Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Dal Palak, spenót és lencse egy remek indiai receptben.

tartósítószer mentes
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
Dal Palak, spenót és lencse egy remek indiai receptben.

A Dal Palak (Spenach Dal) egy nagyon egyszerű, de finom indiai dal recept, sárgalencsével és friss spenóttal. Ez a "hasnyugtató" dal palak curry egy gyors és ízletes recept, amelyet az egész család szeretni fog.

Ha gyors, egyszerű, ízletes és könnyű hétköznapi recepteket keresel, ez a dal palak recept nem fog csalódást okozni.

A Dal palak az indiai dal receptek számos változatának egyike. Ez az a fajta étel, amely elégedetté teszi a pocakot és a lelket is egyaránt.

Az itt használt dal vagy lencse a "toor dal", a spenót pedig hindi nyelven palak. Ezért is hívják spenót dalnak!

Ez a spenótos dal (nem ének! :-)) jól esik a gyerkőcöknek is. Minimálisan fűszerezem, mivel a gyerekeim gyakran élvezik egy tál rizst és dalt. Ez az egyik kedvenc ételük.

Az indiai konyha szereti a lencsét. Nem csak azért, mert tápanyagtartalma gazdag és vitaminokban bővelkedik, hanem azért is, mert fehérjetartalma rendkívül magas, ráadásul a vörös lencse változata elképesztően gyorsan elkészül, akár beáztatás nélkül is.

Az indiai lencseételek igazi varázsa az elképesztően gazdag és karakteres fűszerezésben rejlik. Ez a recept sem kivétel, melyben fellelhetők olyan izgalmas összetevők, mint a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma és a köménymag, anélkül, hogy a csípős chili-t elfelejtenénk.

Az extra vitaminlöket érdekében a recept egy adag friss spenótot is tartalmaz, amely alacsony kalóriatartalmú, mégis számos vitamint és ásványi anyagot, mint például A-, B2-, B6-, E- és K-vitaminokat, folsavat, magnéziumot és vasat kínál.

Bár a lencse önmagában is kiadós, a dal palak mellé kínálhatunk főtt rizst vagy friss naant, azaz indiai lepénykenyeret. Tálaláskor némi friss lime-lé, koriander vagy akár egy csipet növényi joghurt is feldobhatja az ízorgia kavalkádját.

Hozzávalók:

  • 1 csészényi vörös lencse
  • 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 lime kinyomott leve
  • 2 evőkanál ghee vagy sózatlan sima vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, apróra felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • 1 kisebb darab szárított vörös chili
  • 3 csésze spenótlevél durvára vágva
  • főtt basmati rizs és friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

1. Egy finom szita segítségével alaposan mossuk át a vörös lencsét! Tegyük egy közepes edénybe és öntsünk rá 3 bögre vizet! Forraljuk fel közepes lángon és pár percig főzzük.Lényeges, hogy habozzuk le időnként! Keverjük bele az őrölt kurkumát, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára 25-30 perc alatt. Vegyük le a tűzről, majd nyomjuk bele egy fél lime levét és adjunk hozzá 1 teáskanál sót!

2. Közben egy magas falú serpenyőben hevítsük fel a vajat (vagy a gheet, azaz tisztított vajat), adjuk hozzá a köménymagot és főzzük egy kicsit, majd dobjuk bele a chilidarabot is. Ezek után dobjuk rá a hagymát és puhítsuk meg kb. 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd főzzük egy kicsit, míg illatozni kezd. Adjuk hozzá a spenótot is és 1/2 teáskanál sót, majd főzzük, míg a spenót összefonnyad kicsit. Vegyük le a tűzről és facsarjuk bele a maradék fél lime levét is!

3. Adjuk a spenótos keveréket a lencséhez, szükség esetén ízesítsük még egy kis sóval! A kész ragut főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk!

Előnyök: 

  • Egészséges és finom
  • Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy több növényi fehérjét építs be étrendedbe.
  • Meglehetősen olcsó étkezést biztosít
  • Gyerekbarát
  • Gyorsan összeállítható, így tökéletes ebédre a húzós hétköznapokon
  • Vacsorára könnyű levesként is fogyasztható
  • Dió- és szójamentes