Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A mandulaliszt mivel helyettesíthető?

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.06.03 18:59
A mandulaliszt mivel helyettesíthető?

mandulaliszt a legjobb tulajdonsággal bíró magliszt. Ha csak mandulaliszttel szeretnénk helyettesíteni a receptben megadott liszt mennyiségét, eggyel több tojást használjunk, mint amit a recept előír. 

Mandulaliszt - helyettesíthető mással?

Először is szeretnék az elején leszögezni egy fontos tényt: A gluténmentes, magokból készült lisztek - nem lisztek. Ezek az adott mag különböző finomságúra őrölt, és valamennyire zsírtalanított őrleményei. Ezekkel sosem sikerül majd piskótaszerű, könnyed tésztát készíteni, inkább érdemes kísérletezni, hiszen a többféle magliszt más és más tulajdonságokkal rendelkezik, ezeket keverve lehet egyébként kiváló sütiket, kekszeket, kenyereket sütni.

Sokan és sokféle lisztkeveréket kínálnak már, előre keverve. Nálunk is kapható csökkentett szénhidrát tartalmú kenyér, és süteményliszt keverék is. Aztán ott vannak még a különböző szempontok. Paleo, vegán, kevesebb szénhidrát, több rost, teljes kiőrlésű….. 

Mandulaliszt és a kísérletezés:

Szóval, aki erre az útra lép, sok próbálkozás, kísérletezés előtt áll, de aztán megjön a sikerélmény is, egy-egy, jól sikerült keverék után. Persze, az ár is nagyon fontos szempont. Itt jön képbe a címben is szereplő mandulaliszt. Merthogy ez - elég drága mulatság. Főleg sütikbe, tortákba használatos, egyedi, különleges ízt ad az elkészített édességnek.

Ráadásul, van ebből magőrlemény - ami egy durvábbra darált változat, több mandulaolajjal. Ez utóbbi egy “isteni részecske”, mivel ez hordozza semmihez sem hasonlítható ízének nagy részét - ugyanakkor, avasodásra is hajlamossá teszi a mandulalisztet.

Általánosságban elmondható, hogy felbontás után, ha visszacsomagoljuk, lehetőleg préseljük ki a levegőt, és sötét, hűvös helyen tartsuk, ezzel is késleltethető az avasodás. Így fekhasználását mindenkinek javaslom - de ne téveszd szem elöl, hogy ezt nem elsősorban a finomliszt helyettesítésére használhatod, inkább kiegészítésként, keverve más lisztekkel, vagy magőrleményekkel.

mandulaliszt. Drága, de finom cukrászati alapanyag - magzsola.hu

Hogy kiderítsem, mi is a válasz a címbeli kérdésre, megkérdeztem néhány gyakorló háziasszonyt:

Szóval, akkor mivel helyettesíthető a mandulaliszt? 

“ A mandulaliszt helyett érdemes hasonló magliszteket használni: dióliszt, gesztenye. Ezeknek persze, eltérő az íze, és a folyadékfelvevő képessége is. Általánosan elmondható, hogy több vizet/zsiradékot kell használni.”

“ Teljesen semmivel sem lehet helyettesíteni, mert csak a mandulalisztnek van mandula íze. Ha ez a cél, akkor ez kell. A kókuszliszt semmiképpen nem javallott, ráadásul, sokkal több víz kell hozzá, felborítja a tészta egyensúlyát, könnyen csirizessé válik az egész.”

“ Vegyél szép mandulát, egy percre tedd forró vízbe, és utána az ujjaddal nyomd ki a héjából. szárítsd meg a fehér mandulákat (ne pirítsd).Esetleg terítsd ki egy tepsibe és levegőn hadd száradjon meg teljesen. először fel kell aprítani valami darálóval, vagy aprítógéppel, majd a kávédarálóval teljesen púderszerűvé lehet darálni. 20 deka héjas (nem csonthéj) mandulából így kb. 3,5 deciliter mandulaliszt lesz. Kicsit küzdelmes, de megéri”

  1. Kókuszliszt

A kókuszliszt az egyik legnépszerűbb mandulaliszt-helyettesítő. Gluténmentes és magas rosttartalmú, ez a liszt hasonló állagú, mint a mandulaliszt, így könnyen cserélhető velük. Azonban azt vegyük figyelembe, hogy a kókuszliszt nedvesítő hatással bír, ezért általában kevesebb kókuszlisztet kell használni, mint mandulalisztet.

Mandulaliszt - vitamin és ásványi anyag szükséglet

Lényeges szempont lehet a maglisztek, őrlemények használatakor, hogy sokféle esszenciális zsírsavat, és mikroelemet, illetve vitaminokat is tartalmaznak. Ez a sima fehér, BL-55-ös fehér lisztről nem mondható el….  A magas tápértékű mandulaliszt több, mit 50% értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B2-, és E-vitamin is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. 

A mandula lisztje bőségesen tartalmaz E-vitamint, így segít a méregtelenítő folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erősítésében. Erős antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben. A fentieket figyelembe véve, valamennyire érthetővé válik a magasabb ár is.

Macaron, te drága!

Sokan a macaron készítésekor találkoznak először a mandulaliszttel. Igen, ez drága. De többféle is létezik belőle. 

Sajnos a macaron sütéshez nem lesz jó a csökkentett zsírtartalmú mandulaliszt. Ha ezt használod, teljesen mindegy, hogy milyen technikával sütsz macaront, garantált, hogy sosem lesz belőle macaron. Szóval, macaron recept sima liszttel - nem létezik, vagy ha mégis, garantált kudarc. 
Mandulalisztet egyébként magadnak is darálhatsz a mandulából, de érdemes héj nélkülivel dolgozni a szép végeredmény érdekében.

Gluténmentes lisztek - további alternatívák

A magzsolán többféle, válogatott gluténmentes lisztből válogathat.  Sokan szeretik és használják a bambuszrostot, melyet a növény szárából nyerik. Duzzasztó képessége, térfogatnövelő hatása miatt kedvelt. A vegán, és vegetáriánus konyha egyik remek alapanyaga.

A csicseriborsó liszt is kedvelt alapanyag. Nagy mennyiségűfolsav, mangán, vas, cink,magnézium, C-vitamin, B6-vitamin található benne. Magas a rost-, fehérje- és szénhidráttartalma, viszont nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a kalória- és zsírtartalma. Magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő, bélfaltisztító hatású, méregtelenítő és teltségérzetet okoz, tehát hozzájárul a jóllakottságérzéshez is. 

A dióliszt a paleo konyha egyik érdekes színfoltja. A dióban az ásványi anyagok közül kiemelten magas a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán tartalma. Vitaminokból főként B1-, B2-, E és C-vitamin tartalma jelentős. 

A főtt rizs szénhidráttartalma - mire figyeljünk? - olvasd el írásunkat!

A dióban található vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak kincset érnek: rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket. Mindehhez egy maréknyi dió bőven elég egy nap, amit gyerekek is nyugodtan ehetnek édesség helyett. További termékeink megtekintéséhez látogasson el IDE.

Meddig kell főzni a rizst?

Egyik legutóbbi bejegyzésünknek volt ez az elsőre nevetségesen egyszerűnek tűnő címe. Javaslom Önnek is, ugyanis ahány féle rizs, annyi féle főzés módszer. az egyiket meg kell pirítani, a másikat nem szabad - nem véletlen, ha valaki rátalál a számára ideális rizsre, ahhoz ragaszkodni fog. Egyik legkedveltebb termékünk a jázminrizs - kategóriákkal finomabb, pörgősebb, mint a hagyományos, “A” és “B” jelölésű rizsek. És ezekből is készül “liszt”. Ezek előnye az ízsemlegesség, és az is, hogy árban az egyik legolcsóbb liszthelyettesítők.  Javaslom, Próbálja ki Ön is ezeket, egészségesebb, és finomabb ételeket készíthet belőle, ráadásul, jót tesz emésztőrendszerének is.

Ha mégis szemezel a mandulaliszttel, olvasd el ezt a blogbejegyzésünket: 

Mandulaliszttel finomabb!