Kérdésed van? Hívj fel H-P 8:00-16:00

Pektin, saját csomagolás 60 g

Pektin, saját csomagolás 60 g
Pektin, saját csomagolás 60 g
Pektin, saját csomagolás 60 g

A pektin népszerűsége, ismertsége az elmúlt éveknek köszönhetően egyre inkább nő. Így a nyár derekán, amikor ez a termék bekerül választékunkba, elsősorban a befőttek, lekvárok befőzéséhez ajánljuk, mint természetes tartósítót. 


A feltünett képek illusztrációk, a valódi termék ettől bizonyos esetekben eltérhet.

Várható kiszállítás
2024.05.02
Raktáron
1 399 Ft
Egységár: 23 317 Ft/kg
A vásárlás után járó pontok: 14 Ft
Mennyiségi kedvezmény:
3+  db
-5 %
1 329 Ft/db
5+  db
-7 %
1 301 Ft/db
Részletek

Természetes citrom pektin 

FIGYELEM! 80 gramm Nature Cookta Special változat 20-25 kg-hoz is elégséges. A 60 g-os, a magzsola által csomagolt változat kb. 15 kg gyümölcshöz megfelelő. A felhasznált mennyiség függ személyes ízlésünktől, hogy milyen állagú finomságot is szeretnénk készíteni, valamint attól is, hogy milyen gyümölcs, és mekkora savtartalmú a nyersanyagunk hozzá.

Ez egy vízoldékony növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez.

 

Vegetáriánus zselatinnak is nevezik és elsősorban lekvár készítésre használják, zselésítőként mivel költséghatékonyabb mint a befőzőcukor. Nagy mennyiségben tartalmazza az alma, birsalma, a citrusfélék, barack, szilva, egres, fekete ribizli, sárgarépa de megtalálható más növényekben is. “E” száma az E-440, ami egy természetes növényi kivonatú zselésítő adalékanyag.

Le a tartósítószerrel, azaz dunsztom sincs

A gyümölcsök befőzésénél az egyik legfontosabb szempont a finom, házias ízen kívül a hosszú szavatosság, hogy a hideg téli napokon is élvezhessük a gyümölcsök természetes zamatait.

Egy természetes megoldás a tökéletes állagú dzsemek, lekvárok elkészítéséhez, ha ezt a növényi kiegészítőt is adjuk hozzá, így ezzel a  természetes sűrítőszerrel/ adalékanyaggal többé nem túl összetett feladat a  lekvárfőzés sem. Használatával elkerülhető a hagyományos tartósítószer, a szalicil használata is. 

Segítségével a lekvárfőzés is lerövidíthető, a hozzáadott édesítő ( ez lehet akár eredeti finn nyírfacukor, vagy akár eritrit)  pedig csökkenthető. A gyorsabb elkészítés lehetővé teszi, hogy a gyümölcsök tápértéküket is koncentráltabban megőrizzék.

A pektin származása, előállítása:

A természetben oldatlan állapotban protopektin formájában fordul elő. Iparilag a pektint az alma préselése után megmaradt anyagból, a citrusfélék (narancs, grapefruit, mandarin, jelen esetben a citrom) héjából, a cukorrépából nyerik ki. Gyártják por és sűrítmény formájában.

Az E 440 nagyon kevés cukorral stabil zselét képez, amely meleg hatására megolvad; ezért többek között tortabevonónak nagyon alkalmas. A pektinzseléket zsírkiváltó anyagokként is használják zsírszegény termékekben.

A pektint kocsonyásító tulajdonsága miatt használják a cukrászatban és az alacsony cukortartalmú és alacsony kalóriaértékű gyümölcsízek, gyümölcszselék, dzsemek, lekvárok gyártásánál.

Előfordulása:

Töménysége más és más a különböző gyümölcsöknél. A kevésbé rostos gyümölcsök (málna, ribizli, eper) kevesebbet rejtenek magukban, mint a birsalma, szilva vagy a sárgabarack.

Az élelmiszeriparban előszeretettel alkalmazzák az éretlenebb gyümölcsöket (savanykás almát), melyeknek tartalma is még magasabb. Az érési folyamat során ez az érték azonban folyamatosan csökken.

Gyakori a citrusfélékből való előállítása is, pl. citromból. Ennek egyik előnye, hogy "vigyáz" a C-vitaminra, és a lekvár ízére, színére is. A Henri Bracconot által 1825-ben feljegyzett termék a kocsonyásodásért felel.

Ezt a régiek is felismerték, amikor egy-egy befőzésnél az alacsonyabb koncentrációjú gyümölcsökhöz az állag javítása érdekében magasabb tartalmúakat adtak.

Konyhai felhasználás:

A tartósítás a tartósítószereken és a technikán is múlik. Ma már olyan fenomenális, természetes eredetű segédanyagok állnak a rendelkezésünkre, mint ez a változat.

A főzési idővel a gyümölcsök tápanyagértéke csökken. A rövidebb elkészítés miatt ez a termék megoldást jelenhet erre a problémára. Az egyik leghasznosabb konyhai alapanyaggal módfelett ízletes lekvárok, dzsemek, zselék készíthetőek.

Ez az értékes heteropoliszacharid lehetővé teszi, hogy könnyedén és gyorsan elérjük a kívánt, kocsonyás állagot. Segítségével otthon is elkészíthetjük a gyerekek kedvencét, a gumicukrot.

  • Miért fogyasszunk pektint?

  • Megváltoztatják a gyomor- és bélrendszer tartalmának viszkozitását. Ha élelmiszerrel együtt visszük be a szervezetbe lelassítja az emésztési folyamatot, így a tápanyagoknak van idejük felszívódni a bélfalon keresztül és beépülni a szervezetbe. A tápanyagok maximális beépülésével pedig csökkenti az étvágyat.
  • Erős vízmegkötő tulajdonságuk van, ezáltal megnő a folyadék mennyiség a székletben, ami jó hatással van az ember általános közérzetére. Ezeket a tulajdonságokat a székrekedés és a hasmenés gyógyításában alkalmazzák.
  • Fogyasztását javasolják vastagbélrák megelőzésére is.
  • Bevonó és gélesítő hatása képesek gélt alkotni a gyomor és nyálkahártya felszínén,ami megvéd az agresszív tényezők irritáló hatásától. A pektinek alkalmazásával, nagyon jó eredményeket értek el a reflux kezelésében.
  • Klinikai megfigyelések rámutattak, hogy a diabéteszben szenvedő betegeknél csökkentik a vér glukóz szintjét étkezés után, de ezzel egy időben nem változik a vérplazma inzulin koncentrációja.
  • Javasolják még méregtelenítésben (a nehézfémek szervezetből való kiürítéséhez).
  • Napjainkban nagyon hatékony fogyókúrás készítményként ajánlják és használják.
  • Fiatalító, ránctalanító hatása van, ezért száraz és öregedő bőr számára kifejlesztett kozmetikumokba (tonikok, krémek, rúzsok, púderek ) is használják.
  • Hemosztatikus tulajdonságai miatt felhasználják a tüdő, nyelőcső, gyomor és belek vérzése esetén, valamint a fogászatban, illetve nőgyógyászati megbetegedések esetében is.
  • Orvosi felhasználásának egyik legérdekesebb és leghatékonyabb módja - sebészeti gyakorlatban a sebek és égési sérülések kezelésében rejlik. Azok a sebek, melyeket 2%-os pektin oldattal kezeltek, nem gyulladnak be és gyorsan gyógyulnak.

A pektin fogyasztását ajánlják még :

Sugárbetegségek gyógyítására (Csernobil), nehézfém mérgezések és különféle intoxikációs folyamatok kezelésére, rákos betegeknél, szív és érrendszeri elváltozásoknál, izületi betegségek kezelésére, megelőző céllal különféle mérgező anyagokkal való munkahelyi érintkezés esetén, kozmetikában, mivel hemosztatikus anyag speciális és gyógyító fogkrémekben.

Bőr és hajápoló szerekben, samponok és hajöblítők gyártására. Korpásodás elleni samponok előállításánál. Samponok és folyékony szappanok gyártásánál Negatív hatása nem ismert, étrend kiegészítőként a világ összes országában korlátlan mennyiségben engedélyezett.

Vajpuha, magozott aszalt szilva, több, nagyobb kiszerelésben is! 

Figyelem! Nagyobb mennyiségű fogyasztása esetében is előfordulhatnak mellékhatások. Aki például érzékeny a citrusfélékre, az inkább mellőze fogyasztását és használjon helyette almapektint. Okozhat némi diszkomfort érzést: puffadás, hasmenés, felfúvódás. Ha szerves réz, cink, vas, kalcium vagy magnézium tartalmú készítményeket fogyasztunk, figyeljünk arra hogy ronthatja ezek felszívódását. Terhesség és szoptatás idején ne fogyasszák!

FIGYELEM!

Fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet!

Glutén tartalmú anyagokat nem csomagoló üzemben készült.

Kiszerelés: 80 gramm

Vélemények
Átlagos értékelés:
4.9 (18 vélemény)
(17)
(1)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Heizler Györgyné
2016.08.13
Köszönöm, hogy bevezették ezt a terméket. Sokkal finomabb és sűrűbb a ketchup, hogy pektinnel főztem.
Kecskésné Árvai Zsuzsanna
2016.10.10
HU de nagyon jó termék, a lekvárjaim fantasztikusak lettek.
Kása Attila
2016.11.26
Magas minőségű termék. Ajánlom mindenkinek. Nagyon szeretjük.
Anonymous
2017.06.13
Nagyon jó termék.Befőzésnél ezt használom.Mindenkinek ajánlom szeretettel.
Harmatos Ibolya
2017.09.21
Lekvárok készítésénél használom, illetve, gyümölcskocsonya készítésénél.
Hasonló termékek