Mazsola - ami kén.dioxid mentes! :-))) Hurrá! Erről a közismert aszalványról a harmincas, negyvenes korosztálynak rögtön a régi báb-mesesorozat juthat az eszébe, ahogy ez egy kis „dömdödöm” malacka volt....
Végül is, aszalt szőlőszemekről van szó, mely így, szárított formában kevesebb nedvesség-, magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint maga a friss gyümölcs.
Mazsola, a klasszikus aszalt szőlő
termesztéséről már ie 2000 környékéről vannak emlékek, Egyiptomban és Perzsiában. Értékes gyümölcs volt – az ókori görögök és a rómaiak a fogyasztás mellett asztalok, lakomák díszítésére is használták, valamint díjként adták a sportolóknak.
Készítésének legolcsóbb, és egyben a legjobb módja a késői szüret, ami előtt a szőlőszemek már a tőkén összetöppednek, de a bogyókat gyakran részben vagy teljesen különféle aszaló berendezésekben szárítják ki.
A szőlőt óvatosan szüretelik és válogatják, hogy a szemeken lehetőleg ne maradjanak kocsánycsonkok. A gyümölcsöt hideg vízzel mossák, majd szárítják és osztályozzák; a nedvességtartalmát gőzöléssel állítják be. A terméket préselik, és úgy csomagolják.
Többféle változata van, a legismertebb szőlőfajták mag nélküliek, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is. Minél kevesebb magja van, annál borsosabb az ára.
Finom, ropogós, tiszított dió vásárlás
Az általunk forgalmazott, török változat nagyobb, és puhább szemű, mint a boltokban kapható termékek nagy része. Kérem, olvassa el a vásárlói értékeléseket is!
A mag nélküli, dús gyümölcs élvezetessé teszi a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélék, rostban dús müzlik fogyasztását, így segít az egészséges táplálkozásra való átállásban. - Ettől függetlenül, két féle ember van, az egyik szereti, a másik ki nem állhatja ezt az aszalványt.
Remélem, a nyájas olvasó inkább az előbbi... :-) Mint oly sok bogyós társa, szintén a héjában tárol sok, a szervezet számára értékes, anyagot, C- és P vitaminok.
A fertőzés- és a magas vérnyomás elleni szerepeken túl, a P-vitamin legfontosabb tulajdonsága a kapilláris erek megerősítése. A P-vitamin jelentős szerepet játszik bizonyos típusú vérzékenységek kialakulásának megelőzésében.
Aszalt sárgabarack, ár, vásárlás, vélemények
Ezen kívül gyulladásgátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású is lehet. Ez az aszalvány egész évben elérhető, hűvös helyen tárolva akár egy esztendeig is eláll. Ha már megkezdtük a csomagolást, zárt üvegben tartsuk, vagy a hűtőszekrényben. A sütemények ízesítéséhez kiváló, rágcsálnivalóként keverhetjük dióval, mogyoróval, és helyettesíthetjük vele a cukrot is.
A friss gyümölcshöz hasonló előnyei vannak – a színes szőlőből készült aszalvány azonban értékesebbnek számít, ugyanis a színes héjban bioflavonoidok találhatók, valamint P-vitamin, mely a baktériumokkal és vírusokkal szemben könnyen felveszi a harcot, jelentős a gyulladásgátló szerepe és az allergiásoknak is segít.
Vasban gazdag. A szépségápolásban is hatékony, késlelteti ugyanis a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltűnését is.
Hazánkban elsősorban a cukrászat használja, de önmagában is finom nassolnivaló.
Az általunk forgalmazott termék származási helye Törökország ahol pár ezer éve foglalkoznak ezzel, így – gondolom – összegyűlt már némi tapasztalatuk.
ORAC. antioxidánsok, magzsola
összetétel: 97% mazsola, 3% növényi olaj, antioxidánsként a kén-dioxidot alkalmaznak
Tápanyag- és energiatartalom 100 g (tájékoztató adat):
Energia 1430 kJ/ 341 kcal
Zsír: 0 g
amelyből telített zsírsavak 0 g
Szénhidrát: 79 g
amelyből cukrok 60 g
Rost 3 g
Fehérje 2,5 g
Só 0 g
Származási hely: Görögország/Irán