Tápióka keményítő - ez meg micsoda?
Ezzel a különleges adalékanyaggal a megfelelő állag elérése szinte gyerekjáték! A manióka, más néven kasszáva gyökeréből nyert keményítő mellékíz és színmentes, a ,,mindenmentes” konyha legfőbb alapanyaga.
Kiváló sűrítőanyag. A manióka gyökeréből kivont lisztet tápiókának nevezik, ebből kapjuk ezt a különleges keményítőt. Az eljárás során a gumókat alaposan átmossák, pépesítik, majd különválasztják a folyadéktól.
A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik. Eredeti termőterülete Dél-Amerika, de világszerte egyre inkább elterjedő növény.
A tápiókakeményítő használata
A hagyományos, búzából készült finomliszt kiváltására használható, alapvetően. Alkalmas sütésre, főzésre is. Remek adalékanyag szószokhoz, mártásokhoz, sűrítésre, főzelékekhez is.
Rendkívül sima, csomóktól mentes ételeket készíthetünk vele. Nincs mellékíze, és színmentes. Jól variálható számos étel elkészítéséhez.
Egyik előnye, hogy gyors hűtés során sem csapódik ki a főtt ételből.
Mindenmentes pudingot készíthetünk vele, akár kókusztej hozzáadásával, és már csak egy kis friss, esetleg aszalt gyümölcsre van szükségünk.
A tápióka keményítővel készített ételek ropogósra, kérgesre sülnek, ezért ajánljuk elsősorban kenyerek, péksütemények elkészítéséhez. Maglisztekkel keverve a kenyér állaga is kitűnő lesz.
Az afrikai országok alapélelmiszerévé vált. A közel 160 faját sokoldalúan hasznosították. Amíg a brazilok kaucsukot nyertek belőle, addig az afrikaiak egy zselészerű anyagot, ‘fufut’ készítettek felhasználásával. Értéke ma is gyökerében rejlik. A trópusi növény gumós gyökérzete átlagosan 1–3 kg-ot nyom, de elérheti akár az 5 vagy 10 kg-os tömeget is.
A tápiókáról további érdekességeket a Wikipédia és a Terebess oldalain olvashat:
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kasszava.html
A tápiókakeményítő mire jó?
A tápióka keményítőt leginkább süteményekhez – édesekhez és sósakhoz egyaránt – ajánljuk. Különböző arányokban keverhetjük maglisztekkel, így mindegyikkel más és más tésztát érhetünk el.
Ha 1:1 arányban adjuk a tápióka keményítőt valamilyen magliszthez, jobb állagú süteményeket tudunk készíteni.
Fő előnyei közé tartozik, hogy nem csomósodik. Levesek, mártások sűrítésére is nagyszerű alapanyag. Fogyasztása ajánlott bármilyen diétát, étrendet követő számára.
Felhasználásával a készített ételek állaga sem lesz csomós. Elsősorban sütéshez ajánlott, kiválóan alkalmas szószok, főzelékek sűrítéséhez is. A tápióka keményítőből sütött pékáruk teteje kérgesre, finoman ropogósra sül.
Maglisztekhez is hozzákeverhetjük, és kísérletezhetünk különböző arányokkal is, ki-ki ízlése szerint.
A tápióka keményítő fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet.
tápióka keményítő hol kapható? Éppen itt, webshopunkban!
Összetevők: tápióka keményítő, rezisztens keményítő (tápiókából)
Átlagos tápérték 100 g-ban:
energia: 1150 kJ/276 kcal
zsír:0 g
amelyből:
telített zsírok: 0 g
szénhidrát: 92 g
amelyből:
cukrok: 0 g
rost: 46 g
fehérje: 0 g
só: 0 g
Gyártás: Franciaország