Fahéj - A babfélék családjába tartozó fa lehántolt, erjesztett, majd megszárított belső kérgét vásárolhatjuk meg fahéjként. Szüreteléskor hosszú csíkokban vágják a fakérget. Ez egy kasszia nevű fa kérgéből készült fűszer.
Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. Valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem.
Egy kis fűszertörténelem:
Az ókor óta ismert fahájat fűszerkereskedők juttatták el a selyemúton Európába. Magyarországra Mátyás király udvarába kerülhetett be elsőként, olasz közvetítéssel.
Az ún. “fűszerháborúban” 1509-1718-ig harcoltak a törökök, portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ez a fűszerháború számos emberáldozatot követelt.
1522-ben Magellán ? hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva. A hajó kapitánya jutalmul magas rangot és címerhasználati jogot kapott. Címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.
A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle. Talán kevesen tudják, de két fajtája van ennek a nemes fűszernek: a finomabb, ceyloni, illetve a - más néven kasszia - kedvezőbb árú kínai fajta.
Az előbbi viszonylag világos színű, nagyon vékony, törékeny, szárítás közben felpöndörödik, míg a kínai sötétebb, vastagabb. Jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer. Illó olajokat, csersavat, gyantát, cukrot, és keményítőt is tartalmaz. Egészben (vágott darabokban), vagy őrölt formában vásárolható meg, elsősorban hazákban édességekhez használják, de a termőterületén, Dél-Kelet Ázsiában széleskörűen, akár húsos ételekhez is bátran adagolják.
Nálunk őrölt változatát mézeskalácshoz, almás lepényhez, réteshez, diós piskótához, fánkokhoz, rizses és tejes ételekhez, míg egész fahéjat befőttekhez, kompótokhoz, gyümölcsleveshez, mártásokhoz, forralt borhoz használják. Gyógyászatilag emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt alkalmazzák.
Az illatszeripar termékeiben is megtalálható, itt leginkább a nemes ceyloni változatát használják fel. Mind az őrölt, mind az egész fahéjat száraz, idegen szagoktól és fénytől védett helyen érdemes tárolni.
Recept: Fahéjas linzer.
10 dkg nyírfacukor
15 dkg kókuszolaj
25 dkg liszt
1 g őrölt fahéj
2 g őrölt szegfűszeg
negyed kávéskanál himalaya só
negyed kávéskanál szódabikarbóna
1 tojás
1/2 dL tejföl, vagy kókusztej
1/ citrom leve
3 cL sütőrum
ELKÉSZÍTÉSE:
A cukrot, kókuszolajat, lisztet elmorzsoljuk, hozzátesszük a fűszereket, sót, szódabikarbónát, és jól elkeverjük.
Hozzátesszük a tojást, kókusztejet, citromlevet, és a sütőrumot, összegyúrjuk, majd fél órányit pihentetjük a hűtőben, letakarva.
Ezután kinyújtjuk, és kiszúrjuk a linzerkarikákat, majd 180 Celsius fokon kb. 25 perc alatt kisütjük.
Származási hely: Brazilia
Ismeri, kipróbálta már nagyobb kiszerelésű, jó ár/érték arányú fűszereink választékát?
cinnamon, zimt, egész, őrölt, fűszer