Alapanyagok
Jó néhány olyan alaptermék van, ami minden konyhában megtalálhatóak. Ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba, hogy könnyebb legyen a válogatás. A hagyományos bolti só, liszt cukor kiváltására vannak alternatívák, csak egy kicsit kísérletezgetni kell. Szerintem érdemes változtatni, főleg, ha ez egészségünk érdekében történik. Gyere, és nézz szét nálunk! Csicseriborsó, olívaolaj, kakaóvaj, rizsek, tészták, tápióka, vörös lencse.... pl. a rizsfélék között is igen nagy különbség van, a barna rizs lassabb felszívódású, és alacsonyabb a glikémiás indexe is, azaz, a vércukorszintet lassabban emeli meg.
Agar agar
Agar agar
Bambuszrost
Bambuszrost
Barna rizs
Barna rizs
Bio kókuszolaj, finomított
Bio kókuszolaj, finomított
Bulgur
Bulgur
Citromsav
Citromsav
Csicseriborsó
Csicseriborsó
Dió liszt
Dió liszt
Durum pillangó farfalle tészta
Durum pillangó farfalle tészta
Durum teljes kiőrlésű penne
Durum teljes kiőrlésű penne
Durum teljes kiőrlésű spagetti
Durum teljes kiőrlésű spagetti
Extra szűz olívaolaj
Extra szűz olívaolaj
Himalaya só
Himalaya só
Kókusz olaj, finomított
Kókusz olaj, finomított
Kókuszreszelék
Kókuszreszelék
Kókuszvirág cukor
Kókuszvirág cukor
Köles
Köles
Kuszkusz
Kuszkusz
Mák, étkezési
Mák, étkezési
Nádcukor, aranybarna
Nádcukor, aranybarna
Nyírfacukor, eredeti finn
Nyírfacukor, eredeti finn
Quinoa
Quinoa
Rizsliszt, barna
Rizsliszt, barna
Rizsliszt, fehér
Rizsliszt, fehér
Sörélesztő
Sörélesztő
Szezámmagliszt
Szezámmagliszt
Tejsavópor
Tejsavópor
Univer Piros Arany csemege
Univer Piros Arany csemege
Vörös lencse
Vörös lencse
A hagyoményos BL-5 finomliszt, és a finomított kristálycukor elhagyása már alapvetően sokat segít egészségünk megóvásában. Nem, mintha ezek ellenségek lennének, egészen egyszerűen az ipari élelmiszer előállítás során ezek maximálisan a profit előállításában szerepelnek az élen: finomak, és nem túl egészségesek, viszont tömegesen előállítva olcsók.
Durumtészták, zabpehely, rizsek, köles, kuszkusz - igen, ezekkel is lehet főzni, és finom ételek alapanyagai. Csak nekünk kell változtatni a hagyományos táplálkozás alapjain.
Nincs ezzel semmi baj, alapvetően az a gond, hogy megváltozott életvitelünk. Míg a múltban az emberek sokkal többet mozogtak, mivel meg kellett termelniük szükségleteiket, manapság többet ülünk a kelleténél gépek előtt, és az üzletekben vásároljuk meg az előrecsomagolt élelmiszereket. Jóval több szénhidrátot fogyasztunk, mint amennyire valójában szükségünk lenne, a főétkezések során is. Nem is beszélve a sokszor teljesen felesleges, azonban nagyon finom csokikról, és édességekről. Igen, ezek finomak és néha teljesen ok, hogy nasizunk egy keveset. Igen, keveset. Javaslom, próbáld ki atőlünk vásárolt alapanyagokat, melyek hosszú távon remélem, egészségedet szolgálják majd.