Legfinomabb lencsefőzelék
Nagyon lényeges, hogy egy új év jól kezdődjön. Jó alvás, lusta reggel, vagy délelőtt - és a lencsefőzelék! Ez a tuti, kipróbált étel mindig jól esik, nem csak január elsején. A titok a mustárban rejtőzik.
Mindenkinek van néhány tuti receptje.
Január elseje lévén a lencsefőzelék legjobb, többször is letesztelt változatát publikálom.
Hozzávalók:
40 dkg lencse
némi hideg víz :-)
kávéskanálnyi himalaya só
egész szemes bors, fekete, fehér, vagy rózsa
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma, vagy egy evőkanál fokhagyma granulátum
2 evőkanál mustár
5 egész babérlevél
ízlés szerint tejföl, citromlé
TIPP: ha maradt még lencséd, készíthetsz lilahagymás lencsesalátát is.
Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatom. A vizet legalább 3 x,4 x ezt majd le kell cserélni.
Vizet forralok hogy két ujjnyira ellepje a lencsét, és amikor felforr, le kell habozni, az óvatosabbak esetleg 2x is (no gas!).
Ezután kerül bele a himalaya só, szemes bors, 1 fejnyi apróra vágott vöröshagyma, 2 evőkanál jó minőségű mustár, 2 gerezd zúzott fokhagyma, pár darab babérlevél.
Lassú tűzön puhára főzzük, kb. 45 percig. Ha krumplit is teszünk bele, nem kell sűríteni. Akinek mégis erre van szüksége, saját magával sűrítse: egy merőkanálnyi kész lencsét leturmixolsz, visszateszed, és kész.
Ha elkészült, sok tejföllel, citromlével ízesítem. Az ínyencek füstölt hússal is készíthetik, bár ekkor a sózással csínján kell bánni.
Pofonegyszerű, nem?
Elkészítési idő: 50 perc