Az indiai ételek szerelmesei számára KÖTELEZŐ kipróbálni ezt az ételt! Szeretni fogod! És ha még soha nem próbált otthon indiai ételeket készíteni, ez a tökéletes étel a kezdéshez. Csak néhány fűszerre van szükség, amelyek a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban könnyen elérhetőek.
Tkka Masala, karfiolla, hús nélkül - fincsi!
Mindenki szereti a finom curry-t...azokat a merész ízeket, a különböző fűszerek kombinációját és azt a krémes állagot. Sok próba után ma megosztom veletek legújabb szerzeményemet... Karfiolos Tikka Masala-t . Lehet, hogy néhányan ismerik ezt a finom ételt. Nos, ez az én verzióm, SOKKAL egészségesebb, könnyen elkészíthető, és nem fog fájni a hasad.
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol megmosva, közepesen kis rózsára vágva
- 1 fej vöröshagyma , felkockázva
- 6 gerezd fokhagyma, felaprítva
- kisebb darab gyömbér, vagy szárított gyömbér, külső héja eltávolítva, finomra reszelve
- 1/2 zöld jalapeno kockára vágva (többé-kevésbé a fűszerezéshez szükséges mértékben)
- 1/2 teáskanál mustármag
- 1 evőkanál pomace olaj
- frissen vágott koriander a díszítéshez
- 2 evőkanál kesudiókrém , opcionális
A szószhoz:
- 3 közepes érett paradicsom , félbevágva
- 1 közepes piros kaliforniai paprika , a szár és a magok eltávolítva
- 1/2 csésze friss koriander , lazán csomagolva
- 3/4 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej
Fűszerek:
- 3/4 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál sót adjunk hozzá még ízlés szerint
- chili por , szükség szerint a fűszerezéshez (elhagyható)
Elkészítés
A szósz:
-
Egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon hevíts fel 1 evőkanál étolajat.
-
Hozzáadjuk a mustármagot, és kb 30 másodpercig pirítjuk. Akkor ok, ha sercegnek, és elkezd pukkanni.
-
Azonnal hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért, a darált fokhagymát, a zöld jalapenót és az apróra vágott hagymát. Főzzük néhány percig, amíg illatos lesz, és a hagyma üvegessé válik.
-
Keverjd gyakran, hogy elkerüld a leégést.
-
Amíg a fenti keverék rotyog, adjuk hozzá a fenti szósz hozzávalóit egy turmixgépbe.
-
Amikor a hagyma kezd átlátszóvá válni, kapcsold le a tüzet, és tedd bele a serpenyő teljes tartalmát (hagyma/fokhagyma/gyömbér) a szósz hozzávalóit tartalmazó turmixgépbe.
-
Magas fokozaton addig turmixoljuk, amíg teljesen sima mártássá nem válik.
-
Öntsd vissza a turmixgépből a mártást a serpenyőbe, add hozzá minden fent felsorolt fűszert. Közepes-alacsony fokozaton melegítsd fel a szószt. Fedő nélkül, közepes-alacsony lángon 10-15 percig főzd.
Az étel elkészítéséhez:
-
Add hozzá az összes karfiol rózsát a szószhoz, keverd jól össze. Lefedve főzd körülbelül 10 percig alacsony lángon.
-
Vedd le a fedőt, és így főzd közepes lángon, időnként megkeverve, körülbelül 10-15 percig
-
Ízesítsük még sóval, ha szükséges, kapcsoljuk le a tüzet, csepegtessünk rá 2 evőkanál kesudiókrémet, és díszítsük friss, apróra vágott korianderrel.
-
Tálald forrón egy kis rizzsel, Naan kenyérrel.
A legtöbb ember azt mondja, hogy szereti az indiai ételeket.
Ilyenkor általában India északi részéből származó pandzsábi ételekre gondolnak. Ha nem ismered azt, amiről beszélek, akkor a curryk és mártások tele vannak fűszerekkel, nagyon merész ízűek, gazdagok és krémesek. Mindig is nagy rajongója voltam a pandzsábi ételeknek.
Most főleg azért, mert a legtöbb éttermi étel nem vegán, de még mielőtt vegánná váltam, túl nehéznek találtam, és mindig fáj a hasam. Sok zsíros tejszín és olaj van bennük (ami nekem felesleges). Tehát otthon újra kellett készítenem ennek az ételnek egy másik változatát. A Tikka Masala ételek különösen az egyik legnépszerűbb indiai étel.