Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2021.09.12 14:30
A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

Ez a fűszer (Curcuma longa) számos előnyös hatással bír szervezetünkre. A más néven kurkumagyökér, vagy "indiai sáfrány" régóta jelen van Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájában, gyógyászatában, jótékony hatásait már korán felismerték ezen a vidéken, szó szerint táplálékkiegészítőként is használták:

Ez a fűszer (Curcuma longa) számos előnyös hatással bír szervezetünkre. A más néven kurkumagyökér, vagy indiai sáfrány régóta jelen van Dél-Kelet Ázsia gasztronómiájában, gyógyászatában, jótékony hatásait már korán felismerték ezen a vidéken, szó szerint táplálékkiegészítőként is használták.

A sárgás színű fűszer adja a curry jellegzetes színét is. Kúraszerűen használva, mi is akár rövid időn belül érezhetjük előnyeit. Előző cikkünkben a paradió tulajdonságairól, magas szeléntartalmáról írtam. 

Kurkuma vagy kurkumin? 

A kettő nem ugyanaz! A fűszer hatóanyaga tulajdonképpen a kurkumin, vagy curcumin, mely a növény gyökerében, gumójában található, kb. 4-5% arányban. Polifenol, amelyről számos kedvező - a koszorú erekre, az idegrendszerre, a májműködésre és a keringési rendszerre kifejtett - egészségügyi hatást derítettek ki róla.

Emellett vírusfertőzések és oxidatív stressz, a vérlemezkék összecsapódását és a daganatos sejtek növekedését gátló tulajdonsága miatt is kiemelt szereppel bír. Ez adja egyébként gyönyörű színét, ízét is. És legfőképpen: erős gyulladáscsökkentő, hatásos antioxidáns tulajdonságú. Na, ezért érdemes fogyasztani, de még nincs vége! 

kurkuma, hatása, fogyás, csont, izületek - magzsola.hu

kép: depositphotos.com

Fogyókúra, fogyás, bizonyítottan előnyös hatásai:

Nos, azt előre szeretném leszögezni, hogy ez sem egy csodaszer, önmagában nem segít a súlyvesztésben, de hatékony kiegészítője lehet a fogyásnak. Mi ennek az alapja? Megakadályozza a zsírsejtek vérellátását, amelyek ezáltal nem tudnak tovább nőni. Továbbá gyorsítja az anyagcserét, és egyúttal, májtisztító hatása is van.

kurkuma fogyókura, turmeric hatasa.

Sokszor, ez előbbinek túlterheltsége is akadályozza a fogyást. Még egy jó tulajdonság, hogy tartósan is segít fenntartani az ideális testsúly megtartását, tehát, a fogyás után is érdemes tartósabban is fogyasztani, beépíteni az étrendbe. Jó minőségű fekete borssal együtt fogyasztva extrém módon növelhető a felszívódás hatékonysága, ezért próbálj meg arra ügyelni, hogy az az étel, amelyet fogyasztasz, lehetőleg tartalmazzon piperint.

Ha kedveled a keleti konyhát, a tikka masala (szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, római kömény, egész kömény, koriander, kardamom, cayebbe bors, kurkuma), és a garam masala (koriander, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, köménymag, édeskömény, feketebors, csili, kardamom, csillagánizs mag, babérlevél, napraforgó olaj, szerecsendió, kurkuma) is tartalmazza ezt a fűszert.

kurkuma fűszer, őrölt, curry, indiai sáfrány - magzsola.hu

kép: apteline.pl

A legbiztosabb az, ha magad kevered össze az összetevőket. Érdemes ezeket serpenyőben hevíteni, de nem megégetni, és kihűlés után apróra darálni. Jól záródó dobozban, vagy csatos üvegben, száraz, sötét, hűvös helyen sokáig friss marad.

Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes enyhén fanyar, kesernyés, némileg az őrölt gyömbérre emlékeztető íze nem mindenkinek ízlik. 

Természetes gyulladáscsökkentő hatás: 

A gyulladás egy fontos jelzőrendszer, ami arra figyelmezteti a szervezetet, hogy a védekező mechanizmusát kapcsolja be. Az ilyenkor beinduló folyamatok sokrétűek, érintett az alvadási rendszer, a vérképzés, a sejt-ölés és sejteltakarítás, a beinduló tanulási folyamatok összessége, és így tovább, leegyszerűsítve gyulladásos folyamatról beszélünk.

A rövid időtartamú gyulladások hasznosak a testünk számára, viszont a krónikus, tartós gyulladás ellen mindenképp lépni kell. Kurkuma kura, napi fogyasztása:

Ízületi gyulladások. 

Az arthritis egy civilizációs betegség, és gyakori gyakori probléma az európai országokban már a 40-eseknél is, azaz, akik az 1980-as években születtek. Számos különböző típusa létezik, amelyek többsége gyulladást okoz az ízületekben. Tekintettel arra, hogy a kurkumin egy erős gyulladásgátló vegyület, ez hatékonyan segíthet az ízületi gyulladáson. Ezt számos tanulmány igazolja.

Vizsgálatok alapján az izületi gyulladással küzdő betegek tüneteit hatásosan csillapítja a kurkumin. Több kutatásban is olvasható, hogy Indiában, ahol a kurkuma a mindennapi étrend része, és rendszeresen fogyasztják ezt a fűszert, sokkal kisebb arányban fordul elő az Alzheimer- kór és jobb az ott élő emberek kognitív ( gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat vagy egyéb magasabb rendű gondolkodási feladatok) teljesítménye. 

őrölt kurkuma fűszer, jótékony hatások - magzsola.hu

Egy kutatás  során demenciával küzdő betegek memória teljesítményét vizsgálták. A folyamatban összesen 40 fő vett részt, akik 50 és 90 év közöttiek voltak és enyhébb memória panaszokkal küzdöttek.  A 40 résztvevő egyik részének placebót, a másiknak napi kétszer 90 mg kurkumint adtak másfél éven keresztül. A kísérlet végén a kurkuminnal kezelt betegeknél jelentős javulást tapasztaltak. Memória tesztjükben közel 30 százalékos javulás volt mérhető.

Fogyasztása, ajánlott adag, adagolása

A fenti előnyöket olvasva, jogosan vetődik fel a kérdés: mennyi kurkumát fogyasszunk? 

Nos, a “rossz” koleszterinszint csökkentéshez napi 500 mg kurkumin, a rákellenes hatás elérésére több mint napi 1800 mg bevételét javasolják. Jóllehet az indiaiak pazarlóan sok kurkumát esznek, ez a mennyiség az általuk fogyasztott mennyiségnek is legalább 40 x-ese! Egyszerűen nem lehet naponta két evőkanálnyi kurkumát lenyelni! Ezért érdemes ezt koncentrált formában, akár tablettaként is bevenni.

Szakértők és az ezzel kapcsolatos kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a  a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, rossz a felszívódása. Ugyanakkor a nagyobb mennyiségű napi kurkuma fogyasztás lehet az oka, hogy Indiában az idősek körében szinte ismeretlen az Alzheimer-kór.

Nagy része a bélben és a vastagbélben marad, a szervezet más részébe így már nem jut említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben sokféle jótékony hatást tud kifejteni:

  • szabályozza, egyensúlyban tartja a bél baktériumflóráját,
  • gyulladásgátló,
  • megvéd a nyombélfekély vagy 
  • a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel alattomosan rákos folyamatokba csaphatnának át.

Egy bécsi egyetemi gasztronómiaprofesszor szerint a bőségesen fogyasztott kurkumin a bélgyulladásokra adott gyógyszereknél sokkal hatékonyabb.

A heti kétszer-háromszor, szintén sok kurkumint tartalmazó currys ételt fogyasztók körében ugyancsak kisebb az esély az időskori eltompulásra. Vagy hogyan lehet, hogy a csaknem egymilliárd indiainak szinte nincsenek bélproblémái, náluk ismeretlen a hasnyálmirigy-gyulladás és a béltraktus bármely rákos megbetegedése? A “fejlett,civilizált Európában” 18 x annyi a béldaganat. Akkor mégiscsak hatékony lehet az a fűszer.

Összegzés:

Tehát akkor járunk a legjobban, ha ételeikbe keverve jutunk hozzá a értékes fűszer jótékony tulajdonságaihoz. Ha nem szereted az ízét, vagy más ok miatt ne szívesen építed be étrendedbe, érdemes jó minőségű táplálékkiegészítő formájában szedni, elkerülve  a túladagolást is. 

A 40 résztvevő egyik részének placebót, a másiknak napi kétszer 90mg kurkumint adtak másfél éven keresztül. A kísérlet végén a kurkuminnal kezelt betegeknél jelentős javulást tapasztaltak. Memóriatesztjükben 28 százalékos javulást tapasztaltak.

kurkuma, curcumin - magzsola.hu