Szeletelt, vagy gyalult mandulabél - Alapvetően ez egy tisztított, nagyon vékonyra vágott mandula, kb. 1-2 mm-es vastagsággal. Cukrászati alapanyag, csodálatos ízt ad a sütiknek, tortáknak, és az illata is isteni, ahogy sül! :-)
Származásáról, elterjedtségéről a madulabélnél már mindent leírtam, ez tulajdonképpen ugyanaz, csak egyfajta feldolgozott termékként is felfogható.
A magas tápértékű édes mandula több, mit 50% értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B2-, és E-vitamin is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. Ezért kellene rágcsálását kötelező jelleggel bevezetni! :-)
A gyalult mandula, hántolt változatát főleg a cukrászok használják
előszeretettel, különleges aromája miatt. A darált mandula a marcipánkészítmények alapanyaga.
Tápanyag- és energiatartalom 100 g termékben:
- Energia: 590 kcal/ 2472 kJ
- Fehérje: 21 g
- Szénhidrát: 20 g, ebből cukrok: 8 g
- Rost: 12 g
- Zsír: 45 g, ebből egyszeresen telített:7 g, többszörösen telített:12 g
- kálium: 730 mg
Az élelmiszer glikémiás indexe 20. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.
A glikémiás index fontos jellemzője az élelmiszereknek, ahogy a kalóriatartalmuk és tápanyagmegoszlásuk is.
Származási hely:EU, vagy USA