Gyömbér, (zingiberis rhizoma)
Honnan származik?
Kínában már időszámításunk előtt több évszázaddal is használták. Európába Marco Polo révén jutott el. A középkorban jelentős szerepe volt a népek közötti fűszer kereskedelemben. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában, és Nyugat-Afrika trópusi tájain termesztik ezt a sajátságos ízű, illatos, kissé csípős kesernyés ízű fűszert adó növényt.
Maga a növény gyökere szolgáltatja a fűszert, melynek többféle feldolgozási módszerét is használják. A hámozatlan fekete a barbadosi, a hámozott fehér a bengáliai gyömbér.
Számos, előnyös tulajdonság a gyökérből:
Aromáját illó olaj, ízét pedig gingerol nevű összetevője okozza. Ezeken kívül növényi cukrot, gyantát, gyantasavat, és keményítőt is tartalmaz. A benne található bioaktív anyagoknak köszönhetően, köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító emésztés serkentő, és puffadás csökkentő. Teába is finom frissen vágott változata. Itt a magzsolán kapható kandírozott változata, ami a hidegebb évszakokban a meghülés, megfázás, torokfájás esetén is ajánlott, finom csemege. H ízületi fájdalmaink vannak, ez a gyógynövény a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti.
Az őrölt gyömbér hatása és felhasználása - blogcikk
Főzési tippek:
Egyes levesek (hús, bab, burgonya, gyümölcs), levesgombócok, szószok, és angolos ételek kitűnő ízesítője lehet, de intenzív aromája miatt adagolásával érdemes óvatosan bánni. Jó illik a curry-hez, de sütemények, és torták is pinkánssá tehetőek vele. Sőt a közkedvelt vietnami pho leves receptjében is ajánlott használni.
Sok vásárlónk kedvence a kandírozott gyömbér. Ezek szép, világos, chips.szerű szeletek.
Származási hely: Nigéria