Az arany mazsola egy kiváló, mag nélküli, nemesített, válogatott fajta, mag nélküli, magas cukortartalmú szőlők aszalványa. Éppen ezért nincs a benne lévő magok okozta, kellemetlen mellékíz sem.
Nagyrészt ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, vagy aszalt szőlő. Nevét logikusan színéről kapta, hiszen ez egy aranylóan sárga mazsola.
Mi az az arany mazsola?
Az arany mazsola egy különleges típusú, nemesebb mazsola, amelyet a sárga vagy arany színű szőlőfajták szárított gyümölcséből készítenek. Ez a fajta mazsola gazdag ízében és textúrájában, és eltér a hagyományos, sötétebb színű mazsolától.
Az arany mazsola különbözik más mazsolafajtáktól,
mint például a fekete vagy sötét színű mazsola, nemcsak a megjelenésében, hanem az ízében és az állagában is.
Az arany mazsola édesebb és lágyabb ízzel rendelkezik, míg a hagyományos mazsola inkább intenzívebb, erőteljesebb ízt kölcsönöz az ételeknek.
Az arany mazsola textúrája is lágyabb és omlósabb lehet, míg más mazsolafajták inkább rágósak és kissé szárazak lehetnek.
Az arany mazsola számos ételben és süteményben használható, beleértve a kenyereket, sütiket, salátákat és desszerteket is.
Gyakran díszítésként vagy ízjavítóként is felhasználják az ételekben. Fontos megjegyezni, hogy bár az arany mazsola egy finom és értékes ízesítő lehet, mérsékelten fogyasszuk, mivel magas cukortartalommal rendelkezik.
Mint minden más mazsolafajta esetében, az arany mazsola is gazdag ásványi anyagokban és rostokban, és a táplálkozásban való részvétel részeként egészséges lehet.
Figyelem! Azonban, ha valaki cukorbetegségben szenved vagy diétát követ, mindig fontos figyelembe venni az arany mazsola cukortartalmát és tápanyagtartalmát, és mértékkel fogyasztani.
Az arany mazsola szép, és egészséges.
Ez a változat majdnem dupla méretű, mint a hagyományos változat, jóval világosabb, egyúttal édesebb is. Káliumban és vasban is gazdag, fogyasztása csökkenheti a koleszterinszintet, segítheti az emésztést, természetes rosttartalmánál fogva.
Előnyös tulajdonságait gazdagítja, hogy tartalmazza a rezveratrol nevű fitokemikáliát. Ez gyulladáscsökkentő és antikarcinogén és a vér koleszterinszintjét is előnyösen befolyásolja.
Az aszalt szőlő jelentős mennyiségű vastartalma révén az anémia (vérszegénység) megelőzésében és kezelésben is szerepet játszhat. B-vitaminjai a vérképzésben fontosak.
aszalt gyümölcsök és magvak
A-vitaminja a szem egészségének megtartásához is hozzájárulnak. Védik a szemet a szabad gyökök okozta szemlencse és retina károsodástól.. Arginin aminosavja fokozza a libidót, valamint férfiak merevedési zavarainak enyhítésére is alkalmazható.
Rost tartalma hozzájárul a vér koleszterin szintjének csökkenéséhez. A rostok jótékony hatása a bélrendszerben is érvényesül a káros méreganyagok eltávolítása révén.
Aszalt áfonya - fekete vagy vörös?
Arany mazsola - Előnyös tulajdonságok
Sok káliumot és magnéziumot tartalmaz (vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlott!). Csökkenti a savasodást, védi a szervezetet az ízületgyulladás és a köszvény kialakulásától. Rendszeres fogyasztása a bőr egészségének megtartását támogatja.
Származási hely: Irán
Tápanyag- és energiatartalom 100 g-ra: (tájékoztató adat)
Energia: 1160/276 KJ/kcal
Fehérje: 2,4 g
Zsír: 6,7 g
Szénhidrát: 65 g
Rost: 2,8 g
Aszalt sárgabarack, ár, vásárlás, vélemények 825 Ft
Hasznos tipp
Süteményekhez, édességekhez remek alap, esetleg vörösborban, rum(aromá)ban áztatva még inkább érvényesülnek ízei, de önmagába fogyasztva is nagyszerű csemege. A színének megőrzése érdekében kén-dioxiddal tartósítják.
Összetevők: arany mazsola, növényi olaj, antioxidáns: kén-dioxid
Származási hely: Üzbegisztán
Ismeri további, finom aszalt gyümölcseinket?