A csicseriborsó (cicer arietinum) chick pea, Kichererbse, a Közel-Keletről származó, több, mint 7500 éve termesztett növény. Ősi egyiptomi, görög és római ásatásoknál is bizonyítást nyert használata.
Ez a változata nagyobb, gömbölyded, világosabb szemű Kabuli, ez a legelterjedtebb Európában. Talán leghíresebb változata a hummusz, ami olívaolajjal, citrommal, esetleg némi fokhagymával készül.
A keleti világ méltán legelterjedtebb gasztronómiai alapanyag, nagyon értékes, tisztán növényi fehérjeforrás:
Csicseriborsó - Előnyös tulajdonságok:
A benne található magnézium és többféle B- és E-vitaminja révén fogyasztása elősegíti a szervezetben keletkező szabad gyökök megkötését, a sejtfalak karbantartását, (ezáltal rugalmasságuk megőrzését). Szerepet játszik a bőr ,az idegek, izmok, szívműködés egészségének megőrzésében is.
Káliumtartalmánál fogva, vízhajtó hatású, szelén, és cinktartalma is említést érdemel. A vegán táplálkozás híveinek ez az egyik legmagasabb fehérjetartalommal rendelkező alapanyag. Glikémiás indexe: 28
A csicseriborsó kitűnő kalcium-forrás,
vas- és rosttartalma kifejezetten magas.
Általában a hüvelyesek (pl. szójabab, szójacsíra) "szaponinokat" is tartalmaznak, melyek vizsgálatok eredményei szerint megállítják a rákos sejtek burjánzását.
Serkentik az immunrendszert (melyek 70%-át a a bélbolyhok adják, és ezeket is " karbantartja a magok rostos szerkezete), antioxidánsként hatnak.
A bélflóra egészségének helyreállítását is hatékonyan segíti,
ami esetleges antibiotikum fogyasztás után erősen javallott. A növényi rostok elősegítik az egészséges emésztést, teltségérzetet okoznak, így csökkentik az éhségérzetet - fogyókúra idején jól jöhet!
Hummusz recept, isteni finom zöldfűszerekkel, pirítóssal.
Pektint is tartalmaz, mint az almahéj; alacsony glikémiás indexű, magas fehérje- és folsav tartalmú, ezért fogyasztása erősen javallott diabészeseknek (vigyázat, azért szénhidrát van benne rendesen!), sportoló, gyermekek, kismamák, idősek számára is.
Csicseriborsó, bablencse - konyhai alapanyag, történelem:
A fentieken kívül, ha ez még nem lenne elegendő érv, jó hatással van a magas koleszterinszintre is, rendszeres fogyasztása csökkenti, és beállítja a megfelelő értékre.
A közel-keleti hummusz (hummus) egyik alapanyaga, magas tápértéke miatt szinte az egész Közel-Keleti, és Észak-Afrikai térségben elterjedt, közkedvelt alapanyag. A XVIII. századtól feledésbe merült, de újabban főzelékhez, salátákhoz használják, de levest is készítenek belőle. Felhasználás előtt meg kell mosni, és legalább 8-10 órán át érdemes beáztatni.
Így jelentős mértékben rövidül a csicseriborsó főzési ideje.
A világ számos földrészén - főleg Ázsiában - a curry-s ételek készítésének egyik jelentős alapanyaga.
Sok helyen lisztté őrlik és ilyen formában dolgozzák fel.
Mi is forgalmazunk csicseriborsó lisztet, remekül sűrít, habaráshoz is használható, egészséges fehérjeforrás, így tudjuk "becsempészni" egészséges összetevőként az általunk elkészített ételekbe is.
A zöldségfélék közül kiválóan illik hozzá a padlizsán, a sárgarépa, a paradicsom, a burgonya és a vöröshagyma. Megvásárolható főzött, konzerv formában is, mi azonban szárítottan kínáljuk.
Érdekesség
A csicseriborsóról a hazai irodalom 1350-ben szól először cicer borsó néven. A régebbi korokban sok ember megmenekült az éhezéstől.
Három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik. Afrikában, Latin-Amerikában és Indiában az egyik fő fehérjetartalmú táplálékforrás. Főleg azokban az országokban nagyon népszerű, ahol nehezen elérhető a húst, mert rendkívül magas a fehérjetartalma.
Magyarországon sajnos nincs túl nagy hagyománya, de manapság egyre népszerűbb a háziasszonyok bevásárlólistáján.
Figyelmeztetés:
Figyelem! A nyersen emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni.
Nedvesség tartalom legfeljebb: 11,5% (m/m)
Tisztaság legalább: 99,9%
Összes defekt (színelváltozás, törött, koszos) legfeljebb: 2,8%
Idegen anyagokat, kártevőket, vagy azok maradványait nem tartalmaz a termék.
Érzékszervi jellemzők:
Alak: kb. 7 mm nagyságú enyhén deformált kerek szemek
Szín: matt, világosbarna, bézs szín
Állag: kemény
Illat, íz: a termékre jellemző gabona illat és íz, idegen szagtól és íztől mentes.
Vegyi szennyezettség:
A termék megfelel a vegyi szennyezettséget szabályozó alább felsorolt rendeletek előírásainak:
A Bizottság 1881/2006/EK rendelete (2006. december 19.) az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeinek meghatározásáról,
17/1999. (VI. 16.) EüM rendelet az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről.
Tápanyag tartalom: 100 g termékben:
Energia 1721 kJ/ 411 kcal
Zsír: 6 g
amelyből telített zsírsavak 0 g
Szénhidrát: 60 g
amelyből cukrok 11 g
Rost 17 g
Fehérje 19 g
Só < 0,01 g
Származási hely: Ukrajna