Csicseriborsó és sült paszternák curry
A paszternák remek téli csemege, alternatívája lehet a burgonyának, és nagyon sok ételhez felhasználható. Nem ugyanaz, mint a fehérrépa, de rokona a répának. Nálunk kevesen ismerik és ritkán használják, érdemes neked is kipróbálni!
A paszternák nagyon jól lllik ebbe a télies vegán curryben, ízt és remek állagot adva hozzá. Tálaljuk naan kenyérrel, amivel tunkolhatjuk is a szószt.
Hozzávalók
- 4 nagy paszternák kockákra vágva (kb. 500g)
- 2 evőkanál növényi olaj vagy napraforgóolaj
- 2 tk köménymag
- 1 hagyma , apróra vágva
- 1 csokor koriander ,vagy szárított változata
- 3 evőkanál curry paszta
- 400 g főtt csicseriborsó
- 400 ml kókusztej
- 2 lime , 1 leve és 1 szeletekre vágva
- joghurt , rizs vagy naan kenyér, tálaláshoz
Elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokos hőmérsékletre. Az összevágott paszternákot tedd egy tepsibe, sütőpapírra.
- Locsold meg az olaj felével, és szórj a tetejére frissen őrölt köményt, esetleg ízesítsd ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal.
- Süsd 25-30 percig , amíg megpuhul. (sütőtűvel ellenőrizheted).
- A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk. Süsd az apróra vágott hagymát és a koriandert kb. 15 percig, egy kis vízzel, amíg igazán puha nem lesz és enyhén karamellizálódik.
- Ezután hozzákeverjük a currypasztát, és még 1 percig pároljuk együtt, majd hozzáadjuk a főtt csicseriborsót és a kókusztejet.
- 10 percig pároljuk, ezután adjuk hozzá a lime levét, és ízlés szerint (kóstolás után) ízesítsük újra.
- A tetejére pasztinákot, korianderlevelet és lime-szeleteket teszünk, és joghurttal, jázmin rizzsel, vagy basmatival, naan kenyérrel tálaljuk.
Történelmi adalék:
A paszternák Európában és Ázsiában is egyaránt őshonos. A rómaiak is nagyon kedvelték, termesztették is, sőt a hódító hadjárataik során Európa számos területére magukkal vitték és ott is meghonosították.
Ennek volt köszönhető, hogy a rómaiak felfedezték, az általuk annyira kedvelt gyökérzöldség az északabbra fekvő, hidegebb területeken - még ízletesebbé válik. Így jöttek rá, hogy a paszternákot az első fagy után érdemes fogyasztani, amikor már sokkal édesebb.