A paradió, más néven brazil dió, para dió, brasil nuts latinul - Bertholletia excelsa , vagy cream nut - őshazája "meglepő módon", éppen Brazília. Európai mértékkel hihetetlenül magas fákon (20-50 m) nőnek termései.
Ezek a nagy, kerek diófélék alapvetően Dél-Amerikában, az Amazonas esőerdőiben honosak, és évszázadok óta alapvető élelmiszerek az ott élő őslakosok számára. Manapság az emberek szerte a világon élvezik a paradiót, finom íze és valóban lenyűgöző táplálkozási profilja miatt is.
Természetes zsírtartalma igen magas (72%), mely nagyrészt egészséges, telítetlen zsírsavakból áll. Azon kevés magok közé tartozik melyekben Omega-3 és Omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak, ráadásul, ezeket kiegyensúlyozott formában tartalmazzák, így a vegán táplálkozás követői is hozzájuthatnak ehhez az értékes zsírokhoz.
Ez a diófe különösen gazdag az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban, amelyek egyaránt jótékony hatással vannak a szív egészségére.
Az ilyen típusú zsírok csökkenthetik a koleszterinszintet és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy gyulladásgátló hatásúak, és segíthetnek csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát.
Itt egy angol nyelvű videó a paradió braziliai betakarításáról, érdemes végignézni:
Paradió, a gazdag és természetes fehérjeforrás
A brazil dió egyik, táplálkozási szempontból is fontos előnye a magas fehérjetartalom. A fehérje nélkülözhetetlen a szervezet szöveteinek felépítéséhez és helyreállításához, valamint az egészséges izomzat és csontozat fenntartásához is.
Egy adag brazil dió (körülbelül 6-8 dió) körülbelül 4 gramm fehérjét tartalmaz, így ez remek forrása ennek az alapvető tápanyagnak.
Ezen kívül a paradió számos, fontos ásványi anyag forrása:
magnézium,ami nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, kálium, vas, szelén. E- és B-vitaminok is nagyobb koncentrációban vannak jelen ebben a jellegzetes, kicsit füstös ízű, nagyméretű olajos magban. Hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert.
Paradió, brazil dió a természetes szelénforrás - blogcikk
A brazil dió számos vitaminban és ásványi anyagban is gazdag,
köztük E-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Az E-vitamin fontos antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodásoktól. A magnézium nélkülözhetetlen az egészséges csontok és izmok fenntartásához, valamint az ideg- és szívműködéshez is. A cink szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sebgyógyuláshoz.
Kiemelkedő, természetes szelénforrás:
A brazil dió egyik legjelentősebb előnye a magas szeléntartalom. A szelén egy nyomelem, amely nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A pajzsmirigy felelős a szervezet anyagcseréjét szabályozó hormonok termeléséért, a szelén pedig döntő szerepet játszik ebben a folyamatban. Ezenkívül a szelén erősítheti az immunrendszert.
Miért együnk dió?
A magas vérnyomásban szenvedők számára is ideális a brazil dio fogyasztása. Rendkívül tápláló is. 100 g elfogyasztásával kb. 700 kalóriához jut szervezetünk.
FONTOS: maga szeléntartalmánál fogva, napi 2-3 szemnél ne együnk többet naponta!
Főleg az idegkimerültségnél és mentális gyengeségnél javasolják, az emlékezetkiesés, rossz koncentráció működéséhez fontos lehet fogyasztása.
Dió, dióbél vásárlás 2023-ban is
A magas B1 vitamin tartalomnak és az idegrendszerre kifejtett kedvező hatásának köszönhetően szinte nélkülözhetetlen. Számos számos idegi működéshez fontos. (Ettől több B1 vitamint csak a búzacsíra, sörélesztő, napraforgómag és a fenyőmag tartalmaz).
A magbél hideg száraz helyen tárolva egy évig is eltartható, helytelenül tárolva azonban könnyen megpenészedik. Salátákba is ajánlható, különleges íze sajtokkal, vagy alma, és körte fogyasztása közben teljesedik ki igazán. Saját tapasztalat, hogy biztosan van benne valami “etetőke” mert szinte nem lehet abbahagyni fogyasztását.....
1 db brazil dió fogyasztása ( akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat) naponta hozzájárul a koncentrációjának emelkedéséhez a vérben. A szelén - ami az anyatejben is megtalálható - koenzimként, vagyis segítő molekulaként részt vesz egy antioxidáns hatású enzim működésében, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Ez a mikroelem olyan tápanyag, amely lényeges szerepet játszik a jó látásban. Segít megelőzni a makula degeneráció kialakulását. Külön is érdemes kiemelni az arginin nevű aminosavat, amely segít enyhíteni az artériák gyulladásait.
pekándió vásárlás, rendelés online
Hogyan fogyasszuk a brazil diót?
A héjas magbél hideg száraz helyen tárolva egy évig is eltartható, helytelenül tárolva azonban könnyen megavasodhat. Enyhén édeskés, a mandulára emlékeztető ízű.
A hámozott magokat azután néhány héten belül el kell fogyasztani, különben állott, avas ízük lesz, magas zsírtartalmuk miatt, napi 2-3 evőkanálnyi adag javasolt, persze, ennél többet is ehetünk.
Pekándió, pekán dió ár, ára, hatása
Tippek, tanácsok
Darálni nehezebb, mint a diót, mivel több zsírt tartalmaz, és jobban összeragad. Míg a diót akár kávédarálóba téve is sikeresen felapríthatjuk, inkább csak késsel tudjuk apróra vágni. Ha hámozatlan maghoz jutunk, diótörővel szedhetjük ki a héjából, bár a mi diónknál kissé keményebb, ezért nagyobb erőre van hozzá szükség.
Hatásuk
- magnéziumot tartalmaznak - ez kedvező az izmoknak és a szívnek is, az idegrendszernek és segíthet az anyagcsere funkcióban is
- foszfort tartalmaznak, amely a fogak és a csontok szempontjából lényeges lehet.
- rezet tartalmaznak, amely pozitívan hat a pajzsmirigy működésére és védi a szöveteket
- E vitamint tartalmaznak, amely jótékonyan hat az érett bőrre
- támogatják a hajnövekedést és hatnak a körömre
- káliumot tartalmaznak, amelyre minden sejtnek, szövetnek és szervnek szüksége van a helyes működéshez
- fehérjéket tartalmaznak, amelyek 18 aminosavból állnak, amelyek minden ember alap tápszükségletét képezik és különösképpen ajánlott a sportolóknak
- szelént tartalmaznak, amely segítségül szolgálhat az ízületi fájdalmaknál
A brazil dió előnyei
- támogatják a védekezőrendszert
- védik a sejteket a szabad gyökök ellen
- kiváló megelőzés a rákbetegségek ellen
- támogatják az emésztést
- áttisztítja az emésztőrendszert
- elősegítik az epe kiválasztódását
- gyorsítja az anyagcserét
- támogatják a máj működését
- a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéseként szolgál
- csökkenti a magas koleszterint a vérben
- feszesíti és átjárhatóvá teszik az ereket
- az oszteoporózis megelőzéseként szolgálnak
- megnyugtatják az idegrendszert
- javítják az agyműködést és az emlékezetet
Glikémiás indexe: 20,
FIGYELEM! A dióra, mogyoróra érzékenyek ne fogyasszák, számukra allergén reakciókat válthat ki!!
Hol lehet kapni brazil diót?
például éppen nálunk, webshopunkban. Rendelje meg most! De több bioboltban, vagy multiban is megvásárolható, bár általában kisebb kiszerelésekben, így az 1 kg-ra jutó költség jóval magasabb is lehet.
Ismeri további, egészséges olajos magvainkat is?
A brazil dió minden jótékony hatása ellenére fontos szem előtt tartani, hogy magas a kalóriatartalma.
Egy adag brazil dió körülbelül 185 kalóriát tartalmaz, ezért fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a kiegyensúlyozott étrend részeként. Ezenkívül a dióallergiában szenvedőknek kerülniük kell a brazil dió fogyasztását.
Összefoglalva, a brazil dió hihetetlenül tápláló és ízletes kiegészítője bármilyen étrendnek. Jó fehérjeforrás, egészséges zsírok, valamint különféle vitaminok és ásványi anyagok, például E-vitamin, magnézium és cink.
Antioxidánsokat is tartalmaz, és rendszeres nassolása potenciális egészségügyi előnyökkel járnak, például csökkenti a gyulladásos tüneteket - és a szívbetegségek kockázatát, és segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
A brazildió jó forrása a szelénnek is,
amely fontos ásványi anyag a pajzsmirigy működéséhez, és segíthet az immunrendszer erősítésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek is magas kalóriatartalmúak, és mértékkel kell fogyasztani őket a kiegyensúlyozott étrend részeként.
Ha nem vagy allergiás, a brazil dió kiváló választás étrendedhez egy egészséges nassolnivalóként, vagy például salátákra, zabpehelyre vagy joghurtra szórni.
Tápanyagtartalom 100 g termékben (hozzávetőleges adat):
Energia: 2813 KJ/ 682 kcal
fehérje: 14.1 g
Zsír: 68,2 g, ebből egyszeresen telítetlen:23,36 g, többszörösen telítetlen: 26,36 g
Szénhidrát: 3,1 g
Cukor: 2,4 g
Rost: 8,1 g
Származási hely: Brazília