Bio agave szirup
Ellenőrzött, ökológiai gazdálkodásból származó, permetezőszerek, és vegyi anyagoktól mentesen termesztett avage felhasználásával koncentrátumok készítenek, (így készül a szirup) amely fruktózt és glükózt tartalmaz. Glikémiás indexe (13) alacsonyabb a finomított cukrokénál. Édesítőértéke igen magas, ezért kis mennyiség is elegendő belőle. A répacukorral ellentétben számos értékes anyagot tartalmaz, mint például vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot.
Agave, vagy agavé szirup?
Több száz faj tartozik az Agávé nemzetségbe. Elterjedési területük az USA déli része, Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága. A 17. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek.
Igen jól oldódik, ezért használhatod sütemények, édességek, kekszek vagy bármilyen sült és főtt étel, tea, kávé és más reggeli italok édesítésére is! Jóval kevesebb kell belőle, mint a fehér vagy a barna cukorból.
Ez a szirup fruktózt és glükózt tartalmaz, de mivel kevés mennyiségre van szükség belőle, ajánlott diétázóknak is és cukorbetegek is fogyaszthatják! Sokoldalúan használható édesítő. Készülhet vele sütemény, édesség, keksz vagy bármilyen sült és főtt étel.
A növényből, természetes úton kivont szirup (nektár), az egyik legegészségesebb édesítőszer. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor vagy a népszerű cukorpótlónak számító juharszirup, glikémiás-indexe pedig mindkettőnél jóval alacsonyabb: a szervezetbe jutva lassan és egyenletesen emeli meg a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is kiváló választás lehet. Íg is melítik: nyugalom szirup.
Az agavet (ejtsd: uh-gah-vay) hosszú idő óta termesztik Mexikó félszáraz, termékeny, vulkanikus talajú, dombos vidékein. Nagyméretű, a kaktuszhoz vagy a jukkához hasonló növény, ugyanakkor ezekkel ellentétben, a pozsgások közé tartozik.
Tüskés, húsos levelei körbeveszik az ananászhoz hasonló belső részét, amely a Mexikóban aguamiel, vagy „mézes víz” néven emlegetett édes és ragadós folyadékot rejti. A mexikói őslakosok nagyra tartották a növényt: úgy hitték, hogy nektárja megtisztítja a testet és a szellemet. A szirupot elsősorban a kék színű változatából nyerik, ezen kívül, legalább hat fajtát használnak erre a célra.
A nyers agave szirup előállítása
A nyolc évesnél idősebb növények leveleit levágják, hogy szabaddá tegyék az akár 50 kiló súlyú, ananászra emlékeztető belső magot. A szirup az ebből kivont és megszűrt növényi nedvből készül. A folyadékot felmelegítik (legfeljebb 48 fokosra), ennek eredményeképpen a szénhidrátot tartalmazó inulin lebomlik, és létrejön egy magas fruktóztartalmú. ugyanakkor a méznél lágyabb, „vékonyabb” szirup.
Akár hosszabb, vagy rövidebb ideig is hevíthető, ettől függően világosabb vagy sötétebb lesz a végeredmény. A sötétebb változatot kevésbé szűrik, ezért a szilárd anyagok nagyobb arányban maradnak meg benne, íze erőteljesebb lesz, jobban hasonlít a juharsziruphoz.
A szirup tulajdonságai és felhasználása
Kiváló általános helyettesítője a cukroknak, valamint lényegesen szélesebb körben használható, mint az egyéb, mesterséges édesítőszerek. Ellentétben ezek többségével, ez a szirup igazi cukor. Éppen ezért, funkcionális tulajdonságai hasonlóak a legtöbb cukoréhoz (lásd a táblázatot). Ennek köszönhetően, az egyik legegészségesebb cukorpótló.
Súlykontroll és diéta
Az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 67 százaléka túlsúlyos. Alacsony GI-indexe lehetővé teszi ezen szirup sikeres alkalmazását az alacsony-, vagy lassabban felszívódó szénhidráttartalmú étrendekben, mint például az Atkins-diéta, a South Beach diéta, valamint a különböző fogyókúrás programok. Az 55 alatti glikémiás-indexű ételek kevésbé járulnak hozzá a zsír elraktározásához, így ennek használata a súlycsökkenés mellett a laposabb has elérését is elősegítheti.
Figyelembe kell azonban venni, hogy ez sem fogyasztható bármekkora mennyiségben, hiszen nem kalóriamentes.
Cukorbetegeknek
A vércukorszint megfelelő szinten tartása, és az inzulinrezisztencia megelőzése fontos szerepet kap az egészségmegőrzésben. Azok számára, akiknek figyelniük kell a vércukorszintjükre, elengedhetetlen az ételek GI ismerete, hiszen ez mutatja meg, hogy mit szabad, és mit nem szabad fogyasztaniuk.
Ebben a szirupban hasonló mennyiségű kalória található, mint más édesítőszerekben, azonban glikémiás-indexe lényegesen alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása lassabban és egyenletesebben emeli meg a vércukorszintet, ezért a glükóz sejtekhez juttatásához kevesebb inuzulinra van szükség.
Ismeri az eritritet, és nyírfacukrot?
Mi a helyes ertitrit cukor arány?
A főtt rizs szénhidráttartalma - mire figyeljünk?
ÁTLAGOS TÁPÉRTÉK 100G TERMÉKBEN:
Energia: 1.275 KJ / 300.0 KCAL
Zsír . 0.1 g, ebből telített zsírsavak: 0.1 g
Szénhidrát: 75.0 g, ebből cukrok: 71.8 g
Só: 0.10 g
Fehérje: 0.1 g
Egészséges életmóddal kapcsolatos adatok: *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó.
Jogi szabályozás: Ellenőrzést végzi: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Összetevők: agave szirup*.
felhasználási információk: Kávék sütemények desszertek édesítésére.
Tárolási információk: Száraz hűvös napsugárzástól védett helyen tartandó.