Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Kurkuma őrölt - 250 g
Kurkuma őrölt - 250 g
1 099 Ft

Kurkuma őrölt - 250 g

Kurkuma őrölt - 250 g
Kurkuma őrölt - 250 g
Kurkuma őrölt - 250 g
Kurkuma őrölt - 250 g

Az "indiai sáfrányként" is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő növény, amely kb. 1 m magasra nő.


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Súly
250 g
Várható kiszállítás
2024.03.22
Gyártó
Mix Fűszerek
Raktáron
1 099 Ft
Egységár: 4 396 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 10 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
1 044 Ft/db
5+  db
-7 %
1 022 Ft/db
Részletek

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Latin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae);Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában.

Évelő növény, amely kb. 1 m magasra nő. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.  

Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér; Szanszkrit nyelven: haridra; Hindi nyelven: haldin

Oldalunkon egy blogbejegyzést is találsz, ezzel kapcsolatban:

A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai


Kurkuma és egy kis fűszer történelem:

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba.

Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy  a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel.

Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Az "élet fűszereként" is tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ.

Kömény, fűszerkömény rendelés

Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".

Egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttérízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak is.

A ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt!

kurkumint előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett.

Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:

  • Margarinok és hasonló zsírok (quantum satis)
  • Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
  • Burgonyapehely (qs)
  • Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
  • Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)

Nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer.

De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin).

A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a növény gyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.

Előnyös élettani hatások:

A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, és gyakran csupán egy aminosavnak tekintik. De ez igazából csak egy kifejezés, amely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, amely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból.

Ezek a glutaminsav, a cisztein és a glicin. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.

Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. Csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét.

A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag.

Gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó), ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. Hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is).

Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású).

A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsav termelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.

A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt -, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél ilyen italt fogyasztanak.

Három evőkanál durvára vágott gyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet.

Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártya gyulladásra.Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.

Légzési nehézségeknél  főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat.

Hatékony hepatoprotektívum (májvédő). Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

Kurkuma, magzsola.hu

A következőkben a kurkumin rákellenes és egyéb egészségvédő hatásaival foglalkozó tudományos vizsgálatokból, tanulmányokból merítünk, amelyek nagy számban lelhetők fel a nemzetközi szakirodalomban.

Vizsgálták a mellrák elleni hatását. Pontosabban azt, hogy hogyan akadályozza meg a rákos sejtek szaporodását. Azt találták, hogy a hatás függ ugyan az alkalmazás idejétől és dózisától, de az általa kiváltott sejtpusztulás mind a hormonfüggő, mind az attól független sejtvonalakra egyaránt vonatkozott. - Anticancer Drugs, 8(5):470-81, 1997. június

Gyulladásgátló és antioxidáns hatását egyaránt elemezték egy másik vizsgálatban. Kiindulópontjuk az volt, hogy a nem szteroid gyulladásgátló szerek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az eredmények azt mutatták, hogy szedése jelentősen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma előfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát. - Cancer Res, 55(2):259-66, 1995. január 15.

A fűszerben található fenolos jellegű vegyületek, a kurkumin I. és a kurkumin III. gyomorrák- és bőrrákellenes hatása került górcső alá egy további kutatásban.

Az eredmény az volt, hogy a kurkumin az úgynevezett karcigonén anyagcsere befolyásolásával fejti ki rákellenes hatását. Egyszersmind megvizsgálták  in vitro (kémcsőben) hatását a vérrák egyik fajtájára, a humán krónikus myeloid leukémiára. Megállapították, hogy a kurkumin a rák kialakulása, növekedése és terjedése szempontjából egyaránt gátló hatású. - J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992. április

Világszerte komoly egészségi problémát jelent az idős korban egyre több embert fenyegető szürkehályog képződés. Ennek a folyamatnak a hátterében az úgynevezett oxidatív stressz áll, amelynek az antioxidánsok hatékony ellenszerét jelentik. A  szürkehályog képződés megakadályozásában kifejtett antioxidáns hatását vizsgálták ebben a tanulmányban, amelynek a végkövetkeztetése az volt, hogy a szemre gyakorolt védőhatása elsősorban a GST képződésnek köszönhető. - Am J Clin Nutr, 64(5):761-6, 1996. november

Az érrendszer egészsége, a keringés szempontjából igen lényeges a koleszterin és a lipidperoxidok szintje a vérben. A vizsgálat során 7 napon át adtak önkénteseknek napi 500 mg kurkumint. Jelentős csökkenést tapasztaltak a szérum lipidperoxidok szintjében (33%), növekedést a "védőhatású", HDL-koleszterin szintjében (29%), valamint csökkenést a vér teljes koleszterin szintjében (11,63%). Ezért a kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. - Indian J Physiol Pharmacol, 64(5):273-5, 1992. október

Megvizsgálták a vesére gyakorolt hatását is. Patkányokban mesterségesen vesebetegséget idéztek elő, majd kurkumint adtak nekik. Az eredmények azt mutatták, hogy képes volt helyreállítani a normális veseműködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását, növelte a vese glutation tartalmát és glutation-peroxidáz aktivitását (erős antioxidáns hatás). Megakadályozta továbbá a lipid-peroxidáció okozta vesekárosodást, ezért a kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetőségnek tartják a kurkumin szedését. - British Journal of Pharmacology, 200, Vol 129, Iss 2, pp 231-234

A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatás ugyancsak egy állatkísérletnek volt a tárgya. Sztreptozotocin injekcióval cukorbeteggé tett patkányoknak 8 héten át kevertek a táplálékukba kurkumint, ennek következtében javultak a vizelet laboratóriumi értékei (albumin, karbamid, kreatinin és szervetlen foszfor), valamint mérséklődött a nátrium és a kálium kiválasztása.

A kontrollcsoporthoz képest a kurkuminra fogott diabéteszes patkányok májának súlya is csökkent. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség körülményei között kurkumin adagolásával tökéletesebbé válik az anyagcsere. - Mol Cel Biochem, 152(1):13-21, 1995. november 8.

Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100.000 lakosra jut 3,24 megbetegedés), emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon.

Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy  erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.

Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján hatékonyan érvényesülhetne többek közt a pszichiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában.

Csodaszép sárgás színével és sokszínű gyógyító hatásával (ami kutatásokkal igazolt) igazán "csodaszernek" számít, éppen ezért megérdemli, hogy ne csupán egzotikus fűszerként és olcsó festékanyagként hasznosítsuk.

Származási hely: Indonézia

FIGYELEM!

A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására az étrendből hiányzó adatok pótlására, esetleg speciális étrenden lévő anyagok pótlására, kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatást szolgálják, nem utalnak a termékekkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására!

Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvosához vagy más egészségügyi szakemberhez.

Ezen honlapon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.

Minden esetben kérje ki szakorvosa tanácsát!

Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (39 vélemény)
(39)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
GYŐRIK MÁRTA
2016.01.03
Kiváló termék, kiváló ár-érték arányban! Nagyon örülök a nagy kiszerelésnek, hiszen kiváló élettani hatása miatt, sokat, sokféleképpen fogyasztjuk. / kókusztejbe gyömbérrel mézzel,nagyon finom "forró csoki"készíthető belőle :-))) ételekhez, gyömbérporral lenmagolajban pici őröltborssal kikeverve... Ezen kívül arclemosóba, arckrémbe, testápolóba picit belekeverve is kiváló
Beszedics-Környei Andrea
2016.01.03
Egy szakács ismertette meg velem ezt a fűszert, eleinte főleg rízsbe kevertem, de már szinte mindenbe kerül belőle :)
Vidáné B. Judit
2016.01.19
Szeretem ezt a fűszert és az itt kaphatóval nagyon elégedett vagyok. Feltétlen rendelek még!
Tallárom Anita Emese
2016.02.24
megvagyok vele elégedve, máskor is rendelni fogom ha elfogy.
Tallárom Anita Emese
2016.02.24
megvagyok vele elégedve, máskor is rendelni fogom ha elfogy.
Hasonló termékek