Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00
Receptek, könnyen elkészíthető ételek, édességek

Lilahagymás lencsesaláta 2023

étrend
Szűrés törlése
Kalocsai Sándor
Kalocsai Sándor
2023.01.01 14:45
Lilahagymás lencsesaláta 2023

Egy finom tápláló saláta minden évszakban jöhet. Ez a lencsesaláta egészséges is, és könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető. 

Hozzávalók

  • 35 dkg lencse
  • 5 dkg füstölt szalonna (főtt, vagy császárszalonna) (elhagyható)
  • 1 közepes fej lilahagyma, apróra darabolva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 350 g tejföl
  • 6 ek majonéz
  • 1 ek mustár (dijoniból kevesebb is elég lehet)
  • 1 ek almaecet
  • só ízlés szerint
  • őrölt fehérbors, ízlés szerint
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 2 db babérlevél
TIPP: a hagyományos lencsét helyettesíthetjük vörös lencsével is, ezt sokkal keveseb ideig kell főzni

Elkészítés

  1. A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, majd ez többször is megismételjük. Én addig szoktam csinálni, amíg gyáltalán nincs habja, a víz tetején. Esetleg kmonzerve, előfőzőtt lencsét is használhatsz, de azt is érdemes átöblíteni.
  2. Ezután feltesszük főni. 
  3. Forrás után, leöntjük az első levét és átöblítjük. (Így kevésbé fúj fel.)
  4. Az új főzővízbe a lencse mellé tesszük teatojásban a babérlevelet, a szegfűborsot és a szegfűszeget, és megsózzuk. kb. 5-20 perc alatt készre főzzük (vigyázzunk, hogy ne főjön szét).
  5. Ezalatt elkészítjük az öntetet: összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
  6. A lilahagymát egészen apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és mindkettőt belekeverjük.
  7. Ha a lencse megfőtt, alaposan leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük az elkészült öntettel.
  8. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  9. díszítésként paradicsom, és uorkaszeleteket, és lilahagymát is tehetünk a tetejére, friss petrezselyemmel,  még klasszabb.