Miért jó a teljes kiőrlésű penne tészta?
Röviden: nem hizlal annyira, és teljesebb, gazdagabb összetétele van, mint hagyományos társainak. A durumliszt egy nagyobb szemcseszerkezetű lisztféle, így az emésztésünk "nehezebben fér hozzá" a gluténtartalomhoz. A fentiekhez kapcsolódóan, lassabb a felszívódása, tehát alacsonyabb a glikémiás indexe is. Ennél a teljes (integrale) változatnál a teljesen fehér liszthez képest a maghéj, és a csíra is bele van darálva, több benne a rost is (ami nehezebben emészthető, így nem hizlal annyira, mint a hagyományos változat) tehát több benne az értékes növényi rész. A barnásabb szín ne legyen visszatartó erő - végül is, sokkal természetesebb, mint a hókadt fehérre főzött tészták.
magasabb az A-, -E C-vitamin tartalma, bár ezek nagy része a főzés során elbomlik
- vitathatatlanul magasabb a rosttartalma
- nagyobb a fehérjetartalma
- jobban „szaporít”, gyorsabban megfő
A tésztaformátumot jelző eredeti jelentése: tollhegy,
ilyen néven is ismert ez a formátum
Ha Ön nem gluténérzékeny, és szereti az egészséges alapanyagokat, szerintem érdemes megpróbálnia ezt a finom, teljes kiőrlésű olasz durumtésztát, penne változatban is.
Olvasta már ezzel a témával kapcsolatos blogbejegyzésünket? :-)
Tárolási javaslat: a felhasználásig napfénytől védett, száraz, hűvös helyen tartandó.
Allergén információ: glutént tartalmaz!
Származási hely: Olaszország
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
energia: 1480 kj/350 kcal
zsír: 2,2 g, ebből telített: 0,4 g
szénhidrát: 67 g, ebből cukor: 3,2 g
rost: 7 g
fehérje: 12 g
só: 0,01 g