Dal Palak, spenót és lencse egy remek indiai receptben.
A Dal Palak (Spenach Dal) egy nagyon egyszerű, de finom indiai dal recept, sárgalencsével és friss spenóttal. Ez a "hasnyugtató" dal palak curry egy gyors és ízletes recept, amelyet az egész család szeretni fog.
Ha gyors, egyszerű, ízletes és könnyű hétköznapi recepteket keresel, ez a dal palak recept nem fog csalódást okozni.
A Dal palak az indiai dal receptek számos változatának egyike. Ez az a fajta étel, amely elégedetté teszi a pocakot és a lelket is egyaránt.
Az itt használt dal vagy lencse a "toor dal", a spenót pedig hindi nyelven palak. Ezért is hívják spenót dalnak!
Ez a spenótos dal (nem ének! :-)) jól esik a gyerkőcöknek is. Minimálisan fűszerezem, mivel a gyerekeim gyakran élvezik egy tál rizst és dalt. Ez az egyik kedvenc ételük.
Az indiai konyha szereti a lencsét. Nem csak azért, mert tápanyagtartalma gazdag és vitaminokban bővelkedik, hanem azért is, mert fehérjetartalma rendkívül magas, ráadásul a vörös lencse változata elképesztően gyorsan elkészül, akár beáztatás nélkül is.
Az indiai lencseételek igazi varázsa az elképesztően gazdag és karakteres fűszerezésben rejlik. Ez a recept sem kivétel, melyben fellelhetők olyan izgalmas összetevők, mint a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma és a köménymag, anélkül, hogy a csípős chili-t elfelejtenénk.
Az extra vitaminlöket érdekében a recept egy adag friss spenótot is tartalmaz, amely alacsony kalóriatartalmú, mégis számos vitamint és ásványi anyagot, mint például A-, B2-, B6-, E- és K-vitaminokat, folsavat, magnéziumot és vasat kínál.
Bár a lencse önmagában is kiadós, a dal palak mellé kínálhatunk főtt rizst vagy friss naant, azaz indiai lepénykenyeret. Tálaláskor némi friss lime-lé, koriander vagy akár egy csipet növényi joghurt is feldobhatja az ízorgia kavalkádját.
Hozzávalók:
- 1 csészényi vörös lencse
- 1/4 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 lime kinyomott leve
- 2 evőkanál ghee vagy sózatlan sima vaj
- só
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 teáskanál finomra reszelt friss gyömbér
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1 kisebb darab szárított vörös chili
- 3 csésze spenótlevél durvára vágva
- főtt basmati rizs és friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Egy finom szita segítségével alaposan mossuk át a vörös lencsét! Tegyük egy közepes edénybe és öntsünk rá 3 bögre vizet! Forraljuk fel közepes lángon és pár percig főzzük.Lényeges, hogy habozzuk le időnként! Keverjük bele az őrölt kurkumát, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük puhára 25-30 perc alatt. Vegyük le a tűzről, majd nyomjuk bele egy fél lime levét és adjunk hozzá 1 teáskanál sót!
2. Közben egy magas falú serpenyőben hevítsük fel a vajat (vagy a gheet, azaz tisztított vajat), adjuk hozzá a köménymagot és főzzük egy kicsit, majd dobjuk bele a chilidarabot is. Ezek után dobjuk rá a hagymát és puhítsuk meg kb. 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd főzzük egy kicsit, míg illatozni kezd. Adjuk hozzá a spenótot is és 1/2 teáskanál sót, majd főzzük, míg a spenót összefonnyad kicsit. Vegyük le a tűzről és facsarjuk bele a maradék fél lime levét is!
3. Adjuk a spenótos keveréket a lencséhez, szükség esetén ízesítsük még egy kis sóval! A kész ragut főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk!
Előnyök:
- Egészséges és finom
- Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy több növényi fehérjét építs be étrendedbe.
- Meglehetősen olcsó étkezést biztosít
- Gyerekbarát
- Gyorsan összeállítható, így tökéletes ebédre a húzós hétköznapokon
- Vacsorára könnyű levesként is fogyasztható
- Dió- és szójamentes