Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Dal Palak, spenót és lencse egy remek indiai receptben.

tartósítószer mentes
recept
húsmentes
ázsiai étel
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
Dal Palak, spenót és lencse egy remek indiai receptben.

A Dal Palak (Spenach Dal) egy nagyon egyszerű, de finom indiai dal recept, sárgalencsével és friss spenóttal. Ez a "hasnyugtató" dal palak curry egy gyors és ízletes recept, amelyet az egész család szeretni fog.

Ha gyors, egyszerű, ízletes és könnyű hétköznapi recepteket keresel, ez a dal palak recept nem fog csalódást okozni.

A Dal palak az indiai dal receptek számos változatának egyike. Ez az a fajta étel, amely elégedetté teszi a pocakot és a lelket is egyaránt.

Az itt használt dal vagy lencse a "toor dal", a spenót pedig hindi nyelven palak. Ezért is hívják spenót dalnak!

Ez a spenótos dal (nem ének! :-)) jól esik a gyerkőcöknek is. Minimálisan fűszerezem, mivel a gyerekeim gyakran élvezik egy tál rizst és dalt. Ez az egyik kedvenc ételük.

Az indiai konyha szereti a lencsét. Nem csak azért, mert tápanyagtartalma gazdag és vitaminokban bővelkedik, hanem azért is, mert fehérjetartalma rendkívül magas, ráadásul a vörös lencse változata elképesztően gyorsan elkészül, akár beáztatás nélkül is.

Az indiai lencseételek igazi varázsa az elképesztően gazdag és karakteres fűszerezésben rejlik. Ez a recept sem kivétel, melyben fellelhetők olyan izgalmas összetevők, mint a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma és a köménymag, anélkül, hogy a csípős chili-t elfelejtenénk.

Az extra vitaminlöket érdekében a recept egy adag friss spenótot is tartalmaz, amely alacsony kalóriatartalmú, mégis számos vitamint és ásványi anyagot, mint például A-, B2-, B6-, E- és K-vitaminokat, folsavat, magnéziumot és vasat kínál.

Bár a lencse önmagában is kiadós, a dal palak mellé kínálhatunk főtt rizst vagy friss naant, azaz indiai lepénykenyeret. Tálaláskor némi friss lime-lé, koriander vagy akár egy csipet növényi joghurt is feldobhatja az ízorgia kavalkádját.

Hozzávalók:

  • 1 csészényi vörös lencse
  • 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 lime kinyomott leve
  • 2 evőkanál ghee vagy sózatlan sima vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • 1 kisebb darab szárított vörös chili
  • 3 csésze spenótlevél durvára vágva
  • főtt basmati rizs és friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Egy finom szita segítségével alaposan mossuk át a vörös lencsét! Tegyük egy közepes edénybe és öntsünk rá 3 bögre vizet! Forraljuk fel közepes lángon és pár percig főzzük.Lényeges, hogy habozzuk le időnként! Keverjük bele az őrölt kurkumát, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára 25-30 perc alatt. Vegyük le a tűzről, majd nyomjuk bele egy fél lime levét és adjunk hozzá 1 teáskanál sót!

2. Közben egy magas falú serpenyőben hevítsük fel a vajat (vagy a gheet, azaz tisztított vajat), adjuk hozzá a köménymagot és főzzük egy kicsit, majd dobjuk bele a chilidarabot is. Ezek után dobjuk rá a hagymát és puhítsuk meg kb. 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd főzzük egy kicsit, míg illatozni kezd. Adjuk hozzá a spenótot is és 1/2 teáskanál sót, majd főzzük, míg a spenót összefonnyad kicsit. Vegyük le a tűzről és facsarjuk bele a maradék fél lime levét is!

3. Adjuk a spenótos keveréket a lencséhez, szükség esetén ízesítsük még egy kis sóval! A kész ragut főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk!

Előnyök: 

  • Egészséges és finom
  • Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy több növényi fehérjét építs be étrendedbe.
  • Meglehetősen olcsó étkezést biztosít
  • Gyerekbarát
  • Gyorsan összeállítható, így tökéletes ebédre a húzós hétköznapokon
  • Vacsorára könnyű levesként is fogyasztható
  • Dió- és szójamentes