Mahan Ratna - egyet jelent a legmagasabb basmati minőséggel. Indiában, Pakisztánban, Kínában, aki teheti, csakis a legjobb minőségű, prémiumot választja. A jázminrizsek felett álló, legfinomabb fajta.. Mind az íze a (mi nagyon enyhén akár a dióra is emlékeztet), mind az illata mennyei. Neve is innen származik: basmati=illatos. Ráadásul, a glikémiás indexe alapján (ami az legalacsonyabb: 58), szinte diétásnak is nevezhető. És természetesen nem tartalmaz glutént sem= gluténmentes.
A basmati rizs nem csak szép, finom, egészséges is:
Amit igazán érdemes kiemelni az elején: ennek a fajtának a legjobb az illata, ez áll legközelebb az európai ízlésvilághoz. És mindenki először ezzel találkozik. Guszta, jó illatú, pörgős.....
Nagyon fontos B-vitaminokokat tartalmaz mint például a tiamin és a niacin. Tiamin részt vesz a szénhidrát- és aminosav-anyagcserében. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A niacin egy másik B-vitamin, amely szükséges az idegrendszer és az emésztőrendszer normális működéséhez, valamint a növekedés és az egészséges bőr fenntartásához.
Eredetileg a Himaláya lábainál, Nepál környékén kezdték el termeszteni. Manapság legnagyobb mennyiségben a Punjab régió teraszos földjeiről kelül Európába, így hazánkba is.
Szemei fehérek, tökéletesek, és arányosan hosszúkásak. Fontos tény, hogy a rizsek között ennek a a legalacsonyabb glikémiás indexe (58).
Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más változatnál lassabban szívódik fel a véráramba. Nem diétás termék, de kevésbé terheli meg a szervezetet, mint egy normál "A", vagy "B" rizs fogyasztása. Rost tartalma pedig segít csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet, illetve elősegítik a normál emésztést.
Meddig kell főzni a rizst?
Tökéletes alternatíva azoknak akik a puha, pergős fehér fajtát szeretik könnyebb változatban. Hozzáértők a rizsek királyának is nevezik, mert a remek hosszúkás szemek egyáltalán nem ragadósak, és teljesen puhára főnek. Minőségét ára is tükrözi: az alapváltozathoz képest kb. 5 x-ös áron szerezhetjük be. Szénhidrát tartalmával kapcsolatban, kérlek, olvasd el A főtt rizs szénhirdát tartalmával kapcsolatban.
Basmati főzési tipp:
Főzés előtt alaposan érdemes átmosni, akár kétszer-háromszor, de a hagyományos indiai konyhában 30 percig is áztatják. A gabonák, a hüvelyesek, az olajos magvak és a diófélék számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását.
Áztatással nagy mértékben növelhetjük ezek tápanyagértékét, amelyet a tradicionális konyhák gyakran alkalmaznak. 1: 1,3 , amelyet némi zsiradékkal egészíthetünk ki.
Igaz, hogy az áztatás időigényes, és előkészületet követel, de ezzel a módszerrel igazi pörgős rizs készíthető, a végeredmény kárpótol a fáradozásért..10-12 perc főzés után hagyjuk kicsit állni.
Curryhoz is ideális köret
Ismeri, próbálta már a barna rizst, vagy a jázminrizst is?
Összetétel: 100 % basmati rizs
Származási hely: Pakisztán
Tápanyag tartalom 100 g termékben: