Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Rostok - jóllakottság és más jótékony hatások

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2020.05.07 17:52
Rostok - jóllakottság és más jótékony hatások

Növényi rostok - mindannyian tudjuk, hogy fontosak, de vajon, elegendő mennyiségben fogyasztjuk? Valójában melyek a legfontosabb forrásai, és miért szükségesek ezek szervezetünk számára? 

A rostok alapvetően kalóriaszegények, ugyanakkor megnövelik az ételek térfogatát, így ideális módon járulnak hozzá táplálkozásukhoz. Lássuk, melyek a fő forrásai, és ezek hogyan "működnek"?

Növényi rostok, melyeket méltatlanul elhanyagolunk.

Az étkezéssel kapcsolatos írások túlnyomó részt a szénhidrátokkal, zsírokkal, cukrokkal foglalkoznak, ezeket állítják a középpontba. Természetesen, szerepük nem vitatható, de a táplálkozás összetevői szerencsére többrétűek, így árnyaltabb az összkép. A vitaminok, ásványi anyagok szerepe is ismert, és persze, ezekkel kapcsolatban is a fő szabály nem más: törekedjünk ezek organikus, növényi alapanyagokból származó fogyasztására. Persze, tudjuk, hogy az utóbbi évtizedekben egyre inkább silány minőségű élelmiszerekhez juthatuk az üzletekben, mivel mindent a profit maximalizálása vezérel. Így a magasabb terméshozam zöldségek, gyümölcsök esetében is alacsonyabb beltartalmi értéket jelent(het).   

Tudatosabban jobban jársz:

Szerencsére, nincs minden veszve, kicsit válogatva, tudatosabban vásárolva, igenis beszerezhetőek a számunkra értékes élelmiszerek, melyek ráadásul, finomak is. Ez most kicsit személyes lesz, de szeretném hangsúlyozni: ez csak elhatározás kérdése. Egyszer kell egy vonalat húzni az élelmiszervásárlással kapcsolatban: nem szabad engedni, hogy a szép csomagolás ösztönösen vezéreljen bennünket! Hidd el, a diszkontok minden tudnak vásrlási szokásaidról, megfelelő polcon, megfelleő magasságban, betűtípussal, színekkel befolyásolnak a bolt bejárása során. Talán kicsit bután hangzik, de érdemes bevásárlólistával menni, és csak azt megvenni, ami ténylegesen szükséges. Kicsit viccesen: Amerikai tudósok felfedezték, hogy a következő termékek nélkül is lehet teljes életet élni: chips, cukrozott ételek, félkész kaják, finomított lisztet tartalmazó ételek, cukrozott üdítők, és a kassza előtt szemmagasságban elhelyezett csokik, nyalánkságok. :-)  

Ok, lássuk a medvét, mi a lényeg?

Szóval, a rostok. Először is, lényeges, hogy táplálkozásunk szerkezetét érdemes kissé átalakítani, formázni. Nem kell feltétlenül többet, vagy kevesebbet enni (bár ez utóbbi azért ajánlott), inkább érdemes kihagyni a következőket: finmított lisztből készült pékáruk, tejtermékek, "műkaják", szójafélék, cukor. Az otthon készített ételek bár munkaigényesek, beltartalmi értékükben magasan verik a profitorientált péktermékek, sütemények minőségét.  Itt érdemes elkezdeni a változtatást: főzésnél sűrítéshez pl. nem lisztet használjunk, hanem magliszteket, pl. hajdinalisztet, vagy gesztenyelisztet. Ezeket is csak módjával. Ha kenyeret sütünk, ezek lisztjébe is érdemes keverni sörélesztőpelyhet, bambuszrostot, szezámmaglisztet. Ezek persze, nem igazi lisztek, hanem magvak zsírtalanított, különböző finomságú örleményei. Sütikbe pedig erősen ajánlott a zabpehely, zabkorpa használata is. Igen, ez kísérletezést igényel, főleg, ha megszoktuk lisztes termékeket. Köretként érdemes megpróbálni sült krumpli helyett pl. a kuszkuszt is, ami teljes kiőrlésű gabonából készült. 

A növényi rostok táplálkozásunk fontos összetevői - magzsola.hu

Források mindenki számára:

Sajnos a legtöbb ember, néha magamat is beleértve, még mindig nagyon kevés rostot fogyaszt naponta. Ebből az egészséges felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 20-25 gramm, amelyben a nem oldható és oldható rostok aránya 3:1 legyen. Oldhatatlan rostot tartalmaznak például a teljes kiőrlésű termékek, a korpa, a sárgarépa és például a zöldségek közül az uborka. Vízben oldódó rostban gazdag az elérhető árú alma, a puha húsú gyümölcsök, és a zab, a borsó, a bab, a csonthéjasok. A javasolt rostbevitelt a napi 0,5-1 kg friss zöldség, gyümölcs és főzelékféle, vagy 56-84 gramm zabkorpa elfogyasztása fedezi. A rostban gazdag étrendnek általában alacsonyabb a zsírtartalma is, amely ezáltal hozzájárul a kisebb mértékű energiabevitel eléréséhez.

Emésztés, és a rostok "működése"

A lenyelt táplálékból az emésztőenzimek részben, vagy egészben érintetlenül hagyják a rostokat a tápcsatornában. A friss, vagy fagyasztott gyümölcsökben, valamint a zöldség- és főzelékfélékben található oldékony rost felszívja a vizet, megduzzad, és sűrű zselés anyaggá alakul. Ugyanilyen módon működik az utifűmaghéj is. A duzzadt rostok egyes tápanyagokat (például glükóz) megkötnek, ezáltal azok csak fokozatosan, lassabban szívódnak fel.

Útifű maghéj, psyllium husk, természetes növényi eredetű rostok

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a vízivást, folyadékpótlást, hiszen enélkül besűrűsödik emésztőrendszerünkben a rost, és pontosan az ellenekző hatást is elérhetjük, székrekedést, az emésztés, az anyagcsere lelassulását. 

Szóval, ez a massza keveredik az emészthetetlen táplálékkal, majd a vékonybélen keresztülhalad. A megkötött anyagok között ott szerepel a koleszterin és az epesav is, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik vissza, aminek következtében alacsonyabb lesz a vér koleszterinszintje. Jó, nem? Amikor a táplálékokból származó massza a vastagbélbe ér, már az összes hasznos tápanyag felszívódott belőle. Itt történik meg a víz visszaszívódása, de mivel az oldékony rostok magukban tartják a víz egy részét, ezért a testünket elhagyó széklet hígabb lesz. 

Fogyókúrához, súlycsökkentéshez is ajánlott?

Igen, végső soron, az anyagcsere gyorsulását is okozza a fentebb részletezett, fokozottabb rostbevitel. Összefoglalva, ennek a fontos élelmi nyagnak a szerepe sokáig háttérbe szorult, pedig a felgyorsilt életvitel, és az ezzel együtt járó, egészségtelenebb táplálkozási szokások legalább egy része ellensúlyozható, ha beépítjük étrendükbe ezek fogyasztását.

Kérlek, keresd fel webáruházunkat te is, és válogass több, mint 500 termékünk közül. Rendelésedet telefonon is leadhatod, ide kattintva.