A csicseriborsó liszt, csicseriliszt (chickpea flour) Indiában népszerű alapanyag, a vegetariánusok számára is kiváló fehérjeforrás.
Az egész keleti gasztronómiában is használják, ezen a földrajzi területen "desi" néven az apróbb, sötétebb színű változat az elterjedt - ebből készül ez a csicseriborsó liszt is ("gram", vagy "besam" néven is említik).
Sűrítéshez, panírozáshoz, tészta, kenyér és édességek készítéshez is használják.
Európa déli részén Szicíliában terjedt el, a híres panelle alapanyaga. Olaszországban a ropogós, pizzaszerű palacsintát (farinata) is ebből készítik.
Másik változata a szintén a magzsola.hu-n kapható "kabuli", ez jóval világosabb, kissé nagyobb szem méretű fajta, ez inkább Európa déli részén elterjedt, Magyarországon is javarészt ez a fajta kapható, íze kissé a dióra hasonlít.
Tápióka keményítő, tápiókaliszt, fogyás,

A csicseriborsó liszt előnyei:
Nem véletlen fogyasztják olyan nagymértékben keleten a csicseriborsólisztet, amely régebben Magyarországon is elterjedt volt.
Nagy mennyiségű folsav, mangán, vas, cink, magnézium,C-vitamin, B6-vitamin található benne. Magas a rost-, fehérje- és szénhidráttartalma, viszont nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a kalória- és zsírtartalma.
Magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő, bélfaltisztító hatású, méregtelenítő és teltségérzetet okoz, tehát hozzájárul a jóllakottságérzéshez is.
A főtt rizs szénhidráttartalma - mire figyeljünk?
Mivel nem gabonaféle, gluténmentes.
Mihez ajánlom? Sűrítéshez, esetleg humuszkrémhez, falafelhez, panírozáshoz, vagy csicseri lepény sütéséhez.
Ismeri, megvásárolta már az eredeti csicseriborsónkat is?
Tápanyag tartalom: 100g termékben:
energia:kJ/kcal:1282/306
fehérje: 19 g
zsír:5,9 g
szénhidrát: 44 g
élelmi rost: 16 g
Származási hely: Törökország