A csicseriborsó liszt, csicseriliszt (chickpea flour) Indiában népszerű alapanyag, a vegetariánusok számára is kiváló fehérjeforrás.
Az egész keleti gasztronómiában is használják, ezen a földrajzi területen "desi" néven az apróbb, sötétebb színű változat az elterjedt - ebből készül ez a csicseriborsó liszt is ("gram", vagy "besam" néven is említik).
Csicseriborsó liszt - Sűrítéshez, panírozáshoz,
tészta, kenyér és édességek készítéshez is használják.
Európa déli részén Szicíliában terjedt el, a híres panelle alapanyaga. Olaszországban a ropogós, pizzaszerű palacsintát (farinata) is ebből készítik.
Másik változata a szintén a magzsola.hu-n kapható "kabuli", ez jóval világosabb, kissé nagyobb szem méretű fajta, ez inkább Európa déli részén elterjedt, Magyarországon is javarészt ez a fajta kapható, íze kissé a dióra hasonlít.
Tápióka keményítő, tápiókaliszt, fogyás,

A csicseriborsó liszt előnyei:
Nem véletlen fogyasztják olyan nagymértékben keleten a csicseriborsólisztet, amely régebben Magyarországon is elterjedt volt.
Nagy mennyiségű folsav, mangán, vas, cink, magnézium,C-vitamin, B6-vitamin található benne. Magas a rost-, fehérje- és szénhidráttartalma, viszont nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a kalória- és zsírtartalma.
Magas rosttartalma miatt emésztést elősegítő, bélfaltisztító hatású, méregtelenítő és teltségérzetet okoz, tehát hozzájárul a jóllakottságérzéshez is.
A csicseriborsó lisztje egy olyan liszthelyettesítő, amit a szárított és darált csicseriborsóból állítanak elő. Ez gluténmentes, magas fehérjetartalmú és sokoldalúan felhasználható, és számos előnnyel rendelkezik, különösen a vegetáriánusok és vegánok számára. Néhány előnye:
-
Magas fehérjetartalom: A csicseriborsó lisztje kiemelkedően magas fehérjetartalmú, ami fontos szempont a vegetáriánus és vegán étrendben. A fehérje létfontosságú az izomzat fenntartásához és az egészséges testműködéshez.
-
Rosttartalom: A csicseriborsó liszt gazdag rostforrás, ami hozzájárulhat az emésztési egészséghez, segíthet a teltségérzet fenntartásában, és hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához.
-
Gluténmentes: A csicseriborsó liszt gluténmentes alternatívát jelent a hagyományos búzaliszttel szemben, így azok is fogyaszthatják, akik érzékenyek vagy intoleránsak a gluténra.
-
Alacsony zsírtartalom: A csicseriborsó lisztje alacsony zsírtartalmú, ami segíthet a kalóriabevitel ellenőrzésében és az egészséges testsúly fenntartásában.
-
Vitaminok és ásványi anyagok: A csicseriborsó liszt természetes forrása lehet olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak, mint például a B-vitaminok, a vas és a cink.
-
Könnyű használat és sokoldalúság: A csicseriborsó lisztet sokféle módon lehet felhasználni a konyhában. Például sűrűsítőként vagy hígítva is hozzáadható levesekhez, mártásokhoz és tésztákhoz. Liszthelyettesítőként használható pékárukban és süteményekben is.
-
Vegetáriánus és vegán alternatíva: A csicseriborsó liszt remek alternatíva lehet hús helyettesítésére a vegetáriánus és vegán ételekben, például fasírtok, pizzatészta vagy omlettek elkészítéséhez.
-
Magas ásványi anyag-tartalom: A csicseriborsó liszt tartalmazhat olyan ásványi anyagokat, mint a mangán, a foszfor és a réz, amelyek fontosak az egészséges csontok és szövetek kialakulásához.
A főtt rizs szénhidráttartalma - mire figyeljünk?
Mivel nem gabonaféle, gluténmentes.
Mihez ajánlom? Sűrítéshez, esetleg humuszkrémhez, falafelhez, panírozáshoz, vagy csicseri lepény sütéséhez.
Ismeri, megvásárolta már az eredeti csicseriborsónkat is?
Tápanyag tartalom: 100g termékben:
energia:kJ/kcal:1282/306
fehérje: 19 g
zsír:5,9 g
szénhidrát: 44 g
élelmi rost: 16 g
Származási hely: Törökország