Mandula
A Mandula, mandulabél: Étkezési (=nassolási) szempontból, három fajtáját különböztetünk... Tovább
A Mandula, mandulabél: Étkezési (=nassolási) szempontból, három fajtáját különböztetünk meg:ezek a keserű- édes-, és papírhéjú, vagy jordán. Édes változata latinul Prunus amygdalus dulcis, a keserű Prunus amygdalus amara. - mi is ezt forgalmazzuk, kedvező árakon. A friss termés általában október elején jelenik meg a piacon. Őshazája Elő- és Közép Ázsia, innen jutott el a Földközi-tenger mediterrán vidékeire, ami manapság is a legjelentősebb termőterület Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Európában. Iránban, Marokkóban és Törökországban is sok mandulaültetvény van. Sokáig volt a jómód és az egészség szimbóluma. A magok az egészséghez elengedhetetlen alapvető tápanyagokat tartalmaznak.
Nagyon szereti a meleget, hazánkban éppen ezért inkább a déli területek lejtőin terem meg, a fagyot nehezen tűri. Ez a méltán közkedvelt olajos mag jellegzetes ízén túlmutatnak előnyös tulajdonságai.
forrás: bbcgoodfood.com
A mandula jótékony hatása, előnyei, értékes összetevői:
A belső, barna maghéj nagyobb mennyiségű antioxidáns-tartalma védi meg zsírtartalmát a légköri oxigéntől, avasodástól. Értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is - edd meg azt is. Nagyon gazdag természetes, növényi rostokban, szerves vitaminokban, ásványi sókban, melyek összesített hatásuknak köszönhetően, kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is védhet. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, ez csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán konyha fontos szerepet játszik a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében. Kiváló E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Ez egy erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától. Mivel nem tartalmaz sikért, jó alternatívát jelentve a lisztérzékenyek számára, azaz gluténmentes. Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban.Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz. A magas tápértékű édes mag több, mint 50-60 % (fajtától függően) értékes zsírokból, 20%-a fehérjéből tevődik össze, nagy mennyiségű A pro-, B1,B2-, B6 és E-vitamin is tartalmaz, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot, amik leginkább a csontokat és az idegrendszert erősítik. Ezért kellene rágcsálását kötelező jelleggel bevezetni! :-) Megfeszített szellemi munka, vagy pl. vizsgák idején kifejezetten javallott rágcsálása. Nem utolsó sorban, nagyon finom, két dologra kell figyelni,: 1. nehéz abbahagyni, 2. érdemes utána laposan fogat mosni. Az egészséges életmód egyik lényeges táplálkozási eleme.
Édesség, marcipán, sütemény:
A marcipán alapanyaga, amelyhez a még jobb íz kedvéért kevés keserűmandulát is kevernek. Ezzel különösen óvatosan bánnak a szakemberek, mivel a túl kevés nem hozza a megfelelő aromát, a túl sok pedig ehetetlenül keserűvé teheti a süteményeket, ezért is, a kereskedelmi forgalomban kapható az édes változat, ebből adnak el a legtöbbet - így mi is.
Édességekben, főként a piskótában a mandulaliszt tökéletesen helyettesítheti a lisztet (bár nagyságrendekkel drágább), ami a gluténérzékenyek kedvencévé teheti, de darálva, szeletelve díszítésre is kiváló. Visszatartó erő a termék hagyományos liszthez képest igen magas ára (persze, erre magyarázat lehet, hogy ez egyáltalán nem "liszt, hanem az értékes mag darált, zsírtalanított, és újradarált változata.) A maglisztekkel kapcsolatban, ajánlom összefoglaló, elemző írásunkat. A fáról éretlenül szedett, tűvel még könnyen átszúrható magvakból likőrt, befőttet lehet készíteni, amit az édesipar előszeretettel használ. Likőr (Amaretto) is készülhet érett magokból. Sósan elkészítve is kedvelt csemege, gondoljuk csak a sós, pirított változatára. Húsételeket, ezzel töltött pulykát, halat is készíthetünk vele.Gyalult, hántolt változatát főleg a cukrászok használják előszeretettel, különleges aromája miatt. A darált változata a marcipánkészítmények alapanyaga.
Oldalunk, kínálatunk bővítése során már pálcikák, illetve teljesen "meztelen", blansírozott változatait is forgalmazzuk, így rövid határidővel megvásárolhatja, megrendelheti webshopunkból, akár akciós árakon, 2021-be is, nagyobb, 500 g-os, és 1 kg-os kiszerelésben is
Figyelem! zsírtartalma miatt avasodásra hajlamos, felbontás után lehetőleg száraz, hűvös helyen tartandó! Hűtőben 0°C körül, viszonylag alacsony páratartalom mellett őrzi meg legjobban minőségét.
Összefoglaló cikkünk az olajos magvakról, és előnyeikről.
forrás: printerest.com
Származási hely:EU, vagy USA, vagy Ausztrália
Átlagos tápérték (100 g termékben):
• Fehérje: 22 g össz. B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
• Szénhidrát: 20 g, ebből cukrok: 5 g
• Rost: 12 g
• Zsír: 51 g, ebből egyszeresen telített:23 g, többszörösen telített:12 g
• kálium: 728 mg
• Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
Energia: 578 kcal/ 2418 kJ
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 20g, ebből cukrok: 5g
Rost: 12g
Zsír: 51g, ebből egyszeresen telített:23 g, többszörösen telített:12 g
B vitamin(B1,B2,B3,B5.B6.B9) :5,5 mg
kálium: 728 mg
Vásárlóink írták a(z) Mandula termékről:
Ezt vették még
Vásárlóink a következő termékeket is megrendelték a(z) Mandula mellé:



