Az Univer Majonéz 1975 óta Magyarország kedvenc majonéze. Hazánk az Univer által ismerhette meg konyhakész formában ezt a nagyszerű terméket, így az még mindig meghatározó, referencia íz a piacon megjelenő más majonézek előtt. A termék nem tartalmaz tartósítószert, piacvezető szerepe évek óta töretlen.
Egy kis majonéz történelem:
A majonéz alapreceptje (francia: mayonnaise) tojás sárgájából és növényi olajból készülő mártás, amelyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni.
Maga a szó eredete bizonytalan, elképzelhető, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Marie-Antoine Car?me franciaszakács szerint a magnonaise, kavarni szóból származik.
Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete. Többek szerint Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban, miután a herceg hadserege győzött Mahón városánál a spanyolMenorca szigetén, és a győzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt mayonnaise-re módosult.
Ha salátát készítesz, majonézzel kiegészítve lesz igazi, ha egy kis chipshez támadt kedved, majonézbe mártogatva a legfinomabb, ha egy kis rántott halat ennél, majonézzel készített tartárral fogod enni, mert úgy a legjobb, sok-sok majonézzel.
Természetesen, otthon is elkészíthető, íme, némi fortéllyal, praktikával egy tuti elkészítési mód:
HOZZÁVALÓK:
5 tojássárgája
2 tk mustár
1/2 tk só
1/4 tk őrölt fehérbors
1 l semleges ízű étolaj
kb 1 tk citromlé
kb. 1 tk jéghideg víz
A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárban kerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A vége felé hozzáadunk egy kis hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeállt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet, vagy mustárt.
Sokan keverik a majonézt és a tartár mártást is (láttam ,már étlapon tartár mártásként is.. brrr!!)
Ennek pedig a következő a receptje:
3 ek tejföl
3 ek majonéz
2 tk porcukor
1/2 citrom leve
1 tk mustár
1 tk csemege uborkalé
A hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül megszórjuk finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
AZ EREDETI, UNIVER MAJONÉZ EBBŐL ÁLL:
Összetevők: finomított napraforgó olaj, ivóvíz, mustár (ivóvíz, ecet, mustármag, cukor, étkezési só), tojássárgalé (tojássárgája, étkezési só), cukor, ételecet, étkezési só, módosított keményítő, sűrítőanyag (xantángumi), étkezési savak (citromsav, tejsav), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA)
és még egy hidegkonyhai tipp, nagyon tuti, érdemes kipróbálni:
Balti tojássaláta
Hozzávalók ( 4 főre):
6 főtt tojás
10 dkg füstölt lazac
10 dkg főtt, tisztított, apró húsú rák (fagyasztott vagy konzerv is lehet)
20 dkg zöldborsó
2 dl natúr joghurt
4 evők. Univer Majonéz
2 dundi újhagyma
csipet porcukor
negyed citrom leve
só, őrölt fekete bors
fél fej vöröshagyma
Elkészítés:
A főtt tojást meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a kisujjnyi széles csíkokra metélt lazaccal csinosan tálra rakjuk. A jól lecsöpögtetett rákot és zöldborsót köré szórjuk.
A joghurtot az Univer Majonézzel simára keverjük, a fölaprított újhagymával, a cukorral és a citromlével ízesítjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk. Végül a tálon lévőkre locsoljuk.
A hagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk, szétszedegetjük és a salátát ezzel díszítjük.
Tápanyagtartalom 100 g termékben:
energia: 2630 kJ/638 kcal
zsír: 68 g, ebből telített: 4,8 g
szénhidrát: 4,8 g, ebből cukor: 4,1 g
fehérje: 1,2 g
só: 1,7 g

Ismeri többi, kiváló Univer termékünket? pl. az E-mentes mustár, vagy a ketchupot?