Csak bejelentkezett felhasználóinknak érhető el.

Magzsola

A főtt rizs szénhidráttartalma

2018-08-14 14:15:40 Cimkék: táplálkozás | fogyás | glikémiás index | emésztés | főzés | vegán

Hazánkban az egyik legnépszerűbb köret – közvetlenül a sült burgonya/krumpli után a főtt rizs.

Egyrészt ez egy egészséges, tápláló kiegészítő a főfogáshoz, másrészt, érdemes figyelembe venni a magas szénhidráttartalmát. No és azt is, hogy éppen milyen rizsből készült.

Magyarországon legnagyobb mennyiségben a legolcsóbb, ’B’, és „A” minőségű rizsből adnak el, a betűjelölés a szemek töredezettségét jelöli, illetve a „B” jelű rizsnél ,még az oda nem illő anyagok aránya is nagyobb, egyszóval ez a szennyezettséget is jelöli. Ha én tanácsokat osztogathatnék, azt javasolnám, NE vegyen „B” rizst, bár az utóbbi években ennek is valamelyest javult  a minősége, mégis, érdemesebb jobb minőségű rizst vásárolni. Egészen megfizethető árú már a jázminrizs is, illetve a még magasabb kategóriájú basmati rizs is.

Mielőtt a cikk témájára térnénk, pár szóban, az elérhető rizsfélékről:

Barna rizs – a tápláló

Még mindig kevesen ismerik remek tulajdonságait, de már egyre népszerűbb a különböző diétás trendeknek köszönhetően ez  a rizsféle is. Készítése során a szemeket megfosztják külső héjuktól, de rajtuk hagyják a belső héjat, ami a rizs korpáját és a csírát jelenti. Ettől lesz a barna rizs rendkívül kiegyensúlyozott táplálék és remek fogyókúrás eszköz, mivel a rizs minden értékes összetevője maradéktalanul megtalálható benne. Ráadásul, hatásosan csillapítja az éhségérzetet, ugyanakkor csekély a tápértéke. Jelentős a kálium- és B1-, B2-, B3– és A-vitamin-tartalma, illetve fehérje, cink, folsav, vas és kalcium is található benne. Liszt formában is kapható, és tökéletesen képes helyettesíteni a búzalisztet számos területen, ezzel fontos segítséget nyújtva gluténmentes étrendnél. Jóval tovább kell főzni, mint a fehér változatot, megpuhulva is rágósabb és karakteresebb, kissé mogyorós ízű, ezért elsőre nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de érdemes megszeretni. Kivéve, ha valakinek gyenge a bélrendszere, abban az esetben kénytelen valamelyik fehér rizsnél maradni.

Az illatos jázminrizs

A hagyományos rizs után az itthon talán legtöbbet használt fajta, a basmati család tagja. Ez a rizsféle felismerhető jellegzetes illatáról. Hosszú szemű, könnyen és hamar elkészíthető. Csak arra kell vigyázni -  ahogy a basmatinál is - hogy ne főzzük túl. Kevésbé drága, akár piacon is megvásárolható akár nálunk is, illetve a nagyobb élelmiszerláncokban saját márkás változatban is elérhető. Ázsiai ételekhez kiváló, nem ragad, szépen pereg. Mi tejberizshez és rizottóhoz semmiképpen nem használnánk, de köretként különben kiváló választás.

Basmati – a csúcsrizs

A világ első rizsének tartott basmati eredetileg Indiából származik. Hosszabb, vékonyabb szemű, illatos fajta, a neve is azt jelenti: illatok gyöngye. Főzésnél nem ragad össze és nagyon hamar kész van, mennyiségtől függően tényleg 6-8 perc is elég lehet neki forrástól számítva. Mivel messziről indult és sokat utazik, míg hozzánk ér, az ára magasabb, mint a sima rizseké, de megéri belefektetni. Ázsiai ételek mellé kötelező, csodás íze és állaga mellett igen könnyen emészthető is, közepesnek mondható a glikémiás indexe, ezért szénhidrátszegény étrendnél hasznos társ lehet, fontos B-vitaminokat tartalmaz.

Arborio – a kerekszemű ragacsos

A rizottót sokan még mindig a mára szerencsére eltűnőben lévő rizibizivel és rizses hússal azonosítják, pedig nagyon más ételről van szó. Az állandó kavarás mellett, nagy lángon, levessel, vajjal és parmezán sajttal készülő olasz étel telt ízű, jól telítő táplálék, megfelelő minőségben valódi élvezetet jelent. A hozzá való rizs a risotto vagy arborio típus, kerekded, hosszabb főzést igénylő fajta. Hajlamos a ragacsosságra, de mivel a rizottó amúgy is pempős dolog, ez nem jelent problémát. Tejberizshez is kiváló, csak az a gond, hogy szintén nem a legolcsóbb árkategóriába tartozik, ha látunk belőle akciósat, vegyünk nyugodtan nagyobb mennyiséget. Az olasz tésztákhoz hasonlóan fogkeményre (al dente) főzve a legjobb.

Ok, a fentieket átolvasva rögtön látszódik, hogy legjobban a barna rizzsel járunk, magas tápérték, alacsonyabb kalória, és szénhidrát tartalom mellett. Egy adag - 300 gramm - főtt barna rizs energiatartalma 333 kCAL. Nem csak az alacsonyabb kalóriatartalom miatt lehet lecserélni a fehér rizst barnára. Táplálkozási szempontból a barna rizs legkomolyabb előnye - a fehérrel szemben - a magasabb rosttartalom, ami segíti az emésztési folyamatokat, megkönnyíti a fogyást. Alacsonyabb glikémiás indexe miatt érdemes ezt fogyasztani krumpli helyett - mivel egyenletes vércukorszintet is eredményez.

Persze, amennyi rizsféle, annyi a főzési idők, és módszerek száma is, de erről már született egy korábbi bejegyzés, érdemes elolvasni.

Egy kis táblázatban összefoglaltam a lényeget:

MEGNEVEZÉS

SZÉNHIDRÁT TARTALOM 100 G-BAN

JÁZMINRIZS

22,3 G

BARNA RIZS

21,7 G

BASMATI RIZS

22,8 G

ARBORIO RIZS

33 G

Érdekes, hogy a főtt rizsek szénhidrát tartalma jelentősen eltér a nyers változattól, mivel főtt állapotban „szaporít”, így nagyobb lesz a tömege. Ah ezt esetleg még édesen is készítjük el (tejberizs, rizskók/rizskoch, rizspuding, és ezekhez cukorot is használunk, az alaposam meglöki a szénhidrátok mennyiségét. Érdemes kísérletezni kicsit eritrittel, vagy eredeti nyírfacukorral is.

Érdekességképpen, még egy táblázat, ezek is főzött köretek :

MEGNEVEZÉS

SZÉNHIDRÁT TARTALOM 100 G-BAN

BULGUR

19 G

KUSZKUSZ

15,5 G

QUINOA

12,4 G

Szóval, bár a legfinomabb a basmati rizs, mégis, a legkevesebb szénhidrát a quinoa fogyasztásával kerülhet a szervezetünkbe (ami egyúttal egyfajta szupertáplálék is). Jó hír, hogy a bulgur, és a kuszkusz kivételével, a fentiek teljesen gluténmentesek is. Én személy szerint mégis a barna rizs fogyasztására bíztatok mindenkit, mivel ez tartalmazza a legtöbb hasznos tápanyagot.

EZEKET OLVASTA MÁR?

Magzsola és a szakmaiság

2017-10-23 18:34:46
Magzsola és a szakmaiság

Táplálkozás és független, szakértői segítség. Lehetséges. A magzsola.hu  oldalán egy szakmailag is hiteles dietetikus gondolatait olvashatja: 

Miért hülyeség cukros dolgokat enni?

2017-03-16 21:48:48
Miért hülyeség cukros dolgokat enni?

A finomított lisztből készült péktermékek mellett a másik legkárosabb, de talán a leggyakrabban használt alapanyag a  - szintén finomított  - kristálycukor.

Mondja el a véleményét


Az ÁRLISTA letöltéséhez kérjük adja meg e-mail címét.
WG