Kérdése van? Hívjon minket! H-P 8:00-16:00 +36209278610

Fahéj Egész, visszazárható PET dobozban
Fahéj Egész, visszazárható PET dobozban 150 g
799 Ft

Fahéj Egész, visszazárható PET dobozban 150 g

Fahéj Egész, visszazárható PET dobozban
Fahéj Egész, visszazárható PET dobozban

Latin neve cinnamomomum cassia. 

A babfélék családjába tartozó fa lehántolt, erjesztett, majd megszárított belső kérgét vásárolhatjuk meg fahéjként. Szüreteléskor hosszú csíkokban vágják a fakérget.

Gyártó
Mix Fűszerek
799 Ft
Egységár: 5 327 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 8 Ft
Részletek

Fahéj - A babfélék családjába tartozó fa lehántolt, erjesztett, majd megszárított belső kérgét vásárolhatjuk meg fahéjként. Szüreteléskor hosszú csíkokban vágják a fakérget. Ez egy kasszia nevű fa kérgéből készült fűszer.

Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. Valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem.

Egy kis fűszertörténelem: 

Az ókor óta ismert fahájat fűszerkereskedők juttatták el a selyemúton Európába. Magyarországra Mátyás király udvarába kerülhetett be elsőként, olasz közvetítéssel.

Az ún. “fűszerháborúban” 1509-1718-ig harcoltak a törökök, portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ez a fűszerháború számos emberáldozatot követelt.

1522-ben Magellán ? hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva. A hajó kapitánya jutalmul magas rangot és címerhasználati jogot kapott. Címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.

A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle. Talán kevesen tudják, de két fajtája van ennek a nemes fűszernek: a finomabb, ceyloni, illetve a - más néven kasszia  - kedvezőbb árú kínai fajta.

Az előbbi viszonylag világos színű, nagyon vékony, törékeny, szárítás közben felpöndörödik, míg a kínai sötétebb, vastagabb. Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer. Illó olajokat, csersavat, gyantát, cukrot, és keményítőt is tartalmaz.  Egészben (vágott darabokban), vagy őrölt formában vásárolható meg, elsősorban hazákban édességekhez használják, de a termőterületén, Dél-Kelet Ázsiában széleskörűen, akár húsos ételekhez is bátran adagolják.

Nálunk őrölt változatát mézeskalácshoz, almás lepényhez, réteshez, diós piskótához, fánkokhoz, rizses és tejes ételekhez, míg egész fahéjat befőttekhez, kompótokhoz, gyümölcsleveshez, mártásokhoz, forralt borhoz használják.  Gyógyászatilag emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt alkalmazzák.

Az illatszeripar termékeiben is megtalálható, itt leginkább a nemes ceyloni változatát használják fel. Mind az őrölt, mind az egész fahéjat száraz, idegen szagoktól és fénytől védett helyen érdemes tárolni.   

Recept: Fahéjas linzer.

10 dkg nyírfacukor

15 dkg kókuszolaj

25 dkg liszt 

1 g őrölt fahéj

2 g őrölt szegfűszeg

negyed kávéskanál himalaya só

negyed kávéskanál szódabikarbóna

1 tojás

1/2 dL tejföl, vagy kókusztej

1/ citrom leve

3 cL sütőrum

ELKÉSZÍTÉSE:

A cukrot, kókuszolajat, lisztet elmorzsoljuk, hozzátesszük a fűszereket, sót, szódabikarbónát, és jól elkeverjük.

Hozzátesszük a tojást, kókusztejet, citromlevet, és a sütőrumot, összegyúrjuk, majd fél órányit pihentetjük a hűtőben, letakarva.

Ezután kinyújtjuk, és kiszúrjuk a linzerkarikákat, majd 180 Celsius fokon kb. 25 perc alatt kisütjük. 

Származási hely: Brazilia

Ismeri, kipróbálta már nagyobb kiszerelésű, jó ár/érték arányú fűszereink választékát?

cinnamon, zimt, egész, őrölt, fűszer

Adatok
Származási hely
Indonézia
EAN
5999886928049
Tömeg
150 g/db
Vélemények
Átlagos értékelés:
4.9 (58 vélemény)
(52)
(4)
(2)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Firtlné Kardos Éva
2015.07.09
Sokat használok belöle,mert ezzel izesitek liköröket,gyógyteába is teszem, természetesen a forralt bor nélkülözhetetlen terméke.Állitolag fogyaszt is
Előnyök:
Hátrányok:
Fernye Lajosné
2015.10.15
A fahéjat sok területen tudom hasznosítani,kellemes illata és aromája miatt.
Előnyök:
Hátrányok:
Nyilas Istvánné
2015.10.25
Elégedett vagyok a termékkel, sok fahéjat szoktam használni, nagyon egészséges és kellemes aromájú fűszer.
Előnyök:
Hátrányok:
GYŐRIK MÁRTA
2016.01.03
Nálunk sok fogy belőle,ezért örültem a nagy kiszerelésnek, kedvező árral. 2 csillagot mégis le kell vonnom, mert folyadékba keverve, s így használjuk legtöbbet a mindennapokban, kiváló íze mellé kapunk egy nyákos, összeálló trutyit, ami sokat levon az élvezeti értékéből... :-(( bocsánat a kifejezésért, de csak így tudtam legjobban jellemezni.Kíváncsi vagyok, más nem tapasztalt ilyet? Lehet csak 1 szállítmánnyal volt gond, s sikerült belenyúlnom?
Előnyök:
Hátrányok:
Beszedics-Környei Andrea
2016.01.03
Díszítéshez, forralt borba, gyertya mellé illatozni, mindenhova jut belőle :)
Előnyök:
Hátrányok: