A Mandula, mandulabél:
Édes verziója latinul Prunus amygdalus dulcis, mi ezt forgalmazzuk, kedvező árakon. A friss, egészséges, finom, vitaminban és ásványi anyagokban, mikroelemekben gazdag termés általában október elején jelenik meg a piacon. Jelenleg (2021-as adat), a kereskedelmi mennyiség 80%-át a Kaliforniából származó termés adja.
Jellemzően mindenki szeretne lehetőleg Magyarországról származó terméket vásárolni, akár a mi webshop-unkban is, de hazánk a mandula termésterületének leginkább északi részén fekszik. Tehát itt is megterem, de a terméshozama jóval alacsonyabb, mint a melegebb éghajlatokon.

forrás: bbcgoodfood.com
A mandula ára
Az internetes vásárlások egyik legfontosabb paramétere a jó á/érték arány, azaz mennyi a Ft/kg? A termék leírása fontos kapcsolódó információ, az alábbi sorokba erről olvashatsz, és jó hír, hogy webáruházunkban kedvező áron, sőt, meglepően nagy kiszerelésben (akár kg-os változatban ) is megrendelheted ezt e finom ropogtatni való olajos magot. (is)
A mandula rendszeres fogyasztása, jótékony hatása, értékes összetevői:
A külső kemény héjtól megszabadítva, a belső, barna maghéj magas antioxidáns anyag tartalma védi meg zsírtartalmát ( egyszeresen telítetlen, és többszörösen telített zsírsavak) a légköri oxigéntől, avasodástól.
Nagyon gazdag természetes, növényi rostokban, szerves vitaminokban, ásványi sókban, melyek összesített hatásai miatt, kedvezően befolyásolják az egészségünket, előnyös az emberi szervezet részére, érrendszeri panaszokra, egész évben fogyasztható.
A mandula a szorulástól a rákbetegségig, a hajtól a csontproblémákig sok betegségek leküzdésében is segíthet, rendkívül jót tesz a szervezetnek.

Forrás: lifehack.org
Telítetlen zsírsavak, a rossz koleszterin ellen:
A mandulát gyakran említik, mint kiváló, egészséges növényi alapú E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség értékének). a mandula rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.
A rendszeres mandula fogyasztás szabályozza a koleszterinszintet.
Kordában tartja a cukorbetegséget - szinten tartja a vércukrot és megelőzi a diabetes betegségek komplikációit.
Segíti a szív egészséges működését.
Magnéziumtartalma serkenti a vérkeringést és az oxigén és a tápanyagok áramlását a szervezetben. Ez szinten tartja a vérnyomást és csökkenti a szívroham kockázatát.
Jót tesz a hajnak
A mandulával különféle haj betegségek is kezelhetőek, mint például a hajhullás, a zsírosodás, a fejbőr viszketése, vagy a korpa. E-vitaminban, mangánban, rézben és esszenciális zsírsavakban gazdag a mandula, ezek mind serkentik a hajnövekedést. A cink emellett serkentik a sejtek megújulását. Ennek hiánya áll sokszor az haj elvékonyodása és a hajhullás hátterében.
A magvak, melyek gazdagok telítetlen zsírsavakban, szobahőmérsékleten folyékonyak, de hidegben megszilárdulhatnak. Legnagyobb mennyiségben az olivaolajban, földimogyoróban, mogyoróban, mandulában, avokádóban, a diófélékben találhatók meg.
A magas tápértékű édes mag több, mint 50-60 % (fajtától függően) értékes, egyszeresen telítetlen zsírokból, 20%-a értékes növényi fehérjéből tevődik össze, akár nagy mennyiségű A pro-, B1,B2-, B6 vitamin és E vitamin is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot.
Receptek, édesség, marcipán, sütemény:
Számos sütemény és torta recept tartalmaz mandulát. A marcipán alapanyaga, amelyhez a még jobb íz kedvéért kevés keserűbb magokat is kevernek. Ezzel különösen óvatosan bánnak a szakemberek, mivel a túl kevés nem hozza a megfelelő aromát, a túl sok pedig ehetetlenül keserű ízt ad a süteményeknek. Édességekben, főként a piskótában az egészséges mandulaliszt tökéletesen helyettesítheti a lisztet (bár nagyságrendekkel drágább), ami a gluténérzékenyek kedvencévé teheti, de a mandula darálva, szeletelve díszítésre is kiváló.
A mandula a marcipánkészítmények alapanyaga.
Ez a finom édesség házilag is elkészíthető, a recept szerint azonos mennyiségű őrölt mandula és cukor felhasználásával, ehhez még különböző ízesítő, színező és töltelékanyagokat kevernek. A marcipánból roppant változatos díszítő figurákat készíthetünk.
A különböző receptek alapján a marcipán massza lehet egyszeres, kétszeres, háromszoros, ahol ez a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele a mandula és a cukor aránya. Minél nagyobb a szám, annál több benne a cukor.
A legenda szerint marcipánt először az Észak-Németországban levő Hansa városban, Lübeckben készítettek.
Ekkor Itáliából néhány, mandulát szállító hajó érkezett a kikötőbe, de az árunak nem akadt vevője. A kikötői hatóság elárvereztette a szállítmányt, amit egy helybeli cukrászcsalád vásárolt meg és megalkotta a marcipánnak nevezett csemegét, amely ma is Lübeck város egyik specialitása.
Oldalunk, kínálatunk bővítése során már a mandula pálcikák, illetve teljesen "meztelen", blansírozott változatát is forgalmazzuk, így rövid határidővel megvásárolhatja, megrendelheti webshopunkból, akár akciós árakon, 2022-be is, nagyobb, például 500 g-os, és 1 kg-os kiszerelésben is Figyelem! Zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos, felbontás után érdemes lehetőleg száraz, hűvös helyen tartani! Hűtőben 0°C körül, viszonylag alacsony páratartalom mellett őrzi meg legjobban minőségét.

Származási hely:EU, vagy USA, vagy Ausztrália
további információk, Átlagos tápérték 100 g mandulában:
-
• Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
-
• Fehérje: 22 g össz. B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
-
• Szénhidrát: 20 g, ebből cukrok: 5 g
-
• Rost: 12 g
-
• Zsír: 51 g, ebből egyszeresen telített:23 g, többszörösen telített:12 g
-
• kálium: 728 mg
MInden jog fenntartva - magzsola.hu
Írja meg véleményét, tapasztalatát és értékelését a termékről!