Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
blog

A fogyás titkos receptje

Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2018.01.21 20:16
A fogyás titkos receptje

Már az elején szeretném leszögezni - a címben szereplő dolog nem létezik - illetve, ha mégis van ilyen, nem néhány tabletta, vagy por bevételével valósítható meg. hanem sokkal egyszerűbben!

 Szóval, hölgyeim, és uraim, ez a dolog jóval egyszerűbb annál, amit most gondolnak róla.  A fogyás nem kell hogy szenvedéssel járjon, viszont kitartás, az mindenképpen kell hozzá.

Magyarországon a felnőtt lakosság 65%-a elhízott vagy túlsúlyos, kb. 5.000.000, azaz ötmillió embert érint ez jelenség.

A súlytöbblet keletkezése számos okra vezethető vissza, van ebben genetika, is, elsősorban azonban a helytelen táplálkozás, ezen belül is  az ételekben lévő zsírok, és szénhidrátok túlzott jelenléte a felelős.

És a szorongás is oka lehet ennek! Nagyon egyszerűsítve: a férfiak isznak, a nők esznek, ha stresszes az életük, és túl sok, megoldhatatlannak látszó gonddal küzdenek. Sokan most biztosan felvonják szemöldöküket, de kérem, cáfoljanak meg!

Az elhízás ugyanakkor milliárdos üzlet is. Aki szenved ennek a következményeitől, vagy csak meg akar szabadulni tőle, könnyen elhiheti a látványos súlycsökkenéssel kecsegtető ajánlatokat, diétákat.

Sajnos, ezek jó része egészen egyszerűen nem igaz. Nem diétázni kell, 2-3 hétig, aztán visszatérni oda, ami kiváltotta ezt, azaz ugyanúgy enni-inni, mint az elmúlt X évben. Mert akkor nagyon gyorsan visszakúsznak azok a felesleges kilók. 

A tartós súlycsökkentéshez életmódot kell váltani. Nem azonnal, hanem naponta, apró lépésekben.

Én most csak a saját példámat írom le, nem tanácsolok semmit. " Vedd ki belőle, ami neked hasznos, és hagyd a többit."

1. Kevesebbet kezdtem enni. Rájöttem, kb. fele étel is elegendő, főleg, ha ezeket még napközben el is osztom. (Egy indiai mondás szerint naponta ötször érdemes enni annyit, mint amennyi a tenyerűkben elfér....) Tízórai, uzsonna - nem csak az óvodában létezhetnek ezek a "kisétkezések". És erre pont jó  egy alma, vagy más friss, vagy aszalt gyümölcs, ésestleg valami finom olajos mag, vagy egy kis, egészséges zabkása, mondjuk rizstejjel.

2. Több nyers étel, kevesebb hús. Magyarországon az étkezés nagyon húsközpontú. Bár mindenki tisztában van azzal (vagy legalábbis van sejtése róla), mi történik az állatnevelő telepeken, mennyi antibiotikumot, esetleg nyugtatókat kevernek a tápokba, és milyen lehet a vágóhíd, aztán pedig a feldolgozás (brr...), azért hús mindig legyen az ebédben! Én nem vagyok vega, de megértem őket, és szeretnék ebben az irányban elindulni, tehát erősen csökkentettem a húsadagomat. Ráadásul, a nyers ételekben nem bomlottak le a vitaminok, és más hasznos növényi hatóanyagok.

3. Belső tisztítás. Érdemes ezzel kezdeni. Cél: megtisztítani a bélnyálkahártyát a lerakódásoktól (gabona, hús). Ha ezzel megvagyunk, minden könnyebb lesz. Jobban kezd "üzemelni" immunrendszerünk, gyorsul az anyagcserénk. 

Erre több módszer is létezik, vannak drasztikusabban is, mint pl. a Colon terápia. Kezdetnek én napi egy kávéskanál szezámmaggal, és lenmaggal kezdtem, (rá egy pohár vizet), egy hétig. Ezútán pedig perui kovafölddel folytattam. Kíváncsi voltam, amit írtak róla, igaz-e. Igen, igaz. Észrevehetően ledobtam pár kilót, de ehhez nagyon fontos kiegészítő: napi 2 L víz!

Igen, ez nekem is gondot okozott. Na, nem az ára. :-) Hanem, hogy nem vagyok mindig Wc közelében, autózok, utazom. Azért rájöttem, hogy némi szervezéssel ez is mehet. (Reggel rögtön 3-4 dL-t meg lehet inni éhgyomorra, tízórai, ebéd, uzsonna után/előtt is, és este is belefér még otthon 4 dL, 5 x 4= 2 L ! Megvan!) 

Kevesebb gabonából készült étel. Vagy 0. Nem kell annyi kenyeret enni, aztán ezek adaja is csökkenthető, nagyobb önuralommal el is hagyható. (Figyelem!  teljes kiőrlésű kenyéer is kenyér! ) Érdemes barátkozni a gluténmentes "huncutságokkal" is.

Ugyanez a cukorral, ld. fentebb.

Mozgás. Na, ez nekem nehezen ment! De elkezdtem a reggeli fekvőtámaszokat, kávé előtt. Nem sokat, 32-34/ reggel. Persze, először ez sem egyszerű, csak csinálni kell. És persze, a puha, meleg, álmosság, hol a kávém? Ezeket kell egyszer legyőzni. (Rohadt nehéz, egyébként) Ha egyszer sikerül, utána könnyebb (bár a kisértések megmaradnak). Egy idő után szokássá sikerült formálni, akárcsak a korábbi kelést.

Aztán, ha egész nap ülök az irodában, este még elmegyek egy jó nagyot sétálni (tv nézés helyett), kicsit gyorsabb tempóban. Van a telefonomban lépésszámláló, ha ügyes vagyok, akkor megvan estére a 4 km séta. Nem sok, nem kevés.

Én még reggel/este még meditálok is 10-10 percet, mert a mentális egészség, hála, elégedettség nekem nagyon fontos tényezők az életemben, de ez a következő lépés.

Hú, ahogy újra elolvastam az egészet, nem tűnik ez egyszerűnek. Pedig az. Csak el kell kezdeni, és észrevétlenül lehet fogyni, akár 10-12 kg-ot is, szenvedés nélkül.

Nézd meg a testsúly csökkentésével kapcsolatos, 24 termékünket:

     Itt olvasható a második rész ‹=Itt olvasható a második rész


Olvasna még ilyesmit? Nézze meg a többi bejegyzést is.