Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Csicseriborsó és sült paszternák curry

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.01.02 19:54
Csicseriborsó és sült paszternák curry

A paszternák remek téli csemege, alternatívája lehet a burgonyának, és nagyon sok ételhez felhasználható. Nem ugyanaz, mint a fehérrépa, de rokona a répának. Nálunk kevesen ismerik és ritkán használják, érdemes neked is kipróbálni!

A paszternák nagyon jól lllik ebbe a télies vegán curryben, ízt és remek állagot adva hozzá. Tálaljuk naan kenyérrel, amivel tunkolhatjuk is a szószt.

Hozzávalók

  • 4 nagy paszternák kockákra vágva (kb. 500g)
  • 2 evőkanál növényi olaj vagy napraforgóolaj
  • 2 tk köménymag
  • 1 hagyma , apróra vágva
  • 1 csokor koriander ,vagy szárított változata
  • 3 evőkanál curry paszta 
  • 400 g főtt csicseriborsó
  • 400 ml kókusztej
  • 2 lime , 1 leve és 1 szeletekre vágva
  • joghurt , rizs vagy naan kenyér, tálaláshoz

Elkészítése:

  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokos hőmérsékletre. Az összevágott paszternákot tedd egy tepsibe, sütőpapírra.
  • Locsold meg az olaj felével, és szórj a tetejére frissen őrölt köményt, esetleg ízesítsd ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal. 
  • Süsd 25-30 percig , amíg megpuhul. (sütőtűvel ellenőrizheted).
  • A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk. Süsd az apróra vágott hagymát és a koriandert kb. 15 percig, egy kis vízzel, amíg igazán puha nem lesz és enyhén karamellizálódik. 
  • Ezután hozzákeverjük a currypasztát,  és még 1 percig pároljuk együtt, majd hozzáadjuk a főtt csicseriborsót és a kókusztejet. 
  • 10 percig pároljuk, ezután adjuk hozzá a lime levét, és ízlés szerint (kóstolás után) ízesítsük újra.
  • A tetejére pasztinákot, korianderlevelet és lime-szeleteket teszünk, és joghurttal, jázmin rizzsel, vagy basmatival,  naan kenyérrel tálaljuk.

 

Történelmi adalék:

A paszternák Európában és Ázsiában is egyaránt őshonos. A rómaiak is nagyon kedvelték, termesztették is, sőt a hódító hadjárataik során Európa számos területére magukkal vitték és ott is meghonosították.

Ennek volt köszönhető, hogy a rómaiak felfedezték, az általuk annyira kedvelt gyökérzöldség az északabbra fekvő, hidegebb területeken - még ízletesebbé válik. Így jöttek rá, hogy a paszternákot az első fagy után érdemes fogyasztani, amikor már sokkal édesebb.