Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Tkka Masala, karfiolla, hús nélkül - fincsi!

étrend
sütés
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2024.02.14 19:35
Tkka Masala, karfiolla, hús nélkül - fincsi!

Mindenki szereti a finom curry-t...azokat a merész ízeket, a különböző fűszerek kombinációját és azt a krémes állagot. Sok próba után ma megosztom veletek legújabb szerzeményemet... Karfiolos Tikka Masala-t . Lehet, hogy néhányan ismerik ezt a finom ételt. Nos, ez az én verzióm, SOKKAL egészségesebb, könnyen elkészíthető, és nem fog fájni a hasad.

Felkészülési idő: 10 
Főzési idő: 30 
Teljes idő: 40 
fogás: Főétel
Konyha: gluténmentes, indiai, vegán
Kulcsszó: karfiol tikka masala, tikka masala recept, vegán indiai curry
Adagok: 6 adag
Kalória: 151 kcal

Hozzávalók:

  • 1 közepes karfiol megmosva, közepesen kis rózsára vágva
  • 1 fej vöröshagyma , felkockázva 
  • 6 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • kisebb darab gyömbér, vagy szárított gyömbér, külső héja eltávolítva, finomra reszelve
  • 1/2 zöld jalapeno kockára vágva (többé-kevésbé a fűszerezéshez szükséges mértékben)
  • 1/2 teáskanál mustármag
  • 1 evőkanál pomace olaj
  • frissen vágott koriander a díszítéshez
  • 2 evőkanál kesudiókrém , opcionális

A szószhoz:

  • 3 közepes érett paradicsom , félbevágva
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika , a szár és a magok eltávolítva
  • 1/2 csésze friss koriander , lazán csomagolva
  • 3/4 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej

Fűszerek:

  • 3/4 teáskanál garam masala
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál sót adjunk hozzá még ízlés szerint
  • chili por , szükség szerint a fűszerezéshez (elhagyható)

Elkészítés

A szósz:

  • Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon hevíts fel 1 evőkanál étolajat.
  • Hozzáadjuk a mustármagot, és kb 30 másodpercig pirítjuk. Akkor ok, ha sercegnek, és elkezd pukkanni.
  • Azonnal hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért, a darált fokhagymát, a zöld jalapenót és az apróra vágott hagymát. Főzzük néhány percig, amíg illatos lesz, és a hagyma üvegessé válik.
  • Keverjd gyakran, hogy elkerüld a leégést.
  • Amíg a fenti keverék rotyog, adjuk hozzá a fenti szósz hozzávalóit egy turmixgépbe.
  • Amikor a hagyma kezd átlátszóvá válni, kapcsold le a tüzet, és tedd bele a serpenyő teljes tartalmát (hagyma/fokhagyma/gyömbér) a szósz hozzávalóit tartalmazó turmixgépbe.
  • Magas fokozaton addig turmixoljuk, amíg teljesen sima mártássá nem válik.
  • Öntsd vissza a turmixgépből a mártást a serpenyőbe, add hozzá minden fent felsorolt ​​fűszert. Közepes-alacsony fokozaton melegítsd fel a szószt. Fedő nélkül, közepes-alacsony lángon 10-15 percig főzd.

Az étel elkészítéséhez:

  • Add hozzá az összes karfiol rózsát a szószhoz, keverd jól össze. Lefedve főzd körülbelül 10 percig alacsony lángon. 
  • Vedd le a fedőt, és így főzd közepes lángon, időnként megkeverve, körülbelül 10-15 percig 
  • Ízesítsük még sóval, ha szükséges, kapcsoljuk le a tüzet, csepegtessünk rá 2 evőkanál kesudiókrémet, és díszítsük friss, apróra vágott korianderrel.
  • Tálald forrón egy kis rizzsel, Naan kenyérrel.

A legtöbb ember azt mondja, hogy szereti az indiai ételeket.

Ilyenkor általában India északi részéből származó pandzsábi ételekre gondolnak. Ha nem ismered azt, amiről beszélek, akkor a curryk és mártások tele vannak fűszerekkel, nagyon merész ízűek, gazdagok és krémesek. Mindig is nagy rajongója voltam a pandzsábi ételeknek.

Most főleg azért, mert a legtöbb éttermi étel nem vegán, de még mielőtt vegánná váltam, túl nehéznek találtam, és mindig fáj a hasam. Sok zsíros tejszín és olaj van bennük (ami nekem felesleges). Tehát otthon újra kellett készítenem ennek az ételnek egy másik változatát. A Tikka Masala ételek különösen az egyik legnépszerűbb indiai étel. 

ahol szinte mindent össze lehet keverni egy turmixgépben, majd a tűzhelyen hagyjuk besűrűsödni. Egyszerű, gyors, és kevés előkészületet igényel. Néhány próbálkozás után eljutottam a zöldségek, a kókusztej és néhány fűszer tökéletes kombinációjához, hogy megkapjam azt a csodálatos merész, zamatos, gazdag, krémes szószt, amelyet mindannyian annyira szeretünk. Ezután hagyd besűrűsödni, amíg a karfiol megfő a szószban, díszítsd friss fűszernövényekkel, és máris finom karfiol Tikka Masala lesz, ami SOKKAL egészségesebb is. És a legjobb az egészben, hogy ettől nem fog fájni a hasad! Ennél a receptnél szép krémességet értem el anélkül, hogy kesudiót/diót kellett volna használni, de egy kicsit krémesebb ételhez a végén csepegtethetünk rá egy kis kesudiókrémet.

Az indiai ételek szerelmesei számára KÖTELEZŐ kipróbálni ezt az ételt! Szeretni fogod! És ha még soha nem próbált otthon indiai ételeket készíteni, ez a tökéletes étel a kezdéshez. Csak néhány fűszerre van szükség, amelyek a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban könnyen elérhetőek.