Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

Mandulaliszttel finomabb!

étrend
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2022.07.06 14:19
Mandulaliszttel finomabb!

A mandulaliszt a cukrászat egyik kedvelt alapanyaga. Nem búzából készült liszt, inkább magőrlemény, ami a süteményeknek, tortáknak egyedi, karakteres ízt kölcsönöz. Ez a finomság Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend, hiszen nem csak gluténmentes, de tej- és tojásérzékenyekek is fogyaszthatják.

A mandulaliszt elkészítése nem igényel különleges technikát vagy eszközöket, így bárki könnyedén hozzájuthat ezekhez a finomsághoz. Ha te is kipróbálnád ezt a különleges cukrászati alapanyagot, ne habozz, és készítsd el te is a saját recept alapján süteményedet vagy tortádat  - mandulaliszt felhasználásával. Például a  mandulalisztes piskóta egy egyszerű, de minden helyzetben sikeres süti lehet. Én a meggyes mandulás pite receptjét is ajánlom, már elkészítettük, és anagyon ízeltt a családnak, egy morzsa sem maradt belőle! :-) 

Az őrölt mandulából előállított liszt, zsírtartalmának köszönhetően, levegősebb és lágyabb tészták készítésére alkalmas, mint pl. a palacsinta.

mandulaliszt, kcal - magzsola.hu

A mandulaliszt zsírtartalma

Mivel ez az alapanyag egy közkedvelt olajos mag, a mandula őrlésével készül, nem mindegy, milyen a zsírtartalma. Ennek előnyei és hátrányai is vannak. Lássuk, melyek ezek:

Előnyök:

A magasabb, természetes zsírtartalom kapcsán egy dúsabb, intenzívebb ízhatást érünk el. Ráadásul, miközben készül, sül a sütemény, mennyei illata is van, és az elkészült édesség ízvilágában is erőteljes, domináns hatású.

A mandulaliszt helyettesíthető valami mással? - blogcikk

Hogyan blansírozzuk a mandulát, és hogyan készítsünk ebből otthon finom mandulalisztet? (angol nyelvű videó) 

Hátrányok:

A nagyobb zsírtartalom kapcsán sajnos, a sütemények általában rövidebb ideig frissek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy gyorsabban kiszáradnak, pontosan a zsírtartalom hiánya miatt. Ugyanakkkor, az alacsonyabb zsírtartalmú mandulaliszt kevésbé hajlamos az avasodásra.

Darált mandulás süti receptek

Mint minden olajos mag esetében, itt is érvényes az az ajánlás, hogy száraz, fénytől védett, hűvös helyen érdemes tartani, lehetőleg jól záródó üvegben, vagy dobozban. Esetleg a fagyasztóbai stárolhatjuk, de ekkor különösen gondosan kell lezárni, nehogy a nedvesség kárt tegyen benne.

mandulaliszt, torta, sütemény, cukrászat - magzsola.hu

A mandulaliszt könnyen összeáll, tehát azzal is érdemes kísérletezni, hogy süteményekhez vagy tortákhoz más lisztekkel, vagy magőrleményekkel kombináljuk. Nagy folyadék- és zsiradékfelvevő képességének köszönhetően sűríthetjük is vele ételeinket. Mivel a mandula nem tartalmaz glutént, a belőle készült lisztet gluténérzékenyek is bátran használhatják. Emellett a paleo étkezés része is lehet.

MInt minden alkotás, ez is kisérletezés, érdemes kipróbálni, és saját megoldásokat kreálni.

Az almás pite és a mandulás pite két nagyon finom sütemény, amelyeknek mindkét íze erőteljes és egyedi. Az almás pite általában édesebb, ehhez hozzájárul a fahéj íze is - míg a mandulás pite krémesebb és karamellizáltabb. Az ízlés szerint lehet eldönteni melyik finomabb, de az biztos, hogy mindkét sütemény ízletes és könnyen elkészíthető. De ha mandulalisztet is használsz az elkészítésükhöz - az eredemény garantáltan finomabb lesz! 

A zsírtalanított mandulaliszt ára a legolcsóbb, de megéri!

A mandula liszt Ft kg aránya jóval magasabb a hagyományos, BL-55 fehérliszthez képest, igaz, össze sem hasonlítható vele. Míg ez utóbbi búzaszemek őrlésével készül, és az 55-ös szám a lisztek kiőrlöttségi fokát, más szóval korpázottságát mutatják. A kiőrlés pedig elárulja, hogy az adott malomban mennyi héjrészt, azaz korpát őröltek a liszthez a búzamagból.

  • Az 55-ös szám 0,55 százalékos hamutartalomra utal"

A zsírtalanított mandulaliszt egészen másképp készül, mint a hagyományos búzaliszt. Mivel nem is liszt, valójában. A különféle magok lisztjeit valójában nem lisztek, hanem őrlemények. Legtöbb esetben gluténmentes, (ha olyan üzemben készült, melyben garantáltan nem dolgoznak fel búzából készült termékeket) vegán és a glikémiás indexük is alacsonyabb, mint a hagyományos búzaliszté. Az állaguk hasonló, legtöbb esetben zsírtalanítottak (a magőrlemény fémjelzéssel rendelkezők durvábbra őröltek, magasabb az olaj/zsírtalmuk).

Így a mandulaliszt felhasználásával készült édességek összehasonlíthatatlanul finomabbak. Sok esetben a mandula egy másik változatával, a gyalult, vagy szeletelt mandula enyhén pirított szeleteivel díszítik bizonyos torták oldalát.

mandulaliszt , mandulaőrlemény, zsírtalanított - magzsola.hu

A mandulaliszt készítése, mandula liszt házilag

Nem túl nagy ördöngősség, csak el kell kezdeni. Tehát, először beáztatjuk a mandulát, csak éppen forró vízbe, és eltávolítjuk a külső, barnás héjat (blansírozás) . Hagyjuk megszáradni a szemeket (tepsire szórjuk, levegőn száradjon meg). Aprítsuk le először, majd kávédarálóval teljesen porszerűvé daráljuk.

Mi a különbség a darált mandula és a mandulaliszt között?

Ugyan mind a mandula liszt, és a darált verzió egész mandulából készül, egy ponton eltérnek egymástól. Míg az elsőt blansírozott, vagyis héj nélküli magból csinálják, a másikat a vékonyabb, belső héjjal együtt dolgozzák fel.

Szintén más, hogy milyen finomra őrlik a magvat: a liszt apróbb szemű, egészen sima. Ezzel szemben a darált mandula durvább állagú, a rajta hagyott héj miatt pedig apró barna szemek találhatók benne.

Előnyök a szervezetnek:

Ez egy, az emberi szervezet számára rendkívül fontos, telített zsírsavakban gazdag liszt. A szervezet helyes működéséhez nélkülözhetetlen a kalcium. Az E-vitamin megköti a szabad gyököket és antioxidáns hatása segíti az érfalak rugalmasságának megőrzését. Telítetlen zsírsavtartalma a szív- és érrendszer működésében játszik fontos szerepet.

A zsírtalanított mandulaliszt magas rosttartalma hozzájárul az emésztő- és bélrendszer megfelelő működéséhez. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és vegán étrendbe is könnyen beilleszthető. A fehérjék elősegítik a sejtek megújulását, az izmok felépítésben is nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez is.

A termék felhasználása különlegessé varázsolja a leghétköznapibb süteményt is. Lágy piskóta vagy muffin süthető belőle, de a közkedvelt macaron egyik kulcshozzávalója is.

Többféle őrleményt vagy lisztet készítenek belőle: hántolt vagy hántolatlan, teljes zsírtartalmú vagy zsírtalanított készítményekkel találkozhatunk. A zsírtalanított mandulaliszt magas fehérjetartalmú, továbbá rosttartalma is jelentős, emellett pedig szénhidráttartalma a gabonalisztekéhez képest jóval alacsonyabb.

A teljes zsírtartalmú mandulaőrleményekhez képest alacsonyabb kalóriatartalommal bír, mivel a feldolgozás során zsírtartalmának nagy része eltávolításra kerül.

Mandulaliszt - Előnyös tulajdonságok:

  • Bőségesen tartalmaz E-vitamint, így segít a méregtelenítő folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erősítésében.

  • Erős antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól.

  • Megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakon.

  • magas fehérjetartalmú,

  • gluténmentes

  • rosttartalma is jelentős,

  • szénhidráttartalma a gabonalisztekéhez képest jóval alacsonyabb.

A teljes zsírtartalmú mandulaőrleményekhez képest alacsonyabb kalóriatartalommal bír, mivel a feldolgozás során zsírtartalmának nagy része eltávolításra kerül. A mandulaliszt ásványi anyag tartalma kiemelkedő : nagy mennyiségben és természetes formában tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, szelént és cinket; bővelkedik antioxidánsokban, telítetlen zsírokban, valamint E-vitamin tartalma is magas. Csökkenti az étkezések után megnövekedett vércukorszintet.