A goji bogyó ezen változata keményebb, nem olyan puha, mint pl. az aszalt szilva, vagy a mazsola. A következő neveken ismerheti: kínai ördögcérna, szellemtövis, farkasbogyó, lícium, Lycium chinense, wolfberry. Sokan - hogy ne legyen annyira kemény - fogyasztás előtt beáztatják, vagy növényi tejjel, esetleg joghurttal együtt fogyasztják.
Manapság sokan csodagyümölcsnek tekintik, valóságos iparág épül rá. A nálunk kapható, ún. 250-es változat, azaz, a boltokban kaphatóakhoz képest SZEBB ÉS NAGYOBB SZEMŰ is. Miért lényeges ez?
Az elmúlt évben is, Magyarországra egyre több ilyen szárított gyümölcsöt hoztak be. Minden kereskedő megpróbál lehetőleg legolcsóbban vásárolni, esetleg konténeres tételben.
A kínai nagykereskedőknél kapható, legolcsóbb, 380-as változat egyben a leggyengébb beltartalmi értékű, viszont valóban, olcsóbb. Sajnos, aki ezekből vásárol, könnyen érheti csalódás, esetleg soha többé nem vásárol, hiszen nem tudja, hogy számos, különböző méretű, és alacsonyabb vegyszertartalmú változata létezik.
Talán legértékesebb ezek közül a teljesen organikus módon termelt, bio minősítésű Lycium Barbarum - természetesen, ez a legdrágább is. Persze, ilyenkor dilemma, hogy mennyit ér az egészségünk, de általános szabály (nem csak ennek a terméknek az esetében), hogy a legolcsóbb variáció lehet a legrosszabb választás.
A goji bogyó jotekony hatása
Csodálatos tulajdonságokban valóban bővelkedik ez az egyébként igénytelen növényfajta termése. Aszalt változatában óriási mennyiségű C-vitamin van elraktározva.A termék genetikailag módosított anyagokat nem tartalmaz! Szupergyümölcs, vagy superfood kategóriában is hivatkoznak rá táplálkozástudománnyal, dietetikával foglalkozók.
Extra mennyiségű, az átlag gyümölcsöknél 10 x több fehérjét és 18 különböző aminosavat tartalmaz, és a Földön ismert valamennyi táplálék közül a legmagasabb a béta-karotin tartalma, amit a máj enzimjei
A-vitaminná alakítanak, ami a szem egészségére kimutatottan jó hatással van. Bizonyos megfigyelések szerint jó hatással van az időskori látásromlással, lassítja, vagy meg is állíthatja ezt a folyamatot.
A zsírban oldódó A-vitamin felel ugyanis az egészséges nyálkahártyákért és a jó látásért , de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk. A kutatók szerint az A-vitamin rákellenes, antioxidáns hatása pontosan annak köszönhető, hogy elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek differenciálatlan növekedését.
A goji növényi fehérje talán a legértékesebb,
az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen építőanyag.
A goji bogyó is tartalmaz - ahogy feljebb is olvashatja - jócskán ebből, akár tízszeres mennyiségben, mint más gyümölcsök. Így aztán, azoknak, akik súlycsökkentés céljából kezdik fogyasztani, ez egy remek kiegészítő lehet.
Miért is? Amikor az étrend megváltoztatásának célja a súlycsökkenés vagy az izomépítés, még inkább kiemelt jelentőséget kap a fehérjebevitel. Ha fogyásról van szó, lényeges, hogy a szervezet lehetőleg minél több, elraktározott zsírt adjon le, ne pedig izmokat, melyek elvesztésével lassul az anyagcsere, és visszaesik a test kalóriaigénye, így nő a visszahízás kockázata is.
Hol lehet venni goji bogyót?
Ma már szinte minden élelmiszerüzletben, bioboltban kapható goji, igaz, nagyon különböző minőségben. Mi, itt a magzsolán 9. éve, változatlan, megbízható forrásból szerezzük be ezt a terméket, és 150, 250, és 500 g-os kiszerelésbe magunk csomagoljuk ki, ellenőrzött körülmények között.
A goji bogyó és a fogyás:
A fogyáshoz ajánlott legalább a testsúly minden kilogrammja után nagyjából 1 gramm fehérjét bevinni, és természetesen, emellett a rendszeres, legalább napi 20-30 perc izzasztó testmozgás is segít az izomtömeg fenntartásában. Ezek - akárcsak az állati eredetű proteinek - energiát biztosítanak, tartósan laktatnak, (tehát elveszik az éhségérzetet is) valamint alapanyagként szolgálnak az izmok és más sejtek regenerálódásához.
A növényi fehérjeforrások jellemzője emellett, hogy rostban gazdagok, ezért legtöbbjük egyszersmind jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátokkal is ellát, melyek ugyancsak étvágycsökkentő hatásúak.
További előnyük lehet, hogy beletartozhatnak a napi zöldségfogyasztásba, mely a húsokban, tojásban meg nem található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok fedezését szolgálja. Hogy egy olcsóbb példát említsek, ilyen kiváló növényi proteinforrás a keleti világba is elterjedt csicseriborsó! Napi fogyasztása
teljes mértékben pótolja szerves vas szükségletünket is. Ez a mikroelem elengedhetetlenül a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, ezáltal részt vesz a szervezet normál oxigénszállításában, hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az immunrendszer normál működéséhez, és szükséges a normál szellemi működés fenntartásához.
Ajánlott napi mennyiség: 2 evőkanál, esetleg folyadékba áztatva.
Már az ősi Keleten is...
(forrás: https://www.groworganic.com/
A kínai orvoslás évezredek óta használja, és javallja rendszeres fogyasztását. Itt a lényeg a RENDSZERES szón is van, hiszen kúraszerűen fejti ki igazán jól előnyös hatásait.
Miért? Mert ez egy teljesen természetes, bioaktív összetevőket tartalmazó gyümölcs. Így ennek beépülése, hasznosulása lassabb folyamat, mint pl. egy szintetikusan előállított fájdalomcsillapító, a mi a receptorokra néhány percen belül is kifejtheti hatását.
És szintén legalább ennyire jelentős, hogy ez nem csak tüneti kezelést biztosít, hanem regenerálja, roborálja, jótékony hatással van a beteg, vagy elgyengült emberi védekezőrendszerre.
Szintén ősi megfigyelés, hogy javítja az alvás minőségét, extra vitamin tartalmáról pedig minden szakértő elismerően nyilatkozik. A bogyóban található magas antioxidáns tartalom is rendkívül fontos, elősegíti, és meggátolja a szabad gyökök keletkezését szervezetünkben.
Mint minden, természetes élelmiszerben, ebben a bogyóban is a fentiekben részletezett tulajdonságok az összetevők egymáshoz viszonyított "együttműködésében" szinergiájában keresendők. Azaz, ha ezeket külön-külön szednénk be, nem érnék el azt a hatást, amit itt ebben az esetben összegezve, egyben megkaphatunk.
A következő képen az látható, hogy hogyan növekedett meg ugrásszerűen Kínában a goji termelése, az 1960-as évektől kezdődően.
Az eredeti Barbarum fajta a sötétkékkel jelölt Ningxia tartományból indult, majd került Belső Mongoliába, Xingjiang, és Qinghai területre (élénk kékkel jelölve), és kisebb mértékben TIbetbe, és Heibei-be (fehér területek). A zöld nyíl a L. chinese útját mutatja,
Ha utánaolvas, rákeres a google-ben, rövid úton kiderül, hogy szinte mindenre jó, éppen ezért - egy kis marketinggel nyakon öntve - szerintem sok helyen túlárazva árulják, kihasználva a rászorult embereket.
Néhány különösen előnyös anyag, 100 g mennyiségben:
- 112 mg kalcium: a a napi szükséglet 8-10%-a
- 1132 mg kálium: a a napi szükséglet 24%-a
- 9 mg vas: a a napi szükséglet 100%-a
- 2 mg cink: a a napi szükséglet 18%-a
- 50 mg szelén: a a napi szükséglet 90%-a
- 1,3 mg riboflavin (Vitamin B2): a a napi szükséglet 100%-a
... és még két, meglepő, de valós tény:
67x több B1 vitamin, mint a barna rizsben
21%-kal növeli meg minden sejt élettartamát
Ugyanakkor, fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet, és az egészséges életmódot!
A szárított goji bogyó adagolása: 2 x 1 evőkanálnyi, lehetőleg étkezések előtt 30 perccel.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g:
energia:344 kcal/ 1515 kJ
fehérje:12 g
zsír:7,14 g, ebből telített 38%
szénhidrát:57,82 g, ebből cukor: 55,7 g
LBP poloszacharidok: 5-7g
rost: 7,8 g
só: kevesebb, mint 1 g
vas: 8,4 mg
kalcium: 112 mg
kálium:1132 mg
magnézium:109 mg
cink: 2 mg
szelén: 50 mg
króm 30 mg
B1 vitamin: 153 mg
B2 vitamin: 1,3 mg
B3 vitamin: 4,3 mg
C vitamin: 29 mg
Származási hely: Kína
Összetétel: goji bogyó, antioxidáns: kén-dioxid
Vegyi szennyezettség:
A termék megfelel az előírások szerinti vegyi szennyezettséget szabályozó alább felsorolt rendeletek előírásainak:
? A Bizottság 1881/2006/EK rendelete (2006. december 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról,
? 17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.
Ismeri, használja kitűnő, aszalt gyümölcseinket ?