Aszalt szilva
Az aszalt szilva nekem elsőre kissé furcsának tűnt, de a rózsafélék (Prunus) családjába... Tovább
Az aszalt szilva nekem elsőre kissé furcsának tűnt, de a rózsafélék (Prunus) családjába tartozó fafajták termése. Talán a legősibb gyümölcsfajok közé tartozik.
Feltehetően az Altáj hegység és Kaukázus közötti területről származik. Európába Szírián keresztül került. A görögökön ismertették meg a mai Olaszországba, ahonnan a rómaiak vitték az Alpokon túl. Kb. 2000 éve termesztik több száz alfaja ismert.

Aszalt szilva - előnyös tulajdonságok garmadával?
Egyetlen szeme több ásványi anyagot tartalmaz, mint egy maréknyi áfonya, melyet antioxidáns bombaként ismerünk. Szinte általános természetes csodaszer: szelén-, kalcium-, cink, réz-, és vas-forrás, sejtvédő hatású, a hazánkban is nagyon gyakori szív- és érrendszeri betegségek ellen is védhet, illetve erősítheti idegrendszerünket, segíthet a stressz leküzdésében ezen túlmenően levertség és depresszió ellen is hatásos lehet. Fogyasztása elősegítheti a vér sav-bázis egyensúlyának megteremtését.
Koleszterin csökkentő hatású, vértisztító, vérnyomás csökkentő hatású, belső vérzések csillapításához is hasznos lehet, segítheti a szép bőr kialakulását, illetve megtartását, vitamintartalma révén nem tartozik a legjobbak közé, de az A-provitamin mellett a B-vitamin csoport számos tagja, valamint C-, és E vitamin is található benne.
Esettanulmány:
Amerikai, csontkutatással foglalkozó szakemberek egy igen egyszerűnek tűnő módszert tanulmányoztak a változókorban lévő nők - és tulajdonképpen mindenki más - számára, hogy megelőzzék a csontritkulás tüneteit, illetve az ez miatt bekövetkező csonttöréseket: az aszalt gyümölcs fogyasztását! "Pályafutásom során számtalan terméket vizsgáltam aszerint, hogy jót tesznek-e a csontoknak. Kipróbáltam a fügét, a datolyát, az epret, és a mazsolát, ám egyik sem bizonyult olyan hatékonynak, mint ez. Természetesen minden zöldség és gyümölcs egészséges, ám a csontok megóvása céljából ez az aszalvány a leghasznosabb" - mondta el a kutatás vezetője, Bahram H. Arjmandi.
Két csoportra osztották a kísérletben részt vevő, változókorban lévő hölgyeket. A társaság egyik része napi 100 g mennyiséget evett - ez nagyjából tíz szem gyümölcsnek felel meg - egy éven keresztül, míg a többiek ugyanígy, 100 g szárított almát kaptak. Ezen kívül mindannyian kaptak kalcium- és D-vitamin tablettákat is.

Magot, magtöretet tartalmazhat!
fehérje:2,3g
zsír:2g
szénhidrát:62g
rost:1,6g
Vásárlóink írták a(z) Aszalt szilva termékről:
Napi szinten fogyasztjuk.
Ezt vették még
Vásárlóink a következő termékeket is megrendelték a(z) Aszalt szilva mellé:



