Dahl - indiai vörös lencse leves
Régóta szemeztem már a vörös lencséből készített indai dahl receptjével. Több forrást is megnéztem, míg kikötöttem Steiner Kristóf "megoldás" mellett.
A dahl Indiában egy alapétel. Rendkívül egyszerű, és nagyon finom. Növényi fehérjében igen gazdag, és önmagában is ehető. A fűszerezés megváltoztatásával új árnyalatai jelennek meg a tányéron, mind ízben, mind színben. Érdemes kísérletezni, és a magyar ízléshez is közel áll - legalábbis, a családomnál siket aratott. Kezd neki te is, nem egy atombomba az összeállítása. Ha még nem olvastad, írtam egy blogbejegyzést a kurkuma hatásairól is.
Hozzávalók:
1 csésze vörös lencse
egy teáskanálnyi fokhagyma granulátum
3 ek. kókuszzsír
fél vöröshagyma, megtisztítva, felaprítva
5 dkg friss gyömbér vagy 1 ek. őrölt gyömbér
1.5 db babérlevél
1 kávéskanálnyi himalaya só
1 kávéskanálnyi őrölt fekete bors
1 kávéskanálnyi őrölt köménymag
1 evőkanálnyi kurkuma
1 evőkanálnyi curry vagy valamilyen indiai maszala, azaz fűszerkeverék
ha ínyenc kedvemben vagyok, belemorzsolok 1 szárított csilit, és belereszelem ½ narancs/citrom/1 egész mandarin héját is.
1 l víz
Elkészítés:
Meghámozom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd apróra szeletelem.
Felhevítem a kókuszzsírt, és ha már forró, beleöntöm a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezem, ahogy a készülő vacsora illata elárasztja a konyhát… de azért nem felejtem el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!
Ha üvegesre és itt-ott karamell-barnára sült a hagyma, beleszórom a fűszereket – a babérlevél kivételével –, és kavargatom még egy kicsit, míg össze nem érnek az ízek.
Hozzáöntöm a lencsét, alaposan sózom-borsozom, és a többi fűszert is beleszórom a lábosba. 2-3 percig pirítom, közben pedig felforralom a vizet a vízforralóban vagy egy másik lábosban.
Ráöntöm a forrásban lévő vizet a lencsére, és állandó kevergetéssel csillapítom a heves sercegést. Miután a kotyvalék ismét felforrt, mérséklem a láng erejét, beledobom a babérleveleket, belemorzsolom a csilit, ráreszelem a narancsot, majd ismét megkavarom. Ha lusta vagyok, szimplán lehámozom a citrushéjat, és cafatnyi darabkákra tépem. Csodálatos lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-feltűnnek a kanálban…
Most akkor van időm arra, hogy lenyomjam a napi jógarutinom, meditáljak egy kicsit az élet nagy dolgain, elmeséljem a legújabb felismerésemet, élményeimet a legjobb barátomnak telefonon - a dhal takaréklángon, fedővel letakarva 25 perc alatt fő készre. Néha azért rákukkantok: ha túlságosan besűrűsödne, adok hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, leveszem a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.
Készen is vagyunk: a forró főzeléket az asztalra teszem egy vekni finom kenyérrel vagy tiszta, natúr, tengeri sóval ízesített basmati rizzsel.