonya és a rizs az a két köretféle, ami leginkább megviseli szervezetünket. Érdemes elgondolkodni, vagy esetenként, hetente egy-két alkalommal kifejezetten nyers zöldséget fogyasztani köretként - bár jól tudom, hogy a család bizonyos tagjai még ez ellen is berzenkednek..
ÉLELMISZERFAJTA (100 G) |
GI |
GL |
ÉLELMISZERFAJTA (100 G) |
GI |
GL |
||
Bazsalikom |
5,00 |
0.3 |
Alma |
35,00 |
7,3 |
||
Petrezselyemzöld |
5,00 |
0.5 |
Birsalma |
35,00 |
5,4 |
||
Avokádó |
10,00 |
0.9 |
Füge |
35,00 |
6,7 |
||
Brokkoli |
15,00 |
0.3 |
Gránátalma |
35,00 |
6,5 |
||
Cukkini |
15,00 |
0.5 |
Kajszibarack |
35,00 |
3,6 |
||
Hagyma |
15,00 |
1-1,5 |
Nektarin |
35,00 |
4,0 |
||
Karfiol |
15,00 |
0.6 |
Őszibarack |
35,00 |
3,2 |
||
Káposzta – fejes |
15,00 |
0.9 |
Szilva |
35,00 |
4,6 |
||
Káposzta – vörös |
15,00 |
0.5 |
Árpagyöngy |
35,00 |
26,3 |
||
Kelbimbó |
15,00 |
0.9 |
Csicseriborsó |
35,00 |
7,4 |
||
Kelkáposzta |
15,00 |
0.6 |
Zöldborsó |
35,00 |
4,9 |
||
Kínai kel |
15,00 |
0.3 |
Kókuszdió |
35,00 |
5,3 |
||
Paradicsom |
15,00 |
0.6 |
Lenmag |
35,00 |
10,1 |
||
|
|||||||
Paraj / Spenót |
15,00 |
0.3 |
Napraforgómag |
35,00 |
8,4 |
||
Rebarbara |
15,00 |
0.6 |
Szezámmag |
35,00 |
7,4 |
||
Retek – fekete |
15,00 |
0.5 |
Banán |
35-55 |
8,5-13,5 |
||
Retek – hónapos |
15,00 |
0.3 |
Aszalt szilva |
40,00 |
24,8 |
||
Saláta – fejes |
15,00 |
0.3 |
Narancs |
40,00 |
3,4 |
||
Saláta – jégsaláta |
15,00 |
0.4 |
Sárgarépa |
40,00 |
3,2 |
||
Sóska |
15,00 |
0.4 |
Búza |
40,00 |
25,8 |
||
Spárga |
15,00 |
0.6 |
Búzakorpa |
40,00 |
6,0 |
||
Uborka |
15,00 |
0.3 |
Hajdina |
40,00 |
28,6 |
||
Pritaminpaprika |
15,00 |
0.9 |
Quinoa |
40,00 |
27,6 |
||
Zöldpaprika |
15,00 |
0.5 |
Zab |
40,00 |
26,5 |
||
Földimogyoró |
15,00 |
2,2 |
Zabpehely |
40,00 |
27,7 |
||
Szójabab |
15,00 |
2,8 |
Szőlő |
45,00 |
8,2 |
||
Dió |
15,00 |
1,8 |
Aszalt füge |
50,00 |
31,0 |
||
Mandula |
15,00 |
1,0 |
Ananász |
50,00 |
6,0 |
||
Pisztácia |
15,00 |
4,2 |
Datolyaszilva |
50,00 |
9,3 |
||
Csiperke |
15,00 |
0.5 |
Kiwi |
50,00 |
5,7 |
||
Laskagomba |
15,00 |
0.9 |
Csicsóka |
50,00 |
12,0 |
||
Vargánya |
15,00 |
0.6 |
Édesburgonya (batáta) |
50,00 |
10,0 |
||
Citrom |
20,00 |
1,5 |
Petrezselyemgyökér / Fehérrépa |
50,00 |
2,4 |
||
Cseresznye |
20,00 |
2,8 |
Bulgur |
50,00 |
34,5 |
||
Meggy |
20,00 |
2,2 |
Rizs – barna |
50,00 |
38,1 |
||
Articsóka |
20,00 |
2,1 |
Rozsliszt |
50,00 |
36,8 |
||
Mángold |
20,00 |
0.7 |
Mangó |
55,00 |
9,4 |
||
Padlizsán |
20,00 |
1,0 |
Ringló |
55,00 |
7,4 |
||
Kesudió |
20,00 |
6,4 |
Kukorica – csemege |
55,00 |
13,0 |
||
Makadámdió |
20,00 |
2,8 |
Manióka |
55,00 |
20,9 |
||
Paradió / Brazil dió |
20,00 |
2,8 |
Graham liszt |
55,00 |
38,2 |
||
20,00 |
2,8 |
Rizs – fehér |
55,00 |
42,6 |
|||
Áfonya |
25,00 |
3,6 |
Zabkorpa |
55,00 |
31,4 |
||
Egres |
25,00 |
2,0 |
Aszalt papaya |
60,00 |
39,0 |
||
Eper |
25,00 |
1,8 |
Aszalt Datolya |
60,00 |
43,8 |
||
Grapefruit |
25,00 |
1,8 |
Papaya |
60,00 |
5,9 |
||
Málna |
25,00 |
1,4 |
Kuszkusz |
60,00 |
42,9 |
||
Pomelo |
25,00 |
2,4 |
Rizs – puffasztott |
60,00 |
48,0 |
||
Ribizli |
25,00 |
1,8 |
Zabliszt |
60,00 |
39,4 |
||
Szeder |
25,00 |
1,5 |
Gesztenye |
60,00 |
19,6 |
||
Sárgaborsó |
25,00 |
13,3 |
Burgonya |
60-85 |
11-16 |
||
Tökmag |
25,00 |
0.9 |
Mazsola |
65,00 |
42,3 |
||
Törökmogyoró |
25,00 |
2,2 |
Sárgadinnye |
65,00 |
5,3 |
||
Aszalt áfonya |
30,00 |
24,9 |
Cékla |
65,00 |
3,8 |
||
Aszalt alma |
30,00 |
16,5 |
Patisszon / Csillagtök |
65,00 |
2,5 |
||
Aszalt sárgabarack |
30,00 |
18,9 |
Tök |
65,00 |
4,0 |
||
Körte |
30,00 |
3,6 |
Tönkölybúza |
65,00 |
38,4 |
||
Mandarin |
30,00 |
2,9 |
Karalábé |
70,00 |
8,4 |
||
Fokhagyma |
30,00 |
7,9 |
Köles |
70,00 |
49,4 |
||
Lencse |
30,00 |
15,9 |
Görögdinnye |
75,00 |
4,9 |
||
Szárazbab |
30,00 |
16,2 |
Sütőtök |
75,00 |
12,4 |
||
Zöldbab |
30,00 |
2,0 |
Kukoricadara |
75,00 |
48,5 |
||
Mák |
30,00 |
7,2 |
Kukoricaliszt |
75,00 |
56,3 |
||
Búza – puffasztott |
80,00 |
56,0 |
|||||
Paszternák / Pasztinák |
85,00 |
12,7 |
|||||
Zellergyökér |
85,00 |
4,3 |
|||||
Búzaliszt |
85,00 |
64,9 |